Teen Wolf – Farkasbőrben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Teen Wolf – Farkasbőrben
(Teen Wolf)
Teen Wolf 2011 Title card.jpg
Teen Wolf 2011 Title card.jpg
Műfaj tinidráma / természetfeletti dráma

Alkotó Jeff Davis
Főszereplő Tyler Posey
Crystal Reed
Dylan O’Brien
Tyler Hoechlin
Holland Roden
Colton Haynes
Shelley Henning
Arden Cho
Zeneszerző Dino Meneghin

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok12/20/24 (a harmadik évad 24 részes, az ötödik pedig 20 részes, a 6. évad szintén 20 részes lesz) (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Jeff Davis
Marty Adelstein
René Echevarria
Tony DiSanto
Liz Gateley
Russell Mulcahy
Korábban:
Michael Thorn
Jeff Vlaming
Producer Joseph P. Genier
Korábban:
Monica Macer
Forgatási helyszín Atlanta
Részenkénti játékidő 41 perc
Gyártó First Cause, Inc.
Adelstein Productions
Siesta Productions
DiGa Vision
MGM Televízió
MTV Production Development
Sugárzás
Eredeti adó MTV
Eredeti sugárzás2011. június 5. – 2017. szeptember 24.
Első magyar adó Animax, AXN, AXN Black
Magyar sugárzás kezdete2012. június 1.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Teen Wolf – Farkasbőrben témájú médiaállományokat.

A Teen Wolf – Farkasbőrben (Teen Wolf) amerikai televíziós sorozat, alkotója Jeff Davis. A sorozat Az ifjú farkasember (Teen Wolf) című 1985-ös filmen alapul. Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. június 5-én indult az MTV-n, Magyarországon pedig 2012. június 1-jén debütált az AXN-en. A sorozat középpontjában egy átlagos középiskolás fiú, Scott McCall (Tyler Posey) áll, akit megharap egy vérfarkas, miközben egy félbevágott lány holttestét keresi az erdőben. Amikor Scott osztályába egy új lány, Allison Argent (Crystal Reed) érkezik, rögtön megtetszenek egymásnak; ezért Scott próbál normális életet élni: mindenki előtt titkolja a vérfarkaslétét, kivéve a legjobb barátja, „Stiles” Stilinski (Dylan O’Brien) előtt – aki segít neki túljutni az életének és a testének a változásain –, illetve egy másik titokzatos vérfarkas, Derek Hale (Tyler Hoechlin) előtt.

A Teen Wolf általánosan kedvező kritikákat kapott: a Metacritic 100-ból 61 pontot adott a sorozat első évadának.[1] A premier összesen 2,17 millió nézőt vonzott az Egyesült Államokban.[2]

A második évad 2012. június 3-án kezdődött az Egyesült Államokban. 2012. július 12-én felvették a Teen Wolf harmadik évadát is, ami 24 epizódos.[3]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Scott McCall (Tyler Posey) egy átlagos diák. Amíg meg nem változik az élete egy alfa harapástól és átváltozik vérfarkassá. Legjobb barátjával Stiles Stilinski-vel (Dylan O’Brien) és az alig kedvelt Derek Hale-el aki szintén vérfarkas(Tyler Hoechlin) azon vannak hogy megkeressék az alfát és megöljék.

A történet folyamán Scott beleszeret Allison Argent-be (Crystal Reed) akiről kiderül, hogy a családja több évszázada felesküdött a vérfarkasok és más természet feletti lények levadászására.

Derek megtudja hogy az alfa a nagybátyja (Peter Hale) aki 6 évig kómában feküdt mivel Kate Argent (Jill Wagner) Allison nagynénje rájuk gyújtotta házukat, amelyben szinte az egész Hale család belehalt. Viszont farkas mivolta miatt a kóma alatt teljesen tudatánál volt, és ezalatt felesküdött, hogy bosszút áll mindenért. Viszont hogy teljesen felépüljön a kómából Beacon Hills-be csalogatta saját nővérét, akit megölt hogy alfává válhasson és hatalomhoz jusson.

