Tarpán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tarpán
Az egyetlen fennmaradt fénykép a tarpánról
Az egyetlen fennmaradt fénykép a tarpánról
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Lófélék (Equidae)
Nem: Equus
Faj: E. ferus
(Poliakov, 1881)
Alfaj: E. f. ferus
Tudományos név
Equus ferus ferus
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tarpán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tarpán témájú médiaállományokat és Tarpán témájú kategóriát.

A tarpán (Equus ferus ferus) volt az eurázsiai vadló. Mai vélemények szerint a Przsevalszkij-ló (vagy Przewalski ló) egyik alfaja. A faj utolsó egyede 1909-ben, Moszkvában pusztult el.

A lengyel parasztok gyakran keresztezték házilovaikat a tarpánnal. Ennek eredménye egy kis lóféle, a konik lett. Jelenleg az olyan állatokat, mint a konik, vagy a Portugáliában fennmaradt Sorraia-póni, használják a tarpán visszaszaporítására és próbálják kitölteni azt az ökológiai rést, mely a faj eltűnésével keletkezett. A hucul ló, mely a Kárpátokban él, valószínűleg a tarpán közvetlen leszármazottja.

A tarpán név a türk nyelvben (kirgiz vagy kazak) a lóra használt szóból ered,[1] melynek eredeti jelentése "előre vágtat". A konik kinézete alapján a tarpán lovak marmagassága kb. 122–135 cm lehetett.

A faj rendszertani történelme[szerkesztés]

A tarpánt először Johann Friedrich Gmelin írta le 1774-ben; 1769-ben látta az állatokat Bobrovszk környékén, Voronyezs közelében. 1784-ben Pieter Boddaert nevezte el a fajt Equus ferus-nak, Gmelin leírása alapján. Nem tudván Boddaert elnevezéséről, Otto Antonius a nevet 1912-ben Equus gmelini-ként publikálta, aki ismét Gmelin leírására utalt. Mivel Antonius elnevezése ugyanarra a leírásra vonatkozik, melyről Boddaert is elnevezte az állatot, az objektív szinonima esete áll fenn.

Manapság úgy tartják, hogy a háziasított ló, melyet 1758-ban Carl von Linné nevezett el Equus caballus-nak, a tarpántól származik; valójában a taxonómusok úgy tartják, hogy ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. A Zoológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódexe (ICZN – International Code of Zoological Nomenclature) szabályainak szigorú betartása szerint a tarpánt megilleti az E. caballus, vagy alfajként az E. caballus ferus elnevezés. Azonban a biológusok általában figyelmen kívül hagyják a szabályt és a tarpánra az E. ferus elnevezést használják, hogy elkerüljék háziasított rokonaival történő összekeverését.

2003-ban a Nemzetközi Zoológiai Nomenklatúrabizottság (International Commission on Zoological Nomenclature – ICZN) "megállapodott 17 speciális név használatáról a vad fajok alapján, melyek megelőzték vagy egykorúak háziasított rokonaikkal", jóváhagyva a tarpánra használt E. ferus nevet. Azok a taxonómusok, akik a házilovat a vad tarpán alfajának tekintik, az Equus ferus caballus elnevezést használják; az Equus caballus név megmaradt a házilónak, melyet ezzel különálló fajnak tekintenek.[2]

Kihalásának okai[szerkesztés]

A tarpán kihalása már az ókorban elindult. Elsőként Dél-Európa vidékéről tűnt el a faj. Már az ősember is vadászta a tarpánt a húsáért, de kiszorulásának elsődleges oka a növekvő emberi populáció volt, amely a tarpán rovására bővítette legelőit a háziállatok számára. A területek összeszűkülésével a tarpánok gyakran okoztak kárt a kaszálókban és vetésekben is, ezért vadászattal ritkították az állományukat. A szabadtartású ménesek közé tévedő vad csődörök ráadásul kereszteződtek a házi kancákkal is és az ebből származó félvér csikókat a gazdák nem tudták értékesíteni, ami ismét ürügyként szolgált a tarpán vadászatára.

A tarpán idővel már csak a kelet-európai sztyeppék jellegzetes állata lett és legtovább Oroszországban maradt fenn. A szabadtartású házi lovakkal való gyakori kereszteződések miatt azonban egyre több hibrid félvér vadló született, így lehetetlenné vált a faj természetes szaporodása és a tarpán a kihalás szélére sodródott. 1879-ben elpusztult az utolsó ismert vadonélő tarpán, egy kanca, amit megpróbáltak élve befogni, de az állat véletlenül elpusztult. Az 1880-as évektől már nem volt megbízható hír élő tarpánokról a sztyeppén, csupán a fogságban tartott tarpánok képezték a faj utolsó egyedeit.

A faj felélesztése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Merriam-Webster Unabridged – Tarpan; Vasmer's Etymological Dictionary – Tarpan
  2. International Commission on Zoological Nomenclature. 2003. Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull.Zool.Nomencl., 60:81-84.

Források[szerkesztés]

  • Equid Specialist Group 1996. Equus ferus. In: IUCN 2004. 2004 IUCN Red List of Threatened Species. www.iucnredlist.org. Letöltve 2005. december 24-én.
  • Josee Hermsen: Lovak enciklopédiája. Ford. Horváth Ildikó. Ventus Libro Kiadó, 2006. ISBN 978-963-9546-74-5
  • Mihók Sándor, Pataki Balázs: Lófajták. Mezőgazda Kft, 2003. ISBN 978-963-286-471-6]

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap