Taz-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taz-öböl
(Тазовская губа)
Elhelyezkedése a Kara-tenger térképén
Elhelyezkedése a Kara-tenger térképén
Országok Oroszország
HelyKara-tenger, Jamali Nyenyecföld
Hosszúság330 km
Szélesség45 km
Legnagyobb mélység9 m
Elhelyezkedése
Taz-öböl (Jamali Nyenyec Autonóm Körzet)
Taz-öböl
Taz-öböl
Pozíció a Jamali Nyenyec Autonóm Körzet térképén
é. sz. 69° 04′ 60″, k. h. 75° 45′ 00″Koordináták: é. sz. 69° 04′ 60″, k. h. 75° 45′ 00″

A Taz-öböl (oroszul Тазовская губа [Tazovszkaja guba]) sekély öböl Oroszországban, Jamali Nyenyecföldön, a Kara-tenger Ob-öblének legnagyobb öble, a Taz folyó természetes folytatása.

Jellemzői[szerkesztés]

Nyugat-Szibériában, az északi sarkkörtől északra terül el. Az Ob-öbölhöz annak keleti partja középső részén csatlakozik. A Taz-félszigetet északon és keleten öleli körül és elválasztja a Gidai-félszigettől. Hossza kb. 330 km, szélessége az Ob-öbölnél 45 km, legnagyobb mélysége 9 m.

Az öböl keskeny déli végébe két nagy vízhozamú folyó ömlik: dél felől a Pur, délkelet felől a Taz; valamint északkelet felől a szintén jelentős Messzojaha. Az öböl szélesebb, középső és északi részébe a Gidai-félsziget folyói szállítják vizüket, köztük az Antyipajotajaha (242 km).

Települések az öböl jobb partján: délen Nahodka falu, északon Antyipajuta falu.

A két öblöt gyakran egyetlen vízrendszerként kezelik, vízfelületük együttes kiterjedése mintegy 90 000 km². Mindkét öböl medre és partjai alatt nagyon jelentős földgázkészletek húzódnak. A kitermelés egyes helyeken már a 2000-es években elkezdődött.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Юрхаровское месторождение Archiválva 2020. október 31-i dátummal a Wayback Machine-ben (novatek.ru, hozzáférés: 2021-01-14)

Források[szerkesztés]