Tasnádi József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tasnádi József
Tasnádi József
Tasnádi József
SzületettTasnádi József Sándor
1960. február 9. (64 éves)
Aranyosegerbegy Románia
Nemzetiségemagyar
GyermekeiTasnádi Gergely
Foglalkozásaképzőművész, médiaművész
Iskolái
KitüntetéseiMunkácsy Mihály-díj (2013)

SablonWikidataSegítség

Tasnádi József (Aranyosegerbegy, 1960. február 9.) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, médiaművész. Budapesten él és dolgozik. Egyetemi tanár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Életpályája[szerkesztés]

Építészetet és képzőművészetet tanult.

Az 1980-as években építészettel, grafikával és festészettel foglalkozott. Az 1990-es években installációkat és utópikus terv-műveket alkotott. Alkotásaiban az idő, az elvont fogalmiság, a láthatatlan és a lehetséges leképezésének módozatait, az ellentmondásosság és a vizualitás kapcsolatait elemezte. Az évezred végén csaknem 10 évig tartó művészeti sztrájkba kezdett. Ezzel párhuzamosan az informatika és a művészet viszonyait, a művészet anyagtalan vonatkozásait kutatta. Szoftveres képi manipulációval, a mediális átírás módszereivel és vizualizációval kísérletezett, videodíszleteket tervezett alternatív tánc- és színházi darabokhoz. Az utóbbi évtizedben a multimédia installáció és az intervenció művészet felé fordult érdeklődése. Gyakran alkot külföldön.

Művészi hitvallása szerint a műalkotás a konkrét és az ideális én találkozásából keletkezik, kitölti azt a rést, amely maga és önmaga közt húzódik. A művészet nem megfelelés, hanem kihívás, önmaga provokálása. A művészetnek nem célja, hanem oka van. A művészetet a szabadság és a méltóságérzet egyik formájának tekinti. Munkái a kommunikáció abszolút értelemben vett lehetetlenségét kommunikálják, mindig a nemtudásból – egy érzésből keletkeznek, hogy aztán olyan tervvé változzanak, amelyben ott húzódik a tudás reménye. Számára nem annyira művei érthetősége és elfogadottsága, mint inkább az a fontos, hogy emlékezetesek legyenek.

Tanulmányai[szerkesztés]

Kiállításai[szerkesztés]

Válogatott egyéni[szerkesztés]

Válogatott csoportos[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]