Tar-kő (Bükk-vidék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tar-kő (Bükk) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tar-kő
Magasság949 m
Hegység Bükk-vidék
Elhelyezkedése
Tar-kő (Magyarország)
Tar-kő
Tar-kő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 03′ 26″, k. h. 20° 27′ 40″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 26″, k. h. 20° 27′ 40″
Tar-kő (Heves vármegye)
Tar-kő
Tar-kő
Pozíció Heves vármegye térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Tar-kő témájú médiaállományokat.

A Tar-kő a Bükk-vidék nyolcadik legmagasabb hegye, 949 méteres tengerszint feletti magasságával.[1] Ezzel a magasságával Magyarország 12. legmagasabb hegyének számít.

A Bükk-fennsík déli oldalán helyezkedik el, annak gyakorlatilag határa. A környezetéből nemigen emelkedik ki, mivel a környéken is sok 900 méternél magasabb hegy található, valamint a fennsík eleve magas térszíne miatt sem tűnik fel az abszolút magassága. A tetejéről remek panoráma nyílik, főleg déli irányba, az Alföld felé.

Kialakulása[szerkesztés]

A Tar-kő sziklafalában a triász időszaki világosszürke Bükkfennsíki Mészkő Formáció meredek dőlésű vastagpados rétegei lépcsőket alkotnak, melyek együtteséből alakult ki az Őr-kőtől a Három-kőig tartó „Kövek vonulatának” nagy sziklahomloka. A kőzet kifejlődése zátonylejtő - háttérlagúna határra utal. A Nagy-fennsík déli pereme a közvélekedés szerint törésvonal, ennek azonban ellentmond annak fűrészfog jellege, valamint a déli előtérben a fennsík rétegsorának folytatása. A sziklafalsor inkább - földtani preformáció során - eróziós úton jött létre. A Nagy-fennsík déli részét alkoto antiklinális (redőboltozat) tengelyzónája a peremet alkotó sziklasorban van, ettől délre fordul át szinklinálisba (redőteknőbe). A Tar-kő aljában megjelenik a jura Lökvölgyi Formáció palája (szinklinális tengelyzóna), majd tovább délre, a Toldi-Bükk - Kuklya-hegyese - Malom-hegy vonulatban ismét kibukkan a triász mészkő (a következő antiklinális). A földrajzi értelemben vett Déli-Bükk lenyesődése idáig terjedt, az antiklinális alátámasztás nélkül maradt déli szárnya leomlott.

A „Kövek vonulatának” élőhelyeit sziklai erdőtípusok, fajgazdag erdőszegélyek, sziklai cserjések, sziklagyepek, és nyílt sziklafelszínek, görgetegek alkotják. A Tar-kő élőhelyegyüttese kiemelten értékes élővilágnak biztosít életteret.

Élővilága[szerkesztés]

Növények[szerkesztés]

Állatok[szerkesztés]

Barlangjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egyes mérések szerint 950 méter magas.