Tasnádi József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tasnádi József
Tasnádi József
Tasnádi József
Született Tasnádi József Sándor
1960. február 9. (63 éves)
Aranyosegerbegy Románia
Nemzetisége magyar
Gyermekei Tasnádi Gergely
Foglalkozása képzőművész, médiaművész

SablonWikidataSegítség

Tasnádi József (Aranyosegerbegy, 1960. február 9.) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, médiaművész. Budapesten él és dolgozik. Egyetemi tanár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Életpályája[szerkesztés]

Építészetet és képzőművészetet tanult.

Az 1980-as években építészettel, grafikával és festészettel foglalkozott. Az 1990-es években installációkat és utópikus terv-műveket alkotott. Alkotásaiban az idő, az elvont fogalmiság, a láthatatlan és a lehetséges leképezésének módozatait, az ellentmondásosság és a vizualitás kapcsolatait elemezte. Az évezred végén csaknem 10 évig tartó művészeti sztrájkba kezdett. Ezzel párhuzamosan az informatika és a művészet viszonyait, a művészet anyagtalan vonatkozásait kutatta. Szoftveres képi manipulációval, a mediális átírás módszereivel és vizualizációval kísérletezett, videodíszleteket tervezett alternatív tánc- és színházi darabokhoz. Az utóbbi évtizedben a multimédia installáció és az intervenció művészet felé fordult érdeklődése. Gyakran alkot külföldön.

Művészi hitvallása szerint a műalkotás a konkrét és az ideális én találkozásából keletkezik, kitölti azt a rést, amely maga és önmaga közt húzódik. A művészet nem megfelelés, hanem kihívás, önmaga provokálása. A művészetnek nem célja, hanem oka van. A művészetet a szabadság és a méltóságérzet egyik formájának tekinti. Munkái a kommunikáció abszolút értelemben vett lehetetlenségét kommunikálják, mindig a nemtudásból – egy érzésből keletkeznek, hogy aztán olyan tervvé változzanak, amelyben ott húzódik a tudás reménye. Számára nem annyira művei érthetősége és elfogadottsága, mint inkább az a fontos, hogy emlékezetesek legyenek.

Tanulmányai[szerkesztés]

Kiállításai[szerkesztés]

Válogatott egyéni[szerkesztés]

Válogatott csoportos[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]