Tarbogárfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tarbogarak szócikkből átirányítva)
Tarbogárfélék
Evolúciós időszak: paleogénholocén
Triplax lepida
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Cucujiformia
Öregcsalád: Lapbogárszerűek (Cucujoidea)
Család: Tarbogárfélék (Erotylidae)
Latreille, 1802
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tarbogárfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tarbogárfélék témájú kategóriát.

A tarbogárfélék (Erotylidae) a bogarak (Coeloptera) rendjébe, a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a lapbogárszerűek (Cucujoidea) öregcsaládjába tartozó család.

Jelenleg ide sorolják a korábban önálló Cryptophilidae, Languriidae, Loberidae, Pharaxonothidae és Xenoscelidae családokat, alcsaládokként. Más megfogalmazásban, a korábbi Erotylidae sensu stricto az Erotylinae alcsaládnak felel meg. Nevüket onnan kapták, hogy testük felszíne általában csupasz és fényes; egyes primitívebb fajaik hátoldala azonban finoman szőrözött. Növényeket és gombákat fogyasztanak, sok fajuk szaproxilofág. Egyesek virágokat poroznak be (pl. az ősi cikászokat), másokat készletkártevőkként tartanak számon. Előfordul, hogy hasznos és káros képviselőik ugyanazon nemen belül megtalálhatók (pl. Pharaxonotha). A legtöbb tarbogár azonban gazdaságilag közömbös.

A fajokban leggazdagabb és legváltozatosabb tarbogárfaunának Dél-Amerika ad otthont. Itt élnek a család legnagyobb képviselői is. Egyes fajok alakjukkal és színezetükkel gyászbogarakat utánoznak.

Magyarországról a család 19 faját mutatták ki:

Nemei[szerkesztés]

Pharaxonotha esperanzae a Microcycas calocoma porzólevelein

Képek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erotylidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]