Ugrás a tartalomhoz

Tekeze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tekeze
Tekeze-folyó, Etiópia
Tekeze-folyó, Etiópia
Közigazgatás
OrszágokEtiópia, Eritrea, Szudán
Földrajzi adatok
Hossz608 km
Vízgyűjtő terület68.000 km²
ForrásQachen-hegység, Etióp-magasföld
(Etiópia)
é. sz. 11° 57′ 50″, k. h. 39° 24′ 25″
TorkolatTomat, Atbara folyó, (Szudán)
é. sz. 14° 20′ 30″, k. h. 35° 51′ 13″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tekeze témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tekeze folyó Északkelet-Afrikában. Egy szakaszon Etiópia és Eritrea határfolyója. Alsó szakaszán Setit néven is nevezik. Kanyonja meghaladja a 2000 méteres mélységet, ami Afrikában a legmélyebb, és világviszonylatban is kiemelkedő.

Futása[szerkesztés]

A Tekeze hossza 608 km. Az Etióp-magasföld középső részén a Qachen-hegységben ered, Weldiya városától északnyugatra. Nyugat, majd észak felé folyik, elhalad a Semien-hegység, s benne Etiópia legmagasabb csúcsa, a Rász-Dasen keleti lábánál. Ezután északnyugat felé fordul, kb. 150 km-en határt képez Etiópia és Eritrea között, majd nyugat felé fordulva éri el kb. 100 km-rel a szudáni határ után Tomat városkánál az Atbara folyót.

Megismerése[szerkesztés]

A helyi hagyomány szerint a folyó forrásvidékén, az Eyela Kudus Michael templomban van elhelyezve a Frigyláda. A folyó első említése a 4. századból való Kemalke néven, Ezana akszúmi király az egyik gázlójánál aratott győzelmet. A folyó mentén fontos útvonal haladt Etiópiából Egyiptomba.

Hasznosítása[szerkesztés]

Az etióp kormány 2002-ben jelentette be, hogy a folyón kínai segítséggel egy 225 MW teljesítményű vízerőmű építését tervezi. Az építkezés eredetileg 224 millió USA dollárba került, és öt évre tervezték. 2007 decemberében a projekt 82%-os készültségi szinten állt,[1] végül 2009 februárjában készült el 360 millió dollárból. Átadásakor Afrika legnagyobb ilyen típusú gátja lett.

A kettős-íves gát 188 m magas, és 9 millió m³ víz tárolására alkalmas. A víztározóban tízféle hal és krokodilfaj tenyésztését tervezik, és a környéken 60.000 ha földterület öntözése válik lehetővé. A villamosenergia-exportjával pedig jelentős bevételeket érhet el az ország.

Mellékfolyói[szerkesztés]

Jobb oldali mellékfolyói:

 1. Tahali
 2. Meri
 3. Sellare
 4. Sullo
 5. Arekwa
 6. Gheoa
 7. Wari
 8. Firafira
 9. Tocoro
 10. Gumalo

Bal oldali mellékfolyói:

 1. Nili
 2. Balagas
 3. Saha
 4. Bembea
 5. Ataba
 6. Zarima
 7. Kwalema

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2007. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 20.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tekezé River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.