Tamássy Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tamássy Géza
Született1887. december 22.[1]
Debrecen[1]
Elhunyt1971. január 23. (83 évesen)[2]
Debrecen[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Tamássy Géza (Debrecen, 1887. december 22.Debrecen, 1971. január 23.) tisztifőorvos, botanikus

Életpályája[szerkesztés]

Tamássy Géza a századfordulón Debrecen szabad királyi város tisztifőorvosa volt, emellett amatőr botanikus, lelkes herbarista, a "Hajdú vármegye és Debrecen szabad királyi város növényzete" című mű szerzője.

Hajdu vármegye növényvilágáról komoly gyűjtőtevékenységet végzett. Tamássy Géza herbáriumának még fellelhető részei Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárában találhatók, illetve a Debreceni Egyetem gyűjteményében maradt fenn összesen 56 lapja a feltételezhetően többezres gyűjteménynek, valamint a gyűjtemény egy részletére Szarvason találtak rá egy véletlen folyamán, mely nagyon nagy valószínűséggel dr. Palov Józsefhez (1920-1998), a Tessedik Sámuel Múzeum alapítójához köthető, aki 1952-től 1994-ig a múzeumigazgatói tisztet is betöltötte. A Szarvason fellelt anyag gyűjtési területe gyakorlatilag a Monarchia területéről, Erdélytől Ausztriáig, Horvátországból egészen az Adriai-tengerig terjedt.

Munkái[szerkesztés]

  • Hajdú vármegye és Debrecen szabad királyi város növényzete.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2022. május 8.)
  2. a b Halottaink (magyar nyelven). nem ismert, 1971

További információk[szerkesztés]

  • A Tiszántúli Szépmíves Céh almanachja, 1932. Szerk. Benyovszky Pál, Szalacsy Rácz Imre. Debrecen, Tiszántúli Könyv- és Lapkiadó, 1931.