Taraz FK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taraz FK
Csapatadatok
Teljes csapatnév Taraz Futbol Klubi
SzékhelyTaraz, Kazahsztán
Alapítva1961
Klubszínek kék-zöld
Stadion Központi stadion
Elnök Kazahsztán Murat Omarov
Bajnokság Premjer-Liga
Nemzeti sikerek
Kazah Bajnok1 alkalommal
Kazah Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

A Taraz FK (kazahul: Тараз Футбол Клубы, magyar átírásban: Taraz Futbol Klubi) egy kazah labdarúgócsapat Taraz városából. Jelenleg a kazah labdarúgó-bajnokság élvonalában szerepel.

A Taraz FK eddig egy alkalommal nyerte meg a kazah nemzeti bajnokságot, illetve egy alkalommal hódította el a kazah kupát.

Korábbi nevek[szerkesztés]

1993 júliusa óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

Az 1961-ben Metalliszt néven alapított labdarúgócsapat a Szovjetunió idején több névváltozáson esett át, legjobb eredményeit Himik néven érte el az 1980-as évek második felében. Ekkor a szovjet harmadik vonalban vitézkedett.

Az első független kazah labdarúgó-bajnokság élvonalába nyert besorolást, amelynek 2001-ig stabil tagja volt. 1992-ben az 5., majd a 14., 1994-ben pedig egy 8. hely előzte meg a nagy sikerek korszakát. 1995-ben ezüstérmes, 1996-ban pedig a dobogó felső fokán zárt. Agyorsan jött sikert követően a csapat játéka elszürkült, rendre a tabella második felében végzett a 2001-es, fájdalmas élvonalbeli búcsúig. A másodosztályban csak a 4., feljutást nem jelentő helyen végzett, azonban az élvonal létszámának drasztikus megemelése miatt visszajutott.

A rendre a középmezőnyben serénykedő Taraz FK 2004-ben megnyerte a kazah kupát, ami UEFA-kupa-indulást biztosított. Az Európai Labdarúgó-szövetség stadionokkal szemben támasztott követelményei miatt elutasította a kazah csapatok európaikupa-szereplését, ezért a friss kupagyőztes nem léphetett ki az európai színtérre.

A labdarúgást kedvelő tarazi szurkolók 2007-ben újfent kénytelenek voltak elbúcsúzni az első osztályú labdarúgó-mérkőzésektől, mivel a csapat kiemelkedően gyenge szereplése kiesést eredményezett. A másodosztályú vérkeringésbe ismét csak egy idényre bekapcsolódó Taraz FK a Kazakmisz csapatával azonos pontszámmal végzett, és ezüstérmes helyen köszöntötte újra az élvonalbeli csapatokat.

Sikerei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]