Telefónia Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Telefónia Múzeum
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest
Magyarország
Cím Budapest, Országház utca 30.
Elhelyezkedése
Telefónia Múzeum (Budapest)
Telefónia Múzeum
Telefónia Múzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 01′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 01′ 48″
Térkép

A Telefónia Múzeum Budapesten az I. Országház utca 30. (Úri utca 49.) szám alatt található, egykori telefontörténeti kiállítóhely.

Története, kiállításai[szerkesztés]

A múzeum műemléki környezetben mutatta be több mint 130 év telefonnal kapcsolatos magyar tárgyi emlékeit.

1928–1985 között itt működött a Vár Rotary 7A1 típusú automata telefonközpontja. Kikapcsolása után egyedülálló módon nem bontották le a központot, hanem körülötte múzeumot rendeztek be. A bejárattal szemben Puskás Tivadar kézikapcsolású telefonközpontja fogadta a látogatót. A teremben régi telefonok, a 7A1 eredeti kábelrendezője, Ferenc József, IV. Károly, Horthy Miklós személyes használatú telefonkészüléke, valamint Kádár János főnök-titkári berendezése volt kiállítva. A következő teremben volt az említett telefonközpont, amelynek néhány vonala működőképes és kipróbálható volt. Az ablakok mellett volt látható a kábelezés és a légvezetékek. A harmadik teremben a régi nyilvános készülékek mellett nyomógombos telefonok, valamint modern telefonközpont-részegységek voltak találhatók. Itt volt az internetbemutató is. Az utolsó teremben időszaki kiállítások voltak megtekinthetők. A múzeum előtt többek között az Osztrák Császárságban született, szerb-amerikai Mihajlo Pupin(wd) találmánya, a róla elnevezett pupinfazék volt látható.

A múzeum 2017-ben bezárt.[1][2]

Képtár[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Telefónia Múzeum. Postamúzeum. (Hozzáférés: 2023. november 21.) „A Telefónia Múzeum a Belügyminisztérium tervezett visszaköltözése miatti átalakítási munkák idejére 2017. szeptember 3-án bezárt. Várható megnyitásáról jelenleg nem áll rendelkezésünkre információ.”
  2. Zubreczki, Dávid: Aggódnak a budai Vár világon egyedülálló telefonközpontjáért. index.hu, 2019. szeptember 11. (Hozzáférés: 2023. november 21.)