Lydia Martint (Holland Roden) is sikerült megharapnia Peter-nek de kiderül hogy immúnis a harapásra ezért nem változik át. De attól a naptól fogva neki is megváltozik az élete hiszen Banshee ( a halál hírnöke, a sikolyok asszonya) lesz. Aki akarata ellenére megtalálja a holttesteket.

Az első évad végén Peter bosszút áll Kate Argenten (kitépi a torkát) és Dereknek Scott-ték segítségével sikerül megölnie Petert.

A második évadban Derek saját falkát kezd toborozni , mely során többek között farkassá akarja változtatni Jackson Whittemore-t (Colton Haynes). De szervezete ellenáll a farkas harapásnak és olyan alakot vesz fel amely a belsőjét tükrözi, kanimává a bosszú fegyverévé válik. Találni fog magának egy mestert aki irányítja és gyilkolni kezd.

Közben kiderül, hogy Peternek az első évadban nem véletlenül esett a választása Lydiára, tudta hogy banshee. Ezt kihasználva a harapással hozta elő Lydia erejét és fejébe mászva manipulálta őt, hogy halála után feltámassza.

A második évad végére rájönnek, hogy Jackson a kanima és szerelme Lydia segítségével sikerül visszahozniuk és segít neki teljes vérfarkassá változni.

Scottnak saját falkája lesz melynek tagjai a barátai Stiles, Lydia a banshee, Allison a vadász. Falkájához csatlakoznak még a történet folyamán és jellemével el fogja érni, hogy gyilkolás nélkül önerejéből Igaz Alfává válhasson. Így ő és a "falkája" száll szembe a gonosszal amely mint kiderül Beacon Hills gyűjtőhelye.

Megküzdenek különböző mitológiából merített alakokkal.

3. évad

Egy alfa falkával.

Egy sötét druidával (darach). Mely során hatalommal ruháznak fel egy rég kivágott Nemeton-t amely vonzani kezdi a természetfelettit.

Egy Stilest megszálló sötét Kitsunéval (Nogitsue)

4. évad

Kate Argentel akiből vérjaguár lett és az ulfhednarjaival (állatbőrbe bújt germán harcosok).

Peter Hale-lel

5. évad

A rémdoktorok akik megalkotják a Gevaudan-i fenevadat (“Beast Of Gevaudan”)

A Sivatagi Farkassal

6. évad

Egy náci vérfarkassal akit a rémdoktorok támasztottak fel . És a náci vérfarkassal feltűnnek a szellemlovasok.

A vadászokkal (újra)

AnukIte-vel
Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

 • Tyler Posey mint Scott McCall: a sorozat főhőse. Vérfarkassá válik a sorozat elején. Kihasználja az új természetfeletti képességeit, és ő lesz az iskolai lacrosse-csapat társkapitánya. Szerelmes lesz Allisonba, akiről megtudja, hogy vérfarkasvadász családból származik.Később a harmadik évadban Kira Yukimura-val aki egy Kitsune (rókaszellem) alkotnak egy párt a sorozatban. Később pedig a 6. évad második felében alkotnak egy párt Malia Tate-tel (Hale) (Shelley Henning). Végül kiderül róla, hogy ő egy Igazi Alfa (olyan Alfa aki saját erejéből lesz alfa, nincs szüksége gyilkolásra, vagy átváltoztatásra). Főleg a 3. és 4. évadban fedezhető fel rajta a karakterfejlődés, és ez utánuk is folyamatosan jelen van.
 • Crystal Reed mint Allison Argent: Christopher Argent és Victoria Argent egy szem lánya. Lydia Martin legjobb barátnője és Gerard Argent unokája. Kate Argent unokahúga. Az első évadban egy párt alkotnak Scott McCallal, akiről kiderül, hogy vérfarkas, de ez nem vet véget a kapcsolatuknak, akkor sem mikor apja megtiltja azt neki, hogy tovább találkozhassanak. Kiképzik vadásznak, a 3. évad B részében hal meg, egy Oni fegyvere által.
 • Dylan O’Brien mint Mieczyslaw „Stiles” Stilinski: Scott legjobb barátja, az 1. évadtól kezdve szerepel a sorozatban. Anyja, Claudia még gyermekkorában halt meg, frontotemporális demenciában. Apja Noah Stilinski, a város serifje. A 3. évadban megszállja egy gonosz rókaszellem, a Nogitsune. Az évad végére sikerül kiűzni belőle. Malia Tate-tel (Hale) jár egészen addig amíg az ötödik évadban szakítanak. Utána Lydia Martin-nal alkot egy párt.
 • Tyler Hoechlin mint Derek Hale: vérfarkas – a vérfarkaslétet genetikailag örökölte. Scott korábbi mentora. A családját elvesztette, amikor a házukat felgyújtották. A tüzet csak ő, nővére, Laura, és nagybátyja, Peter élte túl.Később rájön, hogy húga Cora is túl élte. Azért tért vissza Beacon Hillsbe, hogy megkeresse nővérét, ám csak a holttestét találta meg. Később megtudja, hogy nagybátyja, Peter az Alfa, és ő ölte meg a nővérét. Ezután megöli Petert, hogy megbosszulja nővére halálát, ezzel pedig ő lesz az Alfa. Hogy megmentse húgát, Corát feláldozza az Alfaságát. Régebben mikor annyi idős volt mint Scott, volt egy barátnője akit megharapott egy Alfa, de ő nem változott át hanem meg kellett halnia, ezért Derek ölte meg, hogy ne szenvedjen többet. Akarata ellenére megölte Boyd-ot mert az Alfa falka kényszerítette.
 • Holland Roden mint Lydia Martin: Jackson exbarátnője. Allison legjobb barátja. Eleinte nagyon népszerű az iskolában. Mikor megharapja Peter Hale, az Alfa, kiderül, hogy immúnis, hiszen nem változik át, és nem is hal bele a sérüléseibe, csak előjönnek a banshee képességei. Ő támasztja fel Petert. Intelligens lány, 160 feletti IQ szinttel. Scott falkájának a tagja.
 • Colton Haynes mint Jackson Whittemore: a lacrosse-csapat korábbi kapitánya, most társkapitány. Lydiához hasonlóan ő is népszerű. Szülei örökbefogadták. Mikor Derek az Alfaként megharapja őt, nem vérfarkassá, hanem a Kanimává, egy gyilkos, kígyószerű lénnyé változik, ami a bosszú fegyvere: a Kanimának szüksége van egy mesterre, aki irányítja őt, és arra használja, hogy bosszút álljon vele másokon. Jackson nem tudja, hogy ő a Kanima.
 • Arden Cho mint Kira Yukimura: Kira a harmadik évadban bukkan fel. Kira egy kitsune mint később kiderül az anyja hozta létre a Nogitsune-t. Scottal alkotott egy párt amíg az ötödik évad végén csatlakozik a bőrváltókhoz.
 • Shelley Henning mint Malia Tate: prérifarkas. Azt hitték, hogy nyolc évvel ezelőtt meghalt egy autóbalesetben a húgával és örökbefogadó anyjával együtt. Ám valójában átalakult prérifarkassá és az erdőben élt tovább. A harmadik évadban tűnik fel, mikor Stilinski seriff újra előveszi az ügyét. Később kiderül hogy Peter Hale és a sivatagi farkas lánya, akit az ötödik évadban meg is keres. A negyedik évadtól Stiles-zal lesznek együtt az ötödik évad közepéig. Majd a 6. évadban Scott-tal (Tyler Posey) tápláltak egymás iránt gyengéd érzelmeket, végül egy pár is lettek.
 • Dylan Sprayberry mint Liam Dunbar: Scott fiatalabb riválisa, dühkezelési problémákkal. Az élete megmentése érdekében Scottnak át kellett változtatnia. Idővel igaz tiszteletet kezd mutatni a mentora, Scott irányába.
 • Cody Christian mint Theo Raeken: Scott és Stiles régi osztálytársa, aki elköltözött Beacon Hills-ből. Először azt hazudja, hogy sima vérfarkas, egy omega, aki azért tért vissza, hogy Scott falkájához csatlakozzon, de később kiderül, hogy ő valójában egy chimera -- ráadásul az első, aki vérfarkas, és vérpréri -- ezért a rémdoktorok oldalán áll, de később feléleszt 4 chimerát, hogy a doktorok ellen forduljon. Scotték megölik, de végülis visszahozzák.
 • JR Bourne mint Chris Argent: Allison apja. Vérfarkasvadász. Nagyon félti lányát, Allisont, ezért – miután kiderült, hogy Scott vérfarkas – meg akarja ölni Scottot, amikor megtalálja őket együtt, de végül Allison és Scott megígérik, hogy nem fognak többet találkozni – ezután mégis találkozgatnak titokban. Később Chris elkezdi Allisont is vadásszá képezni.Megöli feleségét, hogy ne váljon vérfarkassá. Ezután felhagynak a vérfarkas vadászással és segítenek Scott-nak és a többieknek.
 • Linden Ashby mint Noah Stilinski: Stiles apja és Beacon Hills seriffje. Amiben tud segít, de nem folyik bele annyira a természetfeletti dolgokba, mint a fia, Stiles. Felesége halála után sem nősült újra.
 • Melissa Ponzio mint Melissa McCall: Scott anyja. Nővérként dolgozik a városi kórházban. Később rájön, hogy a fia Scott, vérfarkas. Eleinte nem szól hozzá, de aztán megbékül a tudattal és sokat segít Scott-nak. Őt is elrabolja Jennifer, hogy feláldozza.

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Jill Wagner mint Kate Argent: Allison nagynénje, Chris húga. Vérfarkasvadász. Ő állt a Hale család házának felgyújtása mögött. Párkapcsolatban volt Derek Hale-lel, csak azért, hogy elárulja őt, és megölje a családját. Később Peter Hale öli meg, ezzel bosszút állva a családja meggyilkolásáért. A harmadik évad végén kiderül, hogy nem halt meg hanem vérjaguárrá változott.
 • Michael Hogan mint Gerard Argent: Allison nagyapja, vérfarkasvadász. Lánya, Kate Argent temetésére érkezik a városba, valamint fiának, Chrisnek is segít a vadászatban. Később kiderül, hogy meg akarja bosszúlni lánya halálát, és meg akarja ölni az összes vérfarkast a városban. Megöli Mattet, a Kanima mesterét, hogy ő lehessen az új mester. Később kiderül, hogy rákos és hogy meggyógyuljon vérfarkassá kell válnia. Ezért megfenyegeti Scott-ot, ha nem segít neki akkor megöli az anyját. De Scott rájön hogy rákos, ezért kieszel egy tervet. Gerard megharaptatja magát Derekkel, de nem változik át Scott-nak köszönhetően. Viszont elmúlik a betegsége, ám helyette fekete vért köp.
 • Eaddy Mays mint Victoria Argent: Allison anyja. Mikor rájön, hogy Scott és Allison még mindig találkozgatnak, megpróbálja megölni Scottot farkasölővel, de Derek megmenti a fiút, és megharapja Victoriát. Victoria, hogy ne váljon vérfarkassá, öngyilkosságra kényszerül, amiben végül férje, Chris segít neki.
 • Ian Bohen mint Peter Hale: Vérfarkas, Derek nagybátyja. Amikor leégett a Hale család háza, Peter egy időre megbénult. Miután felépült, megölte unokahúgát, Laura Hale-t, hogy ő lehessen az Alfa, és ezzel erősebb lehessen. Ő változtatja Scottot vérfarkassá. Megbosszulja családja meggyilkolását: sorban öli meg a tűzért felelősöket. Megharapja Lydiát, aki azonban nem változik át, mert immunis. Végül megöli Kate Argentet is, ezután pedig unokaöccse, Derek megöli Petert, ezzel pedig ő lesz az Alfa. Később Peter Lydia hallucinációiban tér vissza, majd arra használja a lányt, hogy segítsen neki feltámadni, ami végül sikerül is. Utána segít Dereknek és ő mondja meg, hogy mentheti meg Corát.
 • Seth Gilliam mint Dr. Deaton: állatorvos. Scott nála dolgozik iskola után. Később kiderül, hogy vérfarkasokkal is foglalkozik, és meggyógyítja őket, ha megsérültek. Segíti Scottot, Stilest és Dereket. Jennifer elrabolja és majdnem sikerül megölnie, de Scott megmenti. Van egy húga, aki az iskolában tanácsadó.
 • Daniel Sharman mint Isaac Lahey: Derek őt harapja meg másodjára, de vele mégis elmélyültebb az Alfa-Béta kapcsolata, mint Jacksonnal. Apja bántalmazta. A harmadik évadban majdnem összejönnek Alisonnal, de a lány meghal és Isaac távozik az évad végén.
 • Gage Golightly mint Erica Reyes: a Beacon Hills-i Középiskola tanulója, epilepsziában szenved. Derek vérfarkassá változtatja, miután megígéri neki, hogy a betegsége el fog múlni, végül az Alfa Falka fogságában meghal.
 • Sinqua Walls mint Boyd: a Beacon Hills-i Középiskola tanulója. Derek őt is átváltoztatja, ezzel ő a falka harmadik tagja. Derek megöli akarata ellenére.
 • Stephen Lunsford mint Matt Daehler: a Beacon Hills-i Középiskola tanulója. Tetszik neki Allison, és mivel szeret fényképezni, sok képet csinált a lányról. Később kiderül, hogy ő a Kanima mestere, ő irányítja, hogy bosszút álljon a 2006-os úszócsapaton, akik miatt majdnem vízbe fulladt évekkel ezelőtt. Végül Gerard Argent öli meg, hogy ő lehessen a Kanima új mestere.
 • Orny Adams mint Finstock edző: az iskolai lacrosse-csapat edzője.
 • Adam Fristoe mint Adrian Harris: kémiatanár a Beacon Hills-i Középiskolában.Jennifer megöli.
 • John Wesley Shipp mint Mr. Lahey: Isaac Lahey apja, fiát gyakran bántalmazta. Ő volt az edzője a 2006-os iskolai úszócsapatnak, ezért megöli a Kanima.
 • Ryan Kelley mint Jordan Parrish: a beacon hills-i seriffhejettes és Lydia önvédelem tanárja.A 4. évadban jelenik meg mint rendőr később azonban kiderül, hogy a teste teljesen tűzálló és a halállistán is rajta van a neve.Az 5. évadban tudatán kívül a nemetonhoz viszi a kivégzett kimérákat.Végül Lydia rájön ,hogy Parrish egy pokolkutya: a szellemlovasok vadászkutyája és a természetfeletti védelmezője.
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szinkron hangok[szerkesztés]

Karakter Színész Szinkronhang
Stiles Stilinski Dylan O’Brien Joó Gábor
Scott McCall Tyler Posey Markovics Tamás
Allison Argent Crystal Reed Vágó Bernadett
Lydia Martin Holland Roden Andrádi Zsanett
Jackson Whittemore Colton Haynes Moser Károly
Kira Yukimura Arden Cho Lamboni Anna
Malia Tate Shelley Hennig Csuha Bori
Liam Dunbar Dylan Sprayberry Czető Ádám
Melissa McCall Melissa Ponzio Udvarias Anna
Derek Hale Tyler Hoechlin Láng Balázs
Bobby Finstock Orny Adams Albert Gábor
Peter Hale Ian Bohen Varga Gábor
Cora Hale Adelaide Kane Bogdányi Titanilla
Jordan Parrish Ryan Kelley Renácz Zoltán
Hayden Romero Victoria Moroles Berkes Boglárka

Források[szerkesztés]

 1. Teen Wolf: Season 1. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. augusztus 10.)
 2. Gorman, Bill: Sunday Cable Ratings: 'MTV Movie Awards' Leads Night, 'Game of Thrones' Series High, 'Real Housewives,' 'ABDC' & Lots More. TV by the Numbers, 2011. június 7. (Hozzáférés: 2012. augusztus 10.)
 3. 'Teen Wolf' Renewed: MTV Orders Third Season Of Hit Scripted Supernatural Show. The Huffington Post, 2012. július 12. (Hozzáférés: 2012. augusztus 10.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Teen Wolf (2011 TV series)
A Wikimédia Commons tartalmaz Teen Wolf – Farkasbőrben témájú médiaállományokat.