Telepátia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Ganzfeld-kísérleteket számos kritika érte

A telepátia: állítólagos közvetlen információátvitel két, egymástól bizonyos távolságra levő személy között, akiket a távolság megakadályoz abban, hogy a hagyományos módon, az érzékszerveikkel teremtsenek kapcsolatot egymással. A telepátia tehát olyan állítólagos mentális kapcsolat, amelyhez egyetlen érzékszervüket sem veszik igénybe, olyan képesség, amikor az egyén érzékeli és megérti mások agyhullámait. Ide tartozik a gondolatolvasás is, amikor mások gondolatairól paranormális módon tudomást szerez valaki.

Etimológia[szerkesztés]

Az elnevezés görög szavakból tevődik össze: tele (τῆλε), vagyis távoli és pathos (πάθος), vagyis érzékelés, vétel.


Nézetek[szerkesztés]

Nem létezik[szerkesztés]

  • Egyes tudósok kétségbe vonják (vonták) az érzékszerveken kívüli érzékelés, így a telepátia, mint jelenség létezését.[1][2] Nem volt elég tudományos bizonyíték arra, hogy a telepátia létező jelenség lenne. Számos kutatást végeztek a telepátia jelenségének detektálására, megértésére és felhasználására, de a közelmúltig nem sikerült jól kontrollált, megismételhető eredményekhez jutniuk a kutatóknak.[3][4][5][6]
Ennek ellenére sok ország nemzetvédelmi programjában próbálkoztak a telepátia módszerével.[7]

Létezik[szerkesztés]

  • Számos tudós hisz a létezésében.[8][9] A Harvard Egyetem kutatóinak kísérlete szerint lehetséges a telepátia.[10] 2018-ban a Washingtoni Egyetem kutatócsoportja hasonlóan vélekedett.[11] Brian D. Josephson brit Nobel-díjas fizikus a telepátiáról óvatosan úgy szólt, hogy "a hagyományos tudomány által máig még nem értett folyamat".[12]
A telepátia spontán esetei ugyan gyakran vitathatók, illetve a véletlen számlájára is írhatók, azonban a laboratóriumi kísérletek tanulsága alapján a jelenség nemcsak igazolt tudati képességnek tekinthető, de már különböző tulajdonságait is ismerjük.[13]
  • Sokak szerint a telepátia jelenség létezését bizonyítják többek közt az ikertestvérek. Gyakran fordul elő esetükben, hogy telepatikus képességeiket szinte a gondolatolvasás szintjére fejlesztik. Előfordul, hogy egymástól távol, más városokban élve is megérzik a másik fájdalmát vagy örömét. Ugyanakkor az ikrekéhez hasonló telepatikus kapcsolatra képesek olykor az édesanyák is. A spirituális tanok hívei a jelenséget azzal magyarázzák, hogy az energiaadó olyan tudati kapcsolatba lép a másik személlyel, melynek eredményeképpen ez utóbbi aktivizálja rejtett energiáit.[14]
  • A buddhista[15] és hindu[16][17] irodalomban, továbbá a keresztény Bibliában[18][19][20] egyértelmű leírások vannak a telepátia és a tisztánlátás létező jelenségére.
a buddhizmusban lásd még: abhidzsnyá
a hinduizmusban lásd még: sziddhik

Esetek[szerkesztés]

Krőzus[szerkesztés]

Hérodotosz görög történetíró megemlíti egyik munkájában, hogy Krőzus, Lüdia királya végezte el az egyik kísérletet a telepátiával és clairvoyance-szal kapcsolatban. Krőzus szándékát persze nem feltétlen a kíváncsiság vezette: a perzsák ellen készült háborúzni. Arra volt kíváncsi, hogy melyik jósda véleményében bízhat meg. [21]

A követeit elküldte a kor legismertebb jósdáihoz. A követeknek a következő kérdésre kellett választ kapniuk: Mit csinál most Krőzus, Lüdia királya? Krőzus a megadott napon egy teknősbékát és egy bárányt apró darabokra vágott fel, majd az egészet egy bronzfedővel letakart nagy bronzedényben főzni kezdte. A feljegyzések szerint mindössze két helyes válasz érkezett. Ebből csak a delphoi jósda hexameterekben megadott válasza maradt meg, melynek nyers fordítása a következő [21]:

Ismerem a tenger minden homokszemét, a tenger minden cseppjét. Hallom a némát, megértem a süketet. Egy páncélos teknős szagát érzem, amint bronzedényben együtt fő a bárány húsával. Bronz alapon nyugszanak és bronzzal vannak letakarva.

Krőzust annyira ámulatba ejtette a válasz pontossága, hogy hatalmas mennyiségű ajándékot küldött a delphoi jósdának, az Apolló-szentélyhez [21] és nemsokára a hadjárat kimenetelét illetően is jóslatot kért a delphoi jósdától.

Lomonoszov[szerkesztés]

Lomonoszovról jegyezte le Sztolin akadémikus a következő történetet. Amikor Lomonoszov Németországból visszafelé hajózott Oroszországba, egyszer azt álmodta, hogy apja hajótörést szenvedett. Az álom nem hagyta nyugodni, és Pétervárra érkezve az első dolga volt, hogy bátyjától apja sorsa felől érdeklődjön. Megtudta tőle, hogy apja szokása szerint - a jég első felengedésekor kiment halászni. Azóta négy hónap telt el, és sem ő, sem más nem tért vissza a legénységből, valószínűleg odavesztek. Lomonoszov nem tudott odautazni, így bátyját küldte Holmogoriba a halászoknak szóló levél kíséretében, melyben kérte őket, hogy menjenek el a jégszigetre, kutassanak át minden szegletet, és ha megtalálják apja holttestét, illően temessék el. Az emberek teljesítették kérését, és a megjelölt szigeten valóban megtalálták Vaszilij Lomonoszov holttestét. [21]

Egyéb[szerkesztés]

Napjainkban az amerikai hadsereg kutatói a szintetikus telepátia kifejlesztésén dolgoznak, ahol a katonák gondolatok kiváltotta agyhullámait szenzorok rögzítik, majd beszéddé alakítva továbbítják azt egymás felé vagy a megfelelő helyre.[22][23]

A telepátia gyakran megihleti a fikciós művek és a sci-fik szerzőit, sok esetben földönkívüli lények, szuperhősök és szupergonoszok rendelkeznek a telepátia képességével.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Telepathy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DAISIE Radner, Michael Radner. (1982). Science and Unreason, Wadsworth. pp. 38-66.
  2. Massimo Pigliucci , Maarten Boudry . (2013). Philosophy of Pseudoscience: Reconsidering the Damarcation Problem, University of Chicago Press p. 158
  3. Felix Planer. (1980). Superstition. Cassell. p. 218. ISBN 0-304-30691-6 "Many experiments have attempted to bring scientific methods to bear on the investigation of the subject. Their results based on literally millions of tests, have made it abundantly clear that there exists no such phenomenon as telepathy, and that the seemingly successful scores have relied either on illusion, or on deception."
  4. Jan Dalkvist. Telepathic Group Communication of Emotions as a Function of Belief in Telepathy. Dept. of Psychology, Stockholm University (1994). Hozzáférés ideje: 2011. október 5. „Within the scientific community however, the claim that psi anomalies exist or may exist is in general regarded with skepticism. One reason for this difference between the scientist and the non scientist is that the former relies on his own experiences and anecdotal reports of psi phenomena, whereas the scientist at least officially requires replicable results from well controlled experiments to believe in such phenomena - results which according to the prevailing view among scientists, do not exist.” 
  5. Willem B. Drees. Religion, Science and Naturalism. Cambridge University Press, 242–. o. (1998. november 28.). ISBN 978-0-521-64562-1. Hozzáférés ideje: 2011. október 5. „Let me take the example of claims in parapsychology regarding telepathy across spatial or temporal distances, apparently without a mediating physical process. Such claims are at odds with the scientific consensus.” 
  6. Spencer Rathus. (2011). Psychology: Concepts and Connections. Cengage Learning. p. 143. ISBN 978-1111344856 "There is no adequate scientific evidence that people can read other people's minds. Research has not identified one single indisputable telepath or clairvoyant."
  7. Paul Smith: Reading the Enemy's Mind: Inside Star Gate: America's Psychic Espionage Program
  8. index: Működik a telepátia
  9. https://books.google.hu/books?id=uJXexwnYFCwC&pg
  10. Hír.ma: A világon először bizonyítást nyert: lehetséges a telepátia!
  11. express.co.uk: Telepathy BREAKTHROUGH: Scientists connect THREE brains which can share thoughts
  12. Kutrovátz Gábor: A tudomány határai, 116. oldal, 2008. https://books.google.hu/books?id=uJXexwnYFCwC&pg
  13. Paulinyi Tamás: Az igazság odaát van
  14. http://www.femina.hu/ezo/telepatia_bizonyitek#
  15. Alexander Cannon: Kelet mágusai (Tibet misztikája és csodái)
  16. Paramahansa Yogananda: Egy jógi önéletrajza
  17. Szvámi Ráma: Élet a Himalája mestereivel
  18. Luk 11,17
  19. Ján 4, 17-19 Az asszony így válaszolt: Nincs férjem. Jézus erre ezt mondta: Jól mondtad, hogy férjed nincs, mert öt férjed volt, és akivel most élsz, nem férjed: ebben igazat mondtál. Az asszony így felelt: Uram, látom, hogy próféta vagy.
  20. Ap Csel 5. rész http://szentiras.hu/Csel%205
  21. a b c d Egely György: Titokzatos erők?, 2004
  22. http://discovermagazine.com/2011/apr/15-armys-bold-plan-turn-soldiers-into-telepaths
  23. http://qz.com/259624/soon-soldiers-be-communicating-by-telepathy/