Taxman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Taxman
dal a(z) Revolver albumról
Megjelent 1966
Stílus popzene
Nyelv angol
Kiadó Parlophone
Szerző George Harrison
Producer George Martin
SablonWikidataSegítség

A Taxman (Adószedő/Adóbehajtó) George Harrison szerzeménye, és a The Beatles együttes Revolver című albumán jelent meg 1966. augusztus 5-én. A dalt, amely a nagylemez 1. száma, 1966 áprilisában vették fel az EMI stúdiójában.

A dal szövegéről[szerkesztés]

A mű szövege az akkori angol adórendszer méltánytalanságára világít rá, mely a zenekar tagjait is érintette, hiszen ekkor jövedelmük 96-98%-át fölözte le az angol kincstár. Harrison pontosan leírja a befizetendő adó mértékét: "Let me tell you how it will be; / There's one for you, nineteen for me." (Majd megmondom, hogyan legyen; / Egy neked, tizenkilenc nekem.) A szöveg szerint még a halál után a szemekre tett pennyket is előre be kell vallania a haldoklónak...

A dalban - Lennon javaslatára - feltűnik a korszak két politikusának, Mr. Wilsonnak és Mr. Heathnek a neve is. Harold Wilson a Munkáspártnak, Edward Heath pedig a Konzervatív Pártnak volt a vezető politikusa.

Hangszerelés[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Taxman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]