Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet
Ország Magyarország
Elhelyezkedése
Terület94,95 km²
Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet (Magyarország)
Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet
Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 07′ 08″, k. h. 20° 08′ 27″Koordináták: é. sz. 48° 07′ 08″, k. h. 20° 08′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet témájú médiaállományokat.
Istenmezeje látképe

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területe 9 450 hektár, ebből fokozottan védett 536 hektár. A Tájvédelmi körzet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

A tájvédelmi körzet Pétervásárától északra található. Heves és Nógrád vármegyék találkozásánál helyezkedik el. Arló, Borsodszentgyörgy, Domaháza, Csernely, Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Szentdomonkos, Tarnalelesz, Váraszó és Hevesaranyos települések közigazgatási területét érinti.

Jellemzői[szerkesztés]

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet 1993-ban alakult meg a Heves–Borsodi-dombság egyedülálló természeti és tájképi értékeinek, a területen található szubmediterrán növénytársulások termőhelyének, valamint a vidéken fészkelő császármadár élőhelyének megőrzése érdekében. A terület kiemelkedő földtani-felszínalaktani, s egyben tájképi értékei a dombvidéket alkotó homokkő (Pétervásárai Homokkő Formáció) természetes feltáródásai. A leglátványosabb a bükkszenterzsébeti Nagy-kő 60–80 m magas, csaknem függőleges sziklafala. Hasonlóan impozánsak a Vermes-völgy és a Leleszi-völgy találkozásánál emelkedő Pes-kő sziklafalai, valamint a Szarvas-kő-völgy magas, meredek sziklaorma. A páratlan szépségű glaukonitos homokkövek 184 hektáros, védett területéhez ősborókás is tartozik. A Földtani Intézet bemutató célokra löszfal talajszelvényt alakított ki az Erzsébet-völgy felé vezető közút bejáratánál.

Növény- és állatvilág[szerkesztés]

Budai Imola
Fürtös bodza
Nagyfülű denevér
Kisasszony szitakötő

Fontosabb növényfajok[szerkesztés]

A tájvédelmi körzet területén jelenleg 28 növénycsalád 71 ritka és veszélyeztetett növényfaja lett regisztrálva, amelyből védett és 13 fokozottan védett. A fokozottan védett növényfajok közül 3 biztosan kipusztult, egy megléte bizonytalan, négyet a közvetlen kipusztulás veszélye fenyeget.

Fontosabb állatfajok[szerkesztés]

A terület állatvilágát alig ismerjük. Csupán néhány népszerű állatcsoport felmérése kezdődött el az elmúlt években. Ezek is elsősorban a gerinces fauna kutatását célozták meg és számos, természetvédelmi szempontból értékes faj került elő a TK területéről.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]