Tarzan és az Oroszlánember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tarzan és az Oroszlánember
Szerző Edgar Rice Burroughs
Eredeti cím Tarzan and the Lion Man
Nyelv angol
Téma kaland
Műfaj regény
Sorozat Tarzan
Előző Tarzan és az aranyváros
Következő Tarzan és a párducemberek
Kiadás
Kiadó Edgar Rice Burroughs, Inc.
Kiadás dátuma 1934
Fordító Kádár Tamás
Illusztrátor Sarlós Endre
Média típusa könyv
Oldalak száma 285 (1991)
ISBNISBN 9634230733 (1991)

Tarzan és az Oroszlánember (Tarzan and the Lion Man) Edgar Rice Burroughs kalandregénye, mely könyv alakban először 1934-ben jelent meg a sorozat 17. köteteként, az illusztrátor J. Allen St. John volt. A regényt eredetileg a Liberty folyóiratban közölték 1933 novemberétől 1934 januárjáig.[1]

Történet[szerkesztés]

Egy amerikai filmforgató stáb érkezik Afrikába, hogy a helyszínen forgassanak. A csapat tagja volt a rendező Tom Ortman, a főszereplő – a maratoni futás bajnoka –, Stanley Obroski, a díva Naomi Madison, a dublőre Rhonda Terry. A cél egy kalandfilm, az Oroszlánember elkészítése. Hamarosan azonban rájönnek, hogy a titokzatos kontinens nem vendégszerető. Elakadnak a sárban, dühös kannibálok támadják meg őket, sőt vérengzések után a bennszülött teherhordók elmenekülnek. Közben egy láthatatlan kísérőjük is akad, a sötétben Tarzan távolról követi őket, és látja, ahogy a csoport a fekete kontinens mélyén egyre veszélyesebb helyzetekbe kerül. Obroski az emberevő törzs fogságba esik, akit Tarzan ment meg. A két férfi megtévesztésig hasonlít egymásra. Közben a filmes stáb arab vezetői meg vannak arról győződve, hogy a forgatáshoz használt térkép valójában kincses térkép. Ezért elrabolják Naomit és Rhondát, hogy a lányok a gyémánthoz vezessék őket. Tarzant a hasonlóság miatt összetévesztik Obroskival, az „Oroszlánemberrel”. Megmenti a nőket, és megoldja a beszélő gorillák titkát, akiknek a főnökét „Istennek” nevezik. A majomember egy évadot Hollywoodban tölt, és megállapítja, hogy a legalkalmasabbak túlélése a másik „dzsungelben” is törvény.

Szereplők[szerkesztés]

  • Tarzan
  • Tom Ortman, filmrendező
  • Stanley Obroski, sportoló és színész
  • Naomi Madison, színésznő
  • Rhonda Terry, Naomi dublőre
  • Ab el-Ghrennem sejk, arab vezető
  • „Isten”, a beszélő gorillák ura

Magyarul[szerkesztés]

  • Tarzan és az Oroszlánember; ford. Kádár Tamás; ILKV, Bp., 1991

Képregény-adaptáció[szerkesztés]

A regény megjelent a Tarzan képregénysorozatban 1972 februárjában a Gold Key Comics 206. számában, majd a DC Comics által a 231–234. számban 1974 júliusától 1975 januárjáig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]