Tatávín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tatávín
Közigazgatás
Ország Tunézia
Alapítás éve1920. augusztus 6.
Irányítószám3200
Népesség
Teljes népesség95 775 fő
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 56′, k. h. 10° 27′Koordináták: é. sz. 32° 56′, k. h. 10° 27′
Tatávín weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tatávín témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tatávín (berber: ⵜⵉⵟⵟⴰⵡⵉⵏ Tiṭṭawin; arab: تطاوين; nyugati nyelvekre átírva: Tataouine) város Tunézia délkeleti részén, az azonos nevű kormányzóság székhelye. Tunisztól kb. 530 km-re fekszik.

Gazdaság[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Ksar Ouled Soltane

Az ország déli kormányzóságának turisztikai központja. A nyüzsgő város mindenekelőtt az őt körülvevő kszar (hagyományos, berber erődített település) sokaságáról híres, amelyek a 15. vagy 16. századra nyúlnak vissza. A leghíresebbek: Ksar Ouled Soltane, Ksar Hadada és Ksar Ouled Debbab.

Dobosok a Szaharai Kszar Nemzetközi Fesztiválon

A kéthetente, hétfőn és csütörtökön tartandó szuk (souk) az ország egyik legfestőibb piaca.

A városban a 2010-es években három szálloda található: Dakyanus, Sangho Privilege Tataouine és Mabrouk, valamint legalább két panzió, a La Gazelle és a Résidence Hamza.[1]

A Szaharai Kszar Nemzetközi Fesztivált, amelyet 1979- ben hoztak létre, minden év márciusában rendezik meg.

Filmművészet[szerkesztés]

Tatávín George Lucas Csillagok háborúja című filmjének köszönhetően szerzett hírnevet, amelyet Tunézia különböző helyein forgattak, beleértve magát Tatávínt is.

A régió az X-akták – Szállj harcba a jövő ellen című filmben is megjelent. A filmben itt egy földönkívüli virológiai laboratórium kapott helyet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tataouine című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LES 10 MEILLEURS hôtels à Tataouine en 2023 (avec prix) - Tripadvisor (francia nyelven). www.tripadvisor.fr. (Hozzáférés: 2023. május 4.)