Tan Tun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tan Tun
Tan Tun 2011 júliusában
Tan Tun 2011 júliusában
Született1957augusztus 15. (66 éves)
Csangsa, Hunan  Kína
Állampolgárságakínai
Nemzetiségekínai
Foglalkozásazeneszerző
TisztségeUNESCO jószolgálati nagykövet
Iskolái
Kitüntetései2001. Tigris és sárkány
Oscar-díj
BAFTA-díj
Chicago Film Critics Association Awards
Grammy-díj
Hong Kong Film Awards
2003. Hős
Hong Kong Film Awards

SablonWikidataSegítség

Tan Tun (egyszerűsített kínai: 谭盾 [tʰǎn tu̯ə̂n]; hagyományos kínai: 譚盾; pinjin: Tán Dùn) (Csangsa, Hunan, 1957. augusztus 15. –) kortárs kínai klasszikus zeneszerző, legismertebb munkái a Tigris és sárkány és a Hős című filmek zenéi.

Korai évek[szerkesztés]

Tan Tun 1957-ben született Simaonae faluban (Csangsa, Hunan). Gyermekként szívesen zenélt olyan természetes hangszerekkel, mint a kövek vagy a víz. Azonban a kulturális forradalom idején „visszamaradt gondolkodását” helytelenítették és elküldték állami munkára a rizsföldekre. Ennek azonban nem volt negatív hatása a zene iránti vonzalmára nézve. Megalapította saját együttesét a falu földműveseivel, néha csak fazekakon, lábasokon játszottak. Ennek köszönhetően kezdett megtanulni hagyományos kínai húros hangszereken játszani.

A kényszermunkáról az államilag támogatott pekingi opera segítségével sikerült megszöknie. Amikor egy művészekkel teli hajó felborult lakóhelye közelében, sokuk meghalt, felvették Tant maguk közé. Ezután a pekingi zenei konzervatóriumba ment, ahol olyan zenészekkel tanult együtt, mint a japán Takemicu Tóru, aki jelentősen hatott zenei stílusára.

Az 1980-as években New Yorkba költözött a Columbia Egyetem diákjaként, ahol Chou Weng-Chunggal tanulta a zeneszerzést, aki pedig együtt tanult és segédkezett Edgard Varèse zeneszerzőnek. Ekkor kezdte el Tan megismerni olyan zenészek munkáit, mint Philip Glass, John Cage, Meredith Monk és Steve Reich. Rájött, hogy egyesíteni tudja ezeket az eltérő stílusokat, hatásokat – a hunani kezdeteket, a konzervatóriumi klasszikus órákat és a New York-i kortárs zenészek hatásait – saját műveiben.

Karrier[szerkesztés]

Tan Tun széles körben elismert a nem hagyományos és szerves hangszerek használatáról műveiben. Water Passion After St. Matthew című szerzeményében vízzel teli tálakat, Paper Concerto-jában pedig papírt használt a zeneszerzéshez. Szintén ismert jellemzője, hogy előadásai során olyan multimédiás technikát alkalmaz, mint a zenekar és a videó együttesen, illetve a közönség részvétele.

1997. július 1-jére, Hongkong Kínához való visszacsatolásának hivatalos ünnepségére felkérték őt a Symphony 1997: Heaven Earth Mankind című zenemű megírására, melyet cselló szólóval, bianzhong csengőkkel, gyerekkórussal és zenekarral készített el.

1998-ban The Eugene McDermott Award in the Arts az MIT művészeti tanácsától. 1999-ben a Glenn Gould alapítványtól megkapta a Glenn Gould Prize-ot.

2000-ben Sofia Gubaidulina, Osvaldo Golijov és Wolfgang Rihm mellett felkérte őt Helmuth Rilling és a stuttgarti Internationale Bachakademie, hogy írjon egy művet a Passion 2000 projekt keretében Johann Sebastian Bach megemlékezésére, ez volt a Water Passion After St. Matthew. A darabot széles körben mutatták be Európában, majd az Oregon Bach Festivalon volt amerikai premierje szintén Rilling rendezésében.

Tan Tun egy adaptációját, mely a Molihua című kínai népdal alapján készült Wang Hesheng közreműködéssel, a 2008-as pekingi olimpia mind a 302 éremátadása előtt, közben és után játszották.[1]

2006-ban Tan Tun szabadtéren mutatta be a Henan tartománybeli Saolin templomban Zen Shaolin című művét.[2]

2008-ban a Google megbízta a Internet Symphony No. 1 Eroica című zeneművet közösen adják elő a YouTube Symphony Orchestrával.[3] Ugyanabban az évben a New York Philharmonic bízta meg, hogy Lang Lang kínai zongorista részére megírja első zongoraversenyét The Fire alcímmel.[4]

Művei[szerkesztés]

Operái[szerkesztés]

[3]

Filmzenék[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

[5]

  • 2001. Nyert Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2001. Nyert Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2000. Nyert Tigris és sárkány
  • 2001. Jelölés Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2000. Jelölés Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2006. Jelölés Legjobb filmzene – The Banquet
  • 2006. Jelölés Legjobb betétdal – The Banquet
  • 2002. Nyert Legjobb filmzene album – Tigris és sárkány
  • 2002. Jelölés Legjobb betétdal – Tigris és sárkány
  • 2001. Nyert Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2003. Nyert Legjobb filmzene – Hős
  • 2007. Jelölés Legjobb betétdal – The Banquet
  • 2007. Jelölés Legjobb filmzene – The Banquet
  • 2000. Nyert Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2001. Jelölés Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2005. Jelölés Legjobb filmzene – Hős
  • 2001. Nyert Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2001. Jelölés Legjobb betétdal – Tigris és sárkány
  • 2001. Jelölés Legjobb filmzene – Tigris és sárkány
  • 2001. Jelölés Az év felfedezettje – Tigris és sárkány

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cui, Xiaohuo: 'Classical piece will ring in ears of winners' (angol nyelven). China Daily, 2008. augusztus 6. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  2. Barboza, David: 'Chinese Extravaganza Uses Valley as a Backdrop' (angol nyelven). The New York Times, 2008. augusztus 29. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  3. a b 'Tan Dun' (angol nyelven). schirmer.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  4. 'Tan Dun: Piano Concerto - The Fire' (angol nyelven). schirmer.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  5. 'Tan Dun - Awards'. IMDb. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)

További információk[szerkesztés]