Tanystropheus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tanystropheus
Evolúciós időszak: Középső triász - késő triász, 245–228 Ma
Az állat rekonstrukciója
Az állat rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztályág: Archosauromorpha
Rend: Protorosauria
Család: Tanystrophidae
Gervais, 1858
Nem: Tanystropheus
von Meyer, 1852
Szinonimák
  • Tribelesodon Bassani, 1886
  • Macroscelosaurus Münster vide Meyer, 1852 (nomen oblitum)
  • Procerosaurus von Huene, 1902
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tanystropheus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tanystropheus témájú kategóriát.

A Tanystropheus a hüllők (Reptilia) osztályának Protorosauria rendjébe, ezen belül a Tanystrophidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Tanystropheus-fajok 245-228 millió évvel ezelőtt éltek, a középső és késő triász korok idején. Maradványaikat először, csak Európában, főleg Olaszországban és Svájcban találták meg, de újabban a Közel-Keleten és Kínában is rájuk bukkantak; ezek a kövületek pedig körülbelül 10 millió évvel idősebbeknek bizonyultak, mint az európaiak, ami kitolja a Tanystropheus-ok létezését a középső triászra. A Tanystropheus hosszának háromnegyedét a nyaka és a farka tette ki. A 6 méteres hüllő, 3 méteres nyakkal rendelkezett. A nyak 12-13 darabb meghosszabbodott csigolyából állt. Ha a nyaka egy kicsivel is hosszabb, nem bírta volna el a fejét. Ez az állat talán sekély vizekben élt, de a szárazra is ki tudott jönni. A szárazföldön a Tanystropheus rovarokkal és kis hüllőkkel táplálkozhatott, míg a vízben halakra és ammoniteszekre vadászhatott. Talán nem volt gyors úszó, inkább a fenéken „járkált”, hosszú nyakával a gyanútlan zsákmány közelébe férkőzve. Mint a mai gyíkoknak, a Tanystropheusnak is leszakadhatott a farka, ha egy nagyobb ellensége elkapta, így időt nyerve a meneküléshez. Később a farok visszanőtt.

Magyarországon 2020-ban, a Villányi-hegységből is írtak le, feltehetően több példánytól származó töredékes maradványokat a magyar dinoszauruszkutató expedíció paleontológusai Ősi Attila, az ELTE TTK Őslénytani Tanszék vezetőjének irányításával.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 4 faj tartozik:

Források[szerkesztés]

  • BBC-Science&Nature-Sea monsters facts
  • George Olshevsky expands on the history of "P." exogyrarum Archiválva 2016. április 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, on the Dinosaur Mailing List
  • Huene, 1902. "Übersicht über die Reptilien der Trias" [Review of the Reptilia of the Triassic]. Geologische und Paläontologische Abhandlungen. 6, 1-84.
  • Fritsch, 1905. "Synopsis der Saurier der böhm. Kreideformation" [Synopsis of the saurians of the Bohemian Cretaceous formation]. Sitzungsberichte der königlich-böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften, II Classe. 1905(8), 1-7.
  • https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/bizarr-oshullore-bukkantak-baranyaban-2804207/ Archiválva 2021. március 13-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Spiekmann, Stephan N.F.; Scheyer, Torsten M. (December 2019). "A taxonomic revision of the genus Tanystropheus (Archosauromorpha, Tanystropheidae)". Palaeontologia Electronica. 22.3.80. doi:10.26879/1038.
  • Spiekman, Stephan N. F.; Neenan, James M.; Fraser, Nicholas C.; Fernandez, Vincent; Rieppel, Olivier; Nosotti, Stefania; Scheyer, Torsten M. (2020-08-06). "Aquatic Habits and Niche Partitioning in the Extraordinarily Long-Necked Triassic Reptile Tanystropheus". Current Biology. 0 (0). doi:10.1016/j.cub.2020.07.025. ISSN 0960-9822.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]