Talizmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A talizmán bármilyen olyan tárgy, amelyik mágikus erővel rendelkezik, és arra való, hogy megvédjék, vagy meggyógyítsák azokat a személyeket, akiknek készítették, de rontásként árthatnak is másoknak. A talizmánok általában valaki által viselt hordozható tárgyak. Szoros kapcsolatban állnak az amulettekkel, szerepük nagyjából ugyanaz, de a formájuk és az anyaguk különböző. A talizmánok sokszor különféle tárgyak, pl. ruhák vagy fegyverek alakját veszik fel.[1]

Etimológia[szerkesztés]

A talizmán szó a francia talisman szóból ered; ez viszont az arab tilasm (طِلَسْم) szóból származik, amelynek az eredete pedig az ókori görög "telesma" (τέλεσμα) szó, amely "beteljesülést, vallási rítust, fizetséget" jelent.[2][3] Ez a szó pedig a görög "teleō" (τελέω) szóból származik.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Power and Protection: Islamic Art and the Supernatural. Oxford: Ashmolean Museum, 33. o. (2016) 
  2. talisman - Definition of talisman in English by Oxford Dictionaries. Oxford Dictionaries - English . [2018. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 17.)
  3. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, τέλεσμα. Perseus.tufts.edu. (Hozzáférés: 2018. március 18.)
  4. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, τελέω. Perseus.tufts.edu. (Hozzáférés: 2017. április 19.)