Tanganyika-tavi citromsügér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Tanganyika-tavi citromsügér
Neolamprologus leleupi 2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae)
Nem: Neolamprologus
Faj: N. leleupi
Tudományos név
Neolamprologus leleupi
(Poll, 1956)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Tanganyika-tavi citromsügér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tanganyika-tavi citromsügér témájú kategóriát.

A Tanganyika-tavi citromsügér (Neolamprologus leleupi) Afrikában őshonos, a bölcsőszájú halak családjába tartozó, díszhalként is tartott halfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A bölcsőszájú halak között viszonylag kis termetű, mintegy 10 cm hosszú. Színe élénk citromsárga, előfordulnak narancssárgába forduló színváltozatok is. Teste nyújtott, hasi és farok alatti úszói hosszúak. Úszóinak – a mellúszók kivételével – kékes szegélye lehet. A nemek egyformák, a hímek kissé nagyobbak. Hasonló faj a N. longior.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

A citromsügér a kelet-afrikai Tanganyika-tó endemikus faja, annak déli részén, kb. 40 méter mélyen fordul elő. Ragadozó, apró rákokkal táplálkozik, egyébként sziklarepedésekbe húzódik vissza. A hím és a nőstény az ivadéknevelés idejére párost alkot, a nőstény egy sziklarepedésbe vagy kő alá rakja petéit (akár kétszázat is), amit aztán kikelésükig aktívan őriz. Az ivadékok tíznapos korukig a szülők közelében maradnak, aztán önállósulnak, de soha nem távolodnak el messzire a védelmet nyújtó sziklarések közeléből. Élettartama 8-10 év.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Viszonylag könnyen tartható, legalább 100-130 liter vizet igényel. Területvédő, ezért több példány (különösen több hím) együtt tartása nem ajánlott. Jó, ha van valamilyen búvóhely a számára, kövek közötti rés, nagy csigaház vagy cserépedény. Előregyártott táppal is etethető, de a rákokat, rovarokat jobban kedveli. A víz hőmérséklete 23-26 °C, pH-ja 8-9, keménysége (dH) 10-20° között legyen.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2013. szeptember 22.)