Takimoto Taró elleni gyilkossági kísérletek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takimoto Taró elleni gyilkossági kísérletek
Ország Japán
HelyszínJapán
CélpontTakimoto Taró
Időpont1994. május-november
TípusGyilkossági kísérlet
Fegyverekszaringáz, VX idegméreg, Clostridium botulinum baktérium
SérültekTakimoto Taró
ElkövetőkAum Sinrikjó szekta

A Takimoto Taró elleni gyilkossági kísérleteket az Aum Sinrikjó nevű japán vallási szekta hajtotta végre 1994 májusa és novembere között. A szekta szarin, VX és botulizmus baktériumokkal próbálkozott, de mindegyik kísérlete kudarcba fulladt, elsősorban Takimoto előrelátásának köszönhetően.

Takimoto Szakamoto Cucumi jokohamai ügyvéd munkatársa volt, aki komoly erőfeszítéseket tett a szekta csalásainak és visszaéléseinek leleplezésére. A szektavezér Aszahara Sókó 1989-ben megölette Szakamotót és családját, holttestüket pedig elrejtették, s a hatóságok csak 1995-ben bukkantak rájuk.

Takimoto folytatta kollégája munkáját, ezért idővel ő is a szekta célkeresztjébe került, amely még ugyanabban az évben, amikor vele is végezni akart, gáztámadásos merényletet követett el Macumotó városában, hogy ott is eltegyen láb alól ellenük eljáró bírókat és bosszút álljon lakosokon, akik egy Aum-ellenes petíciót írtak korábban alá.

Előzmények[szerkesztés]

Szakamoto Cucumi rejtélyes eltűnését követően Takimoto vette át annak a csoportnak a vezetését, amely segítette az Aum sértettjeit (áldozatait) és jogi ügyekben képviselte őket. Az Aum Sinrikjó az 1980-as évek végére szinte métely szerűen ágyazódott be a japán társadalomba. Az emberek egy részét különböző módokon tévesztették meg és lelki felépülést kínálva csábították el a soraikba. A tagok egy részét itt szabályos agymosásnak vetették alá (pl. bedrogozással), másokat megfélemlítettek. Nagyon sok esetben így tett szert a szekta pénzre.

Szakamoto az egyes családtagjai útján szerzett értesülést az esetekről, akiket anyagilag is megkárosított a szekta, ezért le akarta leplezni az Aum Sinrikjót. Gyanítható volt továbbá, hogy a szervezet egyéb pénzügyi tevékenységeiben is rengeteg szabálytalanságot, sőt törvényszegést követett el. Az így szerzett tőkét vegyi fegyverkezésre fordíthatta utóbb a csoport.

Takimoto folytatta Szakamoto adatgyűjtését és közvetlen bizonyítékokkal próbálta meggyőzni a laikusokat az Aum egyes csalásait illetően (pl. Aszahara állítólagos repülési képességeiről), amellyel sikerült is jó néhány tagot kitérítenie a szektából.[1]

Aszahara ezért eltervezte Takimoto megölését is.

A gyilkossági kísérletek[szerkesztés]

Első kísérlet: szaringáz[szerkesztés]

Aszaharáék azt tervezték, hogy Takimoto autójának szélvédője alatti szellőzőn át juttatnak be a szaringáz. Hasonló módszerrel próbálták megölni sikertelenül még 1993-ban Ikeda Daiszaku japán buddhista filozófust és előadót. Aszahara a végrehajtáshoz kiskorú szeretőjét, a 17 éves Dakini Mahamudrát szemelte ki