Tecshongi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tecshongi csata
2-es számmal van jelölve a Tecshong (Daecheong)-sziget
2-es számmal van jelölve a Tecshong-sziget

KonfliktusKorea-közi konfliktusok
Időpont2009. november 10.
HelyszínTecshong-sziget, Sárga-tenger[1]
Eredménydél-koreai győzelem
Szemben álló felek
Észak-Korea haditengerészete Dél-Korea haditengerészete
Szemben álló erők
1 ágyúnaszád1 korvett
4 járőrcsónak
Veszteségek
1 ágyúnaszád közepesen megrongálódott
1–10 halott
1 járőrcsónak enyhén megrongálódott

A tecshongi csata (hangul: 대청해전, handzsa: 大青海戰; Tecshong Hedzson) egy, az észak- és a dél-koreai haditengerészet között lezajlott ütközet volt, az NLL közelében, 2009. november 10-én. Egy északi járőrhajó súlyos sérüléseket szenvedett el, míg a déliek – állításuk szerint – nem veszítettek egy embert sem.[2]

Az ütközet[szerkesztés]

Az incidens fél 12 körül kezdődött, amikor egy északi járőrhajó átlépte az NLL-t, midőn az nincs elismerve a KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Észak-Korea) által,[3] válaszul két figyelmeztetést is kapott a déliektől. Mivel nem reagált, az egyik déli hajó leadott egy figyelmeztető lövést. Az északi csónak viszonozta a tüzet. Ez egy kisebb tűzharcot eredményezett a vitatott határvonalnál.[4] Az északi naszád megközelítőleg 50 töltetet tüzelt el, míg a déliek 200 lőszert lőttek ki.[5]

A Koreai Központi Hírügynökség, az észak-koreai állami sajtó a déli haditengerészetet a Korea-közi tengeri határvonal megsértésével, és konfrontáció provokálásával gyanúsította.

„... az (észak-)Koreai Népi Haditengerészet az egyik járőrhajóját kiküldte, hogy ellenőrizze, valóban behatolt-e egy azonosítatlan jármű a KNDK vizeire. Amikor a járőrhajó elindult visszafelé, mivel megerősítette hogy valóban határsértőket találtak, 11:20 körül déli hadihajók tüzet nyitottak rá, és üldözőbe vették. Az északi vizek hajója, ami mindig harcra kész volt, nem vesztegette az időt, hanem gyors megtorló csapást mért a provokátorokra. A déliek ettől ingerültek lettek, a hadihajóik megfutamodtak, és saját vizeik felé vették az irányt.[6]

Kimenetel[szerkesztés]

A csata után a déli hajók csupán felszíni sérüléseket szereztek (állítólag 15 lövésnyom van az egyik hajó oldalán) embert nem veszítettek, míg az északiak csónakja részben megsemmisült. Északi részről ilyesmiről nem volt jelentés, de az egyik déli hírügynökség, csupán pletyka szintű jelentésben annyit közölt, hogy az északiak vesztesége 4 emberre rúg: 1 halott, és 3 sebesült.[7] Másrészről, egy későbbi menekült állítása szerint közel 10 északi tengerész hunyt el az ütközetben.[8] A Koreai Központi Hírügynökség Dél-Koreát bocsánatkérésre szólította fel.[6]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kim, Hyun. „N. Korea claims clash occurred on routine duty, demands apology from South”, Yonhap, 2009. november 10. (Hozzáférés: 2009. november 10.) 
  2. Foster, Peter. „North and South Korean Ships Exchange Fire”, The Telegraph, 2009. október 11. (Hozzáférés: 2009. október 11.) 
  3. Roehrig, Terence (2009). "North Korea and the Northern Limit Line". North Korean Review. 5 (1): 8 – 22.
  4. Kim, Sam. „Koreas clash in Yellow Sea, blame each other”, Yonhap, 2009. november 10. (Hozzáférés: 2009. november 10.) 
  5. Seoul Wary of N. Korean Retaliation”, The Korea Times, 2009. október 11. (Hozzáférés: 2009. október 11.) 
  6. a b DPRK Demands S. Korea Apologize for Armed Provocation Archiválva 2009. december 15-i dátummal a Wayback Machine-ben. Koreai Központi Hírügynökség. November 10, 2009.
  7. 《North and South had battle 7 years absence》 South Korea Defense, Reacted immediately following their battle manual… defeated North Korea ship(《남북 7년만에 서해교전》 軍, 눈치 안보고 교전수칙대로 즉각 대응… 北경비정 격퇴)”, Kukmin Daily (국민일보), 2009. október 11.. [2011. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. augusztus 24.) 
  8. http://bemil.chosun.com/nbrd/bbs/view.html?b_bbs_id=10080&pn=1&num=6013