Tejallergia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Bár gyakran összetévesztik, nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz, és nem tekinthető betegségnek. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek.

A tejallergia a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

Tünetek[szerkesztés]

Emésztőrendszeri tünetek: Tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok. Viszketés az ajkakon, az ínyen.

Légúti tünetek: Fulladás, asztma, rhinitis, gégevizenyő.

Bőrtünetek: Kiütések, bőrpír.

Keringési tünetek: Szapora szívverés, vérnyomásesés, esetenként sokk.

Egyéb tünetek: Láz, ízületi panaszok.

Tünetekről bővebben: Tejallergia felismerése

Tejallergia teszt[szerkesztés]

Tejallergia teszt - 8 lépésben (forrás: Dr. John Moissidis allergológus) A tehéntejfehérje-allergiára számos olyan tünet utalhat, amire nem is gondolnánk. Ezekre hívja fel a figyelmet az alábbi teszt:

Mint minden online űrlap azonban az eredmény csak tájékoztató jellegű. Konkrét kérdésekkel forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz!

Diagnózis[szerkesztés]

Klinikum: Tej fogyasztását követő jellemző tünetek (provokációs teszt).

Laboratóriumi: A vérlemezke- és fehérvérsejtszám csökkenése, illetve a hisztamin-koncentráció emelkedése. Specifikus IgA kimutatása a vérből.

Colonoszkópos provokációs próba (ritkán alkalmazott): A vastagbélbe vezetett endoszkóp által helyileg allergizásá a vélt allergénnel és a helyi reakció megfigyelése.

Bőrpróba: Tejallergia esetén megbízhatósága kérdéses.

Kezelés[szerkesztés]

Az ismert allergizáló anyag mellőzése az étrendből. Akut esetben a shock megelőzése hisztamin-ellenes anyagokkal és intenzív kezeléssel.

Hiposzenzibilizáció[szerkesztés]

Az antigén igen kis mennyiségével végzett "érzéketlenítés".

Prognózis[szerkesztés]

Az étrendi tanácsok szigorú betartása panaszmentességet okozhat.

Laktóz-intolerancia[szerkesztés]

A laktóz-intolerancia nem azonos a tejallergiával! A tejcukor-érzékenység más néven laktóz-intolerancia egy csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben a tejcukorbontó, laktáz enzim.

A lebontatlan tejcukor (laktóz) a vastagbélben bakteriális bomlásnak indul, amely jellemző panaszokat okoz (pl: haspuffadás, hasi görcsök, bélkorgás, ozmotikus hasmenés). Megfelelő diétával és/vagy a laktáz enzim pótlásával a panaszok megszüntethetők, az állapot karbantartható.

Bővebben[szerkesztés]

Formái:

Elsődleges: Európában az emberek 10%-a, Ázsia és Amerika egyes bennszülött népeinél esetenként a lakosság 95%-a felnőttkorban már nem rendelkezik tejcukor-bontó enzimmel (laktázzal).

Másodlagos: Minden vékonybél-nyálkahártyát pusztító kórképben és gyomor-eltávolítás után.

Lényeg:

A tejcukor lebontása a csecsemők életben maradása szempontjában elsődleges fontosságú volt az evolúció során. A laktáz a laktózt (tejcukor) galaktózra és glükózra bontja, ami a vékonybél rendesen felszív. Ha nem, akkor a vastagbélbe továbbítódik, ahol tejsav, szén-dioxid és hidrogén keletkezik. A tejsav vizet vonz a bélbe, ami hasmenést, hasi görcsöket és bélgáz-távozást okoz.

Tünettan:

Tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, puffadás, bélgázok.

Kimutatás:

Klinikai: Lásd: tünettan. Felszívódási zavarok tünetei és laborleletei később.

Laboratóriumi: Savanyú széklet. Tejcukor fogyasztása után a vércukorszint nem nő és jelentkeznek a klinikai tünetek. Tejcukor fogyasztását követően a vastagbélben keletkező hidrogén megjelenik a kilélegzett levegőben.

Szövettani: Vékonybél-mintavétel kimutatja a csökkent laktáz-aktivitást.

Kezelés: A tejtartalmú élelmiszerek mellőzése, esetleg kefir és joghurt kisebb mennyiségben fogyasztható.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]