Tavirózsák (Monet festményei)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tavirózsák (The Water Lily Pond (The Japanese Footbridge) (series))
MűvészClaude Monet (
)
Műfaj tájképfestészet
Mozgalom impresszionizmus
Magasság219 cm
Szélesség602 cm
Múzeum Franciaország
A Wikimédia Commons tartalmaz Tavirózsák témájú médiaállományokat.
Híd a vízililiomos tó felett

A Tavirózsák (vagy Vízililiomok, esetleg Tündérrózsák) Monet leghíresebb festményeinek sorozata. A nagy francia impresszionista festő erről a kedvenc témájáról mintegy 250 vásznat festett.

Monet szenvedélyes kertész volt, és amikor a Kazlak sorozat meghozta számára az anyagi sikert, 1893-ban vásárolt egy földdarabot tóval a háza mellett, Givernyben, azzal a szándékkal, hogy – saját szavai szerint – létrehozzon valamit, ami kedves a szemnek, és témája lehet festményeinek. Az eredmény a híres kert lett, a még nevezetesebb vízililiomokkal.

1899-ben 18 darabból álló sorozatot kezdett festeni a tó felett átívelő gyaloghídról, amelyek közül tizenkettőt fejezett be, köztük az itt láthatót, még azon a nyáron. A kép függőleges elrendezése, amely ritka ebben a sorozatban, jól kiemeli a vízililiomokat és a tükröződéseket a vízfelületen.

Élete utolsó 30 évében ez a kert lett fő művészi témája, itt festette a vízililiomokról szóló sorozatát.

A festmények egy részét már úgy alkotta, hogy szürkehályogban szenvedett. 1923-ban jobb szemének lencséjét eltávolították, ennek nyomán látása javult, de az egészséges szemnél erősebben érzékelte az ibolyántúli fényt, és így festményei kékesebb árnyalatot kaptak.

Vízililiomok, 1919

A jobboldalt látható képe egy négy darabos kis sorozat része, amelyet ebben a korszakában kivételes módon befejezett, aláírt és el is adott 1919-ben. A késői munkái körül sokat nem fejezett be teljesen, és nagyon keveset kínált fel eladásra. Egy levelében azt írta, hogy nem elégedett műveivel, de szenvedélyesen dolgozik rajtuk.

Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a világ legtöbb híres múzeumában, beleértve a párizsi Marmottan Monet múzeumot,[1] a New York-i Metropolitan-t,[2] a chicagói Art Institute of Chicago-t,[3] a Saint Louis Art Museum-ot,[4] a Carnegie Museum of Art-ot, a Portland Art Museum-ot.[5]

Az 1920-as években a francia állam építtetett két speciális, ovális termet a párizsi Orangerie Múzeumban(wd), ahol Monet nyolc falfestménye a vízililiomokról végleges helyet találhatott. A kiállítás 1927. május 16-án nyílt meg, néhány hónappal Monet halála után.[6] 1999-ben itt gyűjtötték össze Monet hatvan vízililiomos festményét a világ minden sarkából egy kiállításra.[7]

2007 júniusában Monet egyik vízililiomos festménye 18,5 millió fontos árat ért el a Sotheby's aukcióján Londonban.[8]

2008. június 24-én Monet egy másik, hasonló tárgyú vászna, a „Le Bassin Aux Nymphéas” (Tavirózsás medence), csaknem 41 millió fontért kelt el a Christie's aukcióján Londonban, megduplázva a becsült árát.[9]

Források[szerkesztés]

  • Metropolitan Museum of Art, New York – tájékoztató anyag

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Claude Monet paintings Archiválva 2008. december 6-i dátummal a Wayback Machine-ben a Marmottan múzeumban
  2. Water Lilies Metropolitan Museum of Art
  3. Water Lilies Art Institute of Chicago
  4. Water Lilies Archiválva 2007. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Saint Louis Art Museum,
  5. Water Lilies Portland Art Museum
  6. "Monet, Claude." Grove Art Online.
  7. Susan Bell. "Paris sees Monet lilies in a new light." The Times. 8 May 1999.
  8. Dalya Alberge. "Monet lilies make £18.5m but just miss world record." The Times. 20 June 2007.
  9. The Laura Henry Collection "Monet masterpiece sells at auction for almost £41million" The Laura Henry Collection. 25 June 2008.
Commons:Category:Water Lilies by Claude Monet
A Wikimédia Commons tartalmaz Tavirózsák (Monet festményei) témájú médiaállományokat.