Tarzan és az Oroszlánember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarzan és az Oroszlánember
SzerzőEdgar Rice Burroughs
Nyelvangol
Témakaland
Műfajregény
SorozatTarzan
ElőzőTarzan és az aranyváros
KövetkezőTarzan és a párducemberek
Kiadás
KiadóEdgar Rice Burroughs, Inc.
Kiadás dátuma1934
FordítóKádár Tamás
IllusztrátorSarlós Endre
Média típusakönyv
Oldalak száma285 (1991)
ISBNISBN 9634230733 (1991)
SablonWikidataSegítség

Tarzan és az Oroszlánember (Tarzan and the Lion Man) Edgar Rice Burroughs kalandregénye, mely könyv alakban először 1934-ben jelent meg a sorozat 17. köteteként, az illusztrátor J. Allen St. John volt. A regényt eredetileg a Liberty folyóiratban közölték 1933 novemberétől 1934 januárjáig.[1]

Történet[szerkesztés]

Egy amerikai filmforgató stáb érkezik Afrikába, hogy a helyszínen forgassanak. A csapat tagja volt a rendező Tom Ortman, a főszereplő – a maratoni futás bajnoka –, Stanley Obroski, a díva Naomi Madison, a dublőre Rhonda Terry. A cél egy kalandfilm, az Oroszlánember elkészítése. Hamarosan azonban rájönnek, hogy a titokzatos kontinens nem vendégszerető. Elakadnak a sárban, dühös kannibálok támadják meg őket, sőt vérengzések után a bennszülött teherhordók elmenekülnek. Közben egy láthatatlan kísérőjük is akad, a sötétben Tarzan távolról követi őket, és látja, ahogy a csoport a fekete kontinens mélyén egyre veszélyesebb helyzetekbe kerül. Obroski az emberevő törzs fogságba esik, akit Tarzan ment meg. A két férfi megtévesztésig hasonlít egymásra. Közben a filmes stáb arab vezetői meg vannak arról győződve, hogy a forgatáshoz használt térkép valójában kincses térkép. Ezért elrabolják Naomit és Rhondát, hogy a lányok a gyémánthoz vezessék őket. Tarzant a hasonlóság miatt összetévesztik Obroskival, az „Oroszlánemberrel”. Megmenti a nőket, és megoldja a beszélő gorillák titkát, akiknek a főnökét „Istennek” nevezik. A majomember egy évadot Hollywoodban tölt, és megállapítja, hogy a legalkalmasabbak túlélése a másik „dzsungelben” is törvény.

Szereplők[szerkesztés]

  • Tarzan
  • Tom Ortman, filmrendező
  • Stanley Obroski, sportoló és színész
  • Naomi Madison, színésznő
  • Rhonda Terry, Naomi dublőre
  • Ab el-Ghrennem sejk, arab vezető
  • „Isten”, a beszélő gorillák ura

Magyarul[szerkesztés]

  • Tarzan és az Oroszlánember; ford. Kádár Tamás; ILKV, Bp., 1991

Képregény-adaptáció[szerkesztés]

A regény megjelent a Tarzan képregénysorozatban 1972 februárjában a Gold Key Comics 206. számában, majd a DC Comics által a 231–234. számban 1974 júliusától 1975 januárjáig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]