Talpas gőte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Talpas gőte
Triton082eue.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Farkos kétéltűek (Caudata)
Alrend: Salamandroidea
Család: Szalamandrafélék (Salamandridae)
Nem: Triturus
Faj: T. helveticus
Tudományos név
Triturus helveticus
(Razoumovsky, 1789)
Szinonimák
  • Lissotriton helveticus
Elterjedés
Triturus helveticus dis.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Talpas gőte témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Talpas gőte témájú médiaállományokat és Talpas gőte témájú kategóriát.

Triturus helveticus(male).jpg

A talpas gőte (Triturus helveticus vagy Lissotriton helveticus) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe, ezen belül a szalamandrafélék (Salamandridae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A talpas gőte hazája Spanyolország északi része, Franciaország, Anglia, Belgium, Hollandia, Németország nyugati része és Svájc. Elterjedésének középpontja, mint látszik, Franciaország.

Alfajai[szerkesztés]

  • Triturus helveticus helveticus
  • Triturus helveticus alonsoi
  • Triturus helveticus punctillatus

Megjelenése[szerkesztés]

A talpas gőte nagyságra körülbelül akkora, mint a pettyes gőte, 8–8,5 centiméter hosszú, karcsú termetű, halántékíve csontos, háttaraja nagyon alacsony, torka nem színezett, a hím lábujjait úszóhártya köti össze, hátgerince két oldalán egy-egy hosszanti él fut végig, úgyhogy a törzs keresztmetszete ötélűnek látszik. Farka lecsapott végéből különféle hosszúságú, fonálszerű csúcs nyúlik ki. A hátoldal alapszíne többé-kevésbé sárgába hajló olajbarna gyenge aranyos csillogással, a háton sötéten foltozott, a fejen sávos; hasoldala halvány narancssárga kevés folttal.

A nászruhás hím hátán taraj helyett egy él vagy léc emelkedik ki, amely a farkon felső vitorlává alakul át; egyidejűleg a hátulsó lábak ujjai közt teljes úszóhártya alakul ki, s végül a fej és a hát alapszíne az oldalélekig, valamint a farok hátszegélyének a színe is olajbarnába, a fej, a törzs és a farok oldalai pedig fémfényben csillogó sárgába mennek át, míg a törzs hasoldala fényes fehéres lesz; a has középvonalában narancssárga sáv fut végig. Az alapszínt tarkázó sötétebb foltok a fejet díszesen márványozottá teszik, ugyancsak márványozottak a végtagok is, apró foltosak vagy egészen feketék. A hátat és az oldalakat számos szabálytalan folt tarkázza. A torok nem színeződött, a has nem vagy alig feketén foltos, a farok sötét foltjai egy felső és egy alsó sorba rendeződtek s köztük egy kékes csillogású hosszanti csík fut végig. A nászruhás nőstény farka alacsony, hátulsó lábujjai közt nincs úszóhártya és színezete egyhangúbb, ellenben a sötétebb alapszín tovább terjed az oldalakon és kisebb foltjai kevésbé élesen emelkednek ki. Csak a hasoldala élénkebb színű, mint a hímé, mert annak narancssárga színe a farok alsó éle mentén ennek utolsó harmadáig ér.

Életmódja[szerkesztés]

A talpas gőte biotópjának megválasztásában igen sokoldalú. Növényekkel dúsan vagy mérsékelten benőtt helyek egyformán megfelelnek a számára. A sík-, dombvidékeken és a hegységekben egyaránt elterjedt. Többnyire 1400 méter magasságig hatol fel, néhol 2000 méter magasságban is megtaláljuk.

Források[szerkesztés]