Tanárok napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Számos országban van speciálisan a tanárok számára egy ünnepnap. Néhány munkanap, de többségük szabadnap.

Munkanapokon megünnepelt tanárok napja[szerkesztés]

Törökország[szerkesztés]

Atatürk tanítja a gyerekeket a latin ábécére
Atatürk tanítja a gyerekeket
a latin ábécére

November 24-én tartják Törökországban a tanárok napját, (törökül Öğretmenler Günü). Az ünnepet Kemal Atatürk tette erre a napra. Atatürk úgy gondolta, az új generációt a tanárok alakítják, s maga is a török nép tanára lett.

Malajzia[szerkesztés]

Malajziában a tanárok napját (malájul Hari Guru) május 16-án tartják.

Tanárok napja mint nemzeti szabadnap[szerkesztés]

Albánia[szerkesztés]

Albániában a tanárok napját (albánul: Dita e Mësuesve) március 7-én tartják, egy nappal anyák napja (Dita e Nënës) előtt, amelynek ottani dátuma március 8.

Arab államok[szerkesztés]

Az Arab államokban 11 ország ünnepli február 28-án a tanárok napját: Algéria, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Jordánia, Líbia, Marokkó, Omán, Szaud-Arábia, Tunisz.

Kína[szerkesztés]

A tanárok napját először a Nemzeti Központi Egyetemen tartották meg 1931-ben. A kormány 1932-ben ismerte el, és 1939-től augusztus 27-én, Konfuciusz születésének évfordulóján ünneplik. Ezt a kommunista kínai kormány 1951-ben eltörölte, majd 1985-ben más dátumra, szeptember 10-ére újra életre hívta. Sokan próbálkoznak, hogy tegyék vissza az ünnepet az eredeti idejére.

Csehország[szerkesztés]

Csehországban a tanárok napját (csehül Den učitelů) Jan Ámos Komenský, (Comenius) születése évfordulóján, március 28-án tartják. A gyerekek ilyenkor virágokat visznek a tanáraiknak. A hivatalnokok általában ezt a napot használják a tanárok méltatására és kitüntetések átadására.

India[szerkesztés]

Indiában a tanárok napját szeptember 5-én ünneplik a második miniszterelnök, dr. Sarvepalli Radhakrishnan születése feltételezett napján. Ez nem szabadnap, a diákok és a tanárok ugyanúgy mennek iskolába, de ezen a napon nincs tanítás. Ünnepelnek és emlékeznek. A tanítás felelősségét ezen a napon az idősebb diákok vállalják, így tehermentesítve legalább egy napra a tanárokat.

Indiában a tanárokat nagy megbecsülés veszi körül. Egy régi indiai tanítás szerint a tanár a harmadik legfontosabb, még istennél is fontosabb. A sorrend: anya, apa, tanár, Isten.

Irán[szerkesztés]

Iránban a tanárok napját május 2-án ünneplik.

Latin-Amerika[szerkesztés]

Latin-Amerikában a nemzetközi tanárok napját szeptember 11-én, Domingo Faustino Sarmiento, egy híres argentin politikus és megbecsült tanító halálának az évfordulóján tartják. Erről 1943-ban a Panamában tartott Pánamerikai Oktatási Konferencián határoztak.

Ennek ellenére sok itteni országnak megvan a saját ünnepe is, a saját történelmükhöz jobban kapcsolódó dátummal: Brazíliában október 15., Mexikóban május 15., Peruban július 6.

Lengyelország[szerkesztés]

Lengyelországban a tanárok napját, vagy másképpen a nemzeti oktatási napot október 14-én tartják. Az elsőt 1773-ban tartották.

Magyarország[szerkesztés]

Június első vasárnapja 1952 óta hagyományosan a Pedagógusok napja Magyarországon.

Oroszország[szerkesztés]

Oroszországban a tanárok napja október 5. 1994 előtt október első vasárnapján ünnepeltek.

Szingapúr[szerkesztés]

Szingapúrban ez a nap iskolai tanítási szünnap. Dátuma: szeptember 1. Az ünnepséget előző napon szokták megtartani, amikor a diákoknak csak fél napot kell iskolában lenniük.

Szlovákia[szerkesztés]

Szlovákiában a tanárok napja nem hivatalos ünnepnap, amit március 28-án, Comenius születése évfordulóján tartanak.

Dél-Korea[szerkesztés]

Dél-Koreában a tanárok napját május 15-én ünneplik. Ilyenkor a diákok szegfűvel ajándékozzák meg a tanárokat, és rövidebb a tanítási nap. A régebbi diákok ezen a napon meglátogatják tanáraikat, és ajándékot visznek. Országszerte sok iskola zárva tart, hogy így jutalmazzák a tanárokat az év közben végzett fáradhatatlan munkájukért.

Thaiföld[szerkesztés]

Thaiföldön a tanárok napját 1957 óta minden évben január 16-án tartják.

Vietnám[szerkesztés]

Vietnámban a tanítók napja november 20-ára esik. Ezen a napon a diákok szabadnapot kapnak, de elvárják tőlük, hogy minden tanárt felkeressenek, és virágot vigyenek nekik.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Teachers' Day
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanárok napja témájú médiaállományokat.