Tavirózsák (Monet festményei)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Híd a vízililiomos tó felett

A Tavirózsák (vagy Vízililiomok, esetleg Tündérrózsák) Monet leghíresebb festményeinek sorozata. A nagy francia impresszionista festő erről a kedvenc témájáról mintegy 250 vásznat festett.

Monet szenvedélyes kertész volt, és amikor a Kazlak sorozat meghozta számára az anyagi sikert, 1893-ban vásárolt egy földdarabot tóval a háza mellett, Giverny-ben, azzal a szándékkal, hogy – saját szavai szerint – létrehozzon valamit, ami kedves a szemnek, és témája lehet festményeinek. Az eredmény a híres kert lett, a még nevezetesebb vízililiomokkal.

1899-ben 18 darabból álló sorozatot kezdett festeni a tó felett átívelő gyaloghídról, amelyek közül tizenkettőt fejezett be, köztük az itt láthatót, még azon a nyáron. A kép függőleges elrendezése, amely ritka ebben a sorozatban, jól kiemeli a vízililiomokat és a tükröződéseket a vízfelületen.

Élete utolsó 30 évében ez a kert lett fő művészi témája, itt festette a vízililiomokról szóló sorozatát.

A festmények egy részét már úgy alkotta, hogy szürkehályogban szenvedett. 1923-ban jobb szemének lencséjét eltávolították, ennek nyomán látása javult, de az egészséges szemnél erősebben érzékelte az ibolyántúli fényt, és így festményei kékesebb árnyalatot kaptak.

Vízililiomok, 1919

A jobboldalt látható képe egy négy darabos kis sorozat része, amelyet ebben a korszakában kivételes módon befejezett, aláírt és el is adott 1919-ben. A késői munkái körül sokat nem fejezett be teljesen, és nagyon keveset kínált fel eladásra. Egy levelében azt írta, hogy nem elégedett műveivel, de szenvedélyesen dolgozik rajtuk.

Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a világ legtöbb híres múzeumában, beleértve a párizsi Marmottan Monet múzeumot,[1] a New York-i Metropolitan-t,[2] a chicagói Art Institute of Chicago-t,[3] a Saint Louis Art Museum-ot,[4] a Carnegie Museum of Art-ot, a Portland Art Museum-ot.[5]

Az 1920-as években a francia állam építtetett két speciális, ovális termet a párizsi Orangerie Múzeumban(wd), ahol Monet nyolc falfestménye a vízililiomokról végleges helyet találhatott. A kiállítás 1927. május 16-án nyílt meg, néhány hónappal Monet halála után.[6] 1999-ben itt gyűjtötték össze Monet hatvan vízililiomos festményét a világ minden sarkából egy kiállításra.[7]

2007 júniusában Monet egyik vízililiomos festménye 18,5 millió fontos árat ért el a Sotheby's aukcióján Londonban.[8]

2008. június 24-én Monet egy másik, hasonló tárgyú vászna, a „Le Bassin Aux Nymphéas” (Tavirózsás medence), csaknem 41 millió fontért kelt el a Christie's aukcióján Londonban, megduplázva a becsült árát.[9]

Forrás[szerkesztés]

  • Metropolitan Museum of Art, New York – tájékoztató anyag

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Claude Monet paintings a Marmottan múzeumban
  2. Water Lilies Metropolitan Museum of Art
  3. Water Lilies Art Institute of Chicago
  4. Water Lilies Saint Louis Art Museum,
  5. Water Lilies Portland Art Museum
  6. "Monet, Claude." Grove Art Online.
  7. Susan Bell. "Paris sees Monet lilies in a new light." The Times. 8 May 1999.
  8. Dalya Alberge. "Monet lilies make £18.5m but just miss world record." The Times. 20 June 2007.
  9. The Laura Henry Collection "Monet masterpiece sells at auction for almost £41million" The Laura Henry Collection. 25 June 2008.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tavirózsák (Monet festményei) témájú médiaállományokat.