Tanjidamani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tanjidamani
előd
Núbia
kusita uralkodója
utód
Sanadakheto
Naqjrinszan

Tanjidamani votív plakettje, Walters Művészeti Múzeum
Tanjidamani votív plakettje, Walters Művészeti Múzeum

Uralkodásai. e. 100 körül
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanjidamani témájú médiaállományokat.

Tanyidamani núbiai kusita uralkodó volt a meroéi korszakban, i. e. 100 körül.[1]

Pár említése maradt fenn, leginkább figyelemreméltó köztük egy nagy sztélé Dzsebel Barkalból, ugyanis ez az első, régóta ismert szöveg, amely meroéi írással íródott. Egy kisebb, iszapkő sztéléje Apedemak meroéi templomából került elő, és ma a Walters Művészeti Múzeumban található.

Egy Dzsebel Barkalban talált bronz pecséthengeren hieroglifákkal szerepel személyneve mellett uralkodói neve is, amely azonban megegyezik személynevével: Tanjidamani. A meroéi felirat csak egy nevet említ; úgy tűnik, hogy az egyiptomi ihletésű királyi titulatúra, amely eredetileg öt névből állt, már nem volt használatos, mikor áttértek a meroéi írásra. Az egyszerűsített titulatúrában egyetlen cím szerepel, a qore, ami alighanem királyt jelent.

A meroéi piramisok között nem sikerült beazonosítani Tanjidamani sírját.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Török László, in: Fontes Historiae Nubiorum, Vol. II, Bergen 1996, pp. 662–672, ISBN 8291626014.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tanyidamani című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.