Teleki Tehetséggondozó Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teleki Tehetséggondozó Kollégium

Alapítva1990
NévadóTeleki család (család)
HelyMagyarország, Miskolc
Típusdiákotthon
CímSelyemrét u. 1.
Elhelyezkedése
Teleki Tehetséggondozó Kollégium (Miskolc)
Teleki Tehetséggondozó Kollégium
Teleki Tehetséggondozó Kollégium
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 04″, k. h. 20° 48′ 11″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 04″, k. h. 20° 48′ 11″
Térkép

A Teleki Tehetséggondozó Kollégium egy 1990-ben alapított középiskolai kollégium Miskolcon. Fenntartója a Miskolci Tankerületi Központ. A város keleti negyedében álló épülete több mint 200 diák számára nyújt férőhelyet.

Története[szerkesztés]

Az intézmény elnevezése nem egy személyre, hanem a Teleki családra utal.

Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye oktatási központja. A megye aprófalvas, rossz infrastrukturális ellátottságú részeiből számos diák érkezik a városba, hogy középfokú tanulmányait a megyeszékhelyen folytassa.

A kollégium elsősorban a tehetséges diákok elhelyezésére, támogatására, felkarolására jött létre. A jelentkezőknek szóbeli és írásbeli felvételi eljáráson kell bizonyítaniuk felkészültségüket, hogy valóban csak a legtehetségesebb diákok kerülhessenek be az intézménybe. A kollégium a Földes Ferenc Gimnázium partnerintézményeként a kezdetektől, azaz 2000-től résztvevője az Arany János Tehetséggondozó Programnak. 2014. szeptemberétől a Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium tagintézményeként működik.

Diákélet[szerkesztés]

Az épület három emelete lakószint, melyekből az elsőn a fiúk, a második és harmadik emeleten pedig a lányok laknak. Számos lehetőség adott a szabadidő kitöltésére, például ping-pongasztalok, külön fiú és lány kondicionáló termek, számítógép termek, stb. Minden szinten TV készülékek találhatóak, és egy biliárdasztal is igénybe vehető a kollégium lakói számára.

A kollégium 2000-ben indította útjára az azóta is évenként meghirdetésre kerülő országos Deákpoézis verspályázatot, melyre középiskolás tehetségek nevezhetnek be költeményeikkel. A kollégium diákjai rendszeresen vesznek részt országos versenyeken. A kollégiumnak saját sakkcsapata van,[1] lakói részt vesznek a Kutató Diákok Mozgalmában[2] és a táncoktatásban is részesülnek.[3] 2008 októberében készült el a kollégium saját kosárlabda-pályája.[4] A kosárlbada-pálya azóta ezt a funkcióját elveszítette, a mellette lévő egykori salakos focipályával együtt parkolóként funkcionál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sakk eredmények (magyar nyelven). [2010. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  2. Az apoptózis (Programozott sejthalál, 2008) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2008. október 15.)[halott link]
  3. Telephelyek, tanszakok (magyar nyelven). [2008. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  4. Kosárlabda pályát avattak a Telekiben (magyar nyelven). Borsodsport. (Hozzáférés: 2008. október 15.)[halott link]

Források[szerkesztés]