Teleki Tehetséggondozó Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kollégium bejárata

Koordináták: é. sz. 48° 06′ 04″, k. h. 20° 48′ 09″ A Teleki Tehetséggondozó Kollégium egy 1990-ben alapított középiskolai kollégium Miskolcon. Fenntartója a Miskolci Tankerületi Központ. A város keleti negyedében álló épülete több mint 200 diák számára nyújt férőhelyet.

Története[szerkesztés]

Az intézmény elnevezése nem egy személyre, hanem a Teleki családra utal.

Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási központja. A megye aprófalvas, rossz infrastrukturális ellátottságú részeiből számos diák érkezik a városba, hogy középfokú tanulmányait a megyeszékhelyen folytassa.

A kollégium elsősorban a tehetséges diákok elhelyezésére, támogatására, felkarolására jött létre. A jelentkezőknek szóbeli és írásbeli felvételi eljáráson kell bizonyítaniuk felkészültségüket, hogy valóban csak a legtehetségesebb diákok kerülhessenek be az intézménybe. A kollégium a Földes Ferenc Gimnázium partnerintézményeként a kezdetektől, azaz 2000-től résztvevője az Arany János Tehetséggondozó Programnak. 2014. szeptemberétől a Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium tagintézményeként működik.

Diákélet[szerkesztés]

Az épület három emelete lakószint, melyekből az elsőn a fiúk, a második és harmadik emeleten pedig a lányok laknak. Számos lehetőség adott a szabadidő kitöltésére, például ping-pong asztalok, külön fiú és lány kondicionáló termek, számítógép termek, stb. Minden szinten TV készülékek találhatóak, és egy billiárd asztal is igénybe vehető a kollégium lakói számára.

A kollégium 2000-ben indította útjára az azóta is évenként meghirdetésre kerülő országos Deákpoézis verspályázatot, melyre középiskolás tehetségek nevezhetnek be költeményeikkel. A kollégium diákjai rendszeresen vesznek részt országos versenyeken. A kollégiumnak saját sakkcsapata van,[1] lakói részt vesznek a Kutató Diákok Mozgalmában[2] és a táncoktatásban is részesülnek.[3] 2008 októberében készült el a kollégium saját kosárlabda-pályája.[4] A kosárlbada-pálya azóta ezt a funkcióját elveszítette, a mellette lévő egykori salakos focipályával együtt parkolóként funkcionál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sakk eredmények (magyar nyelven). [2010. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  2. Az apoptózis (Programozott sejthalál, 2008) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2008. október 15.)[halott link]
  3. Telephelyek, tanszakok (magyar nyelven). [2008. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  4. Kosárlabda pályát avattak a Telekiben (magyar nyelven). Borsodsport. (Hozzáférés: 2008. október 15.)[halott link]

Források[szerkesztés]