Tendzing–Hillary repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tendzing–Hillary repülőtér
Tenzing-Hillary Airport -
तेन्जिङ हिलारी विमानस्थल
IATA: LUA  ICAO: VNLK
Adatok
Elhelyezkedés Lukla
Nepál
Kiszolgált város
  • Lukla
  • Everest Base Camp (South, Nepal)
Megnyitás 1964
NévadóTendzing Norgaj (ember)
Tszf. magasság 2860 m
Utasforgalom több ezer fő
Futópályák
IrányHosszBurkolat
06/24520 maszfalt
Elhelyezkedése
Tendzing–Hillary repülőtér (Nepál)
Tendzing–Hillary repülőtér
Tendzing–Hillary repülőtér
Pozíció Nepál térképén
é. sz. 27° 41′ 15″, k. h. 86° 43′ 53″Koordináták: é. sz. 27° 41′ 15″, k. h. 86° 43′ 53″
Térkép
A Tendzing–Hillary repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tendzing–Hillary repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tendzing–Hillary repülőtér, korábbi nevén Lukla repülőtér (IATA: LUA, ICAO: VNLK) egy kicsiny repülőtér kelet Nepálban, Lukla település közelében. A Különleges repülőterek című dokumentumfilm-sorozat, amelyet a History Channel 2010-ben sugárzott, ezt a repülőteret a világon a legveszélyesebbnek tartotta.[1] Mindössze 520 m-es hossza miatt csak kis repülőgépek fogadására alkalmas.

A repülőteret 2008-ban nevezték át Tendzing–Hillary repülőtérnek Sir Edmund Hillary és a serpa Tendzing Norgaj tiszteletére, akik 1953. május 29-én elsőként mászták meg a Himalája legmagasabb csúcsát.[2]

A repülőtér elsősorban azon hegymászók között népszerű, akik a Himalája egyik csúcsát akarják megmászni, mivel a repülőtér azok közelében helyezkedik el (a Csomolungma innen légvonalban 40 km). A magassága miatt a környező terület hegymászó-alaptábor kialakítására alkalmas.

A repülőtér közelében gyakran esik az eső, vagy ködös, felhős az idő, gyakori az erős szél. Ha a látótávolság veszélyesen lecsökken, a repülőteret lezárják. Lukla és Katmandu között naponta közlekednek járatok, a távolság 135 km.

A repülőteret drótkerítés veszi körül, amit éjjel-nappal fegyveresek őriznek.[1]

Jellemző repülőgépek[szerkesztés]

A Tara Air légitársaság Dornier Do 228 gépe a Tendzing–Hillary repülőtéren

Bármely merevszárnyas, Short Take-Off and Landing (STOL) repülőgép megkísérelheti itt a leszállást, illetve a helikopterek is.

A repülőtér sajátossága, hogy nem vízszintesen helyezkedik el, lejtésszöge mintegy 12%. Ez a fel- és leszállás során is előnyös, s emiatt a leszállás csak a 06 irányban történhet (lejtőnek felfelé), míg a felszállás a 24-es irányban (lejtőnek lefelé).[* 1] Leszállás után az északi vég után hegyoldal következik, a felszálló gépek alatt pedig meredek lejtő nyílik meg.

Repülési menetrend[szerkesztés]

Jó időjárási körülmények esetén naponta indulnak gépek Lukla repülőtérről vagy érkeznek ide. A gépek rendszerint reggeltől kora délutánig közlekednek, utána elromlik az idő.

Légitársaságok és célállomások[szerkesztés]

LégitársaságCélállomások
Nepal AirlinesKatmandu, Phaplu, Rumjatar[3]
Tara AirKatmandu[4]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A repülőtérnek egyetlen kifutópályája van. A 24-es feliratot ahhoz a ponthoz helyezték el, ahol a felszállást meg kell kezdeni (várakozási pont). A 6-os jel a pálya ellenkező végpontja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Most Extreme Airports; The History Channel; 26 August 2010.
  2. Nepal to name Everest airport after Edmund Hillary and Tenzing Norgay. International Herald Tribune, 2008. január 15. [2008. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
  3. Nepal Airlines. Nepal Airlines. (Hozzáférés: 2012. február 9.)
  4. Scheduled Flights Archiválva 2011. július 13-i dátummal a Wayback Machine-ben. Taraair.com. 2012-02-09

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tenzing-Hillary Airport című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]