Tejallergia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tejallergia

BNO-9 995.3
Főbb tünetek
A Wikimédia Commons tartalmaz Tejallergia témájú médiaállományokat.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Bár gyakran összetévesztik, nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz, és nem tekinthető betegségnek. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek.

A tejallergia a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

Jellemzői[szerkesztés]

A tejcukor lebontása a csecsemők életben maradása szempontjában elsődleges fontosságú volt az evolúció során. A laktáz a laktózt (tejcukor) galaktózra és glükózra bontja, ami a vékonybél rendesen felszív. Ha nem, akkor a vastagbélbe továbbítódik, ahol tejsav, szén-dioxid és hidrogén keletkezik. A tejsav vizet vonz a bélbe, ami hasmenést, hasi görcsöket és bélgáz-távozást okoz.

Európában az emberek 10%-a, Ázsia és Amerika egyes bennszülött népeinél esetenként a lakosság 95%-a felnőttkorban már nem rendelkezik tejcukor-bontó enzimmel (laktázzal).

Másodlagos tejérzékenység kialakulhat vékonybél-nyálkahártyát pusztító kórképben és gyomor-eltávolítás után.

Tünetek[szerkesztés]

Lehetséges tünetek:

  • Emésztőrendszeri tünetek: Tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok. Viszketés az ajkakon, az ínyen.
  • Légúti tünetek: Fulladás, asztma, rhinitis, gégevizenyő.
  • Bőrtünetek: Kiütések, bőrpír.
  • Keringési tünetek: Szapora szívverés, vérnyomásesés, esetenként sokk.
  • Egyéb tünetek: Láz, ízületi panaszok.

Diagnózis[szerkesztés]

Klinikum: Tej fogyasztását követő jellemző tünetek (provokációs teszt).

Laboratóriumi: A vérlemezke- és fehérvérsejtszám csökkenése, illetve a hisztamin-koncentráció emelkedése. Specifikus IgA kimutatása a vérből.

Colonoszkópos provokációs próba (ritkán alkalmazott): A vastagbélbe vezetett endoszkóp által helyileg allergizásá a vélt allergénnel és a helyi reakció megfigyelése.

Bőrpróba: Tejallergia esetén megbízhatósága kérdéses.

Kezelés[szerkesztés]

Az ismert allergizáló anyag mellőzése az étrendből. Akut esetben a shock megelőzése hisztamin-ellenes anyagokkal és intenzív kezeléssel.

Hiposzenzibilizáció[szerkesztés]

Az antigén igen kis mennyiségével végzett "érzéketlenítés".

Prognózis[szerkesztés]

Az étrendi tanácsok szigorú betartása panaszmentességet okozhat.

Laktózérzékenység[szerkesztés]

A laktóz-intolerancia nem azonos a tejallergiával. A tejcukor-érzékenység más néven laktóz-intolerancia egy csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben a tejcukorbontó, laktáz enzim.

A lebontatlan tejcukor (laktóz) a vastagbélben bakteriális bomlásnak indul, amely jellemző panaszokat okoz (pl: haspuffadás, hasi görcsök, bélkorgás, ozmotikus hasmenés). Megfelelő diétával és/vagy a laktáz enzim pótlásával a panaszok megszüntethetők, az állapot karbantartható.

Tejsav[szerkesztés]

A tejsav elnevezése félrevezető lehet, kémiailag nincs köze a tejhez. Az élelmiszeripar azonban felhasználhat tejterméket az előállításához. A csomagoláson ezt kötelező feltüntetni, ha a tejsav vastag betűvel szedett, akkor kerülendő a termék a tejérzékenyek számára, azonban ha nem, akkor növényi eredetű és fogyasztható.

Jegyzetek[szerkesztés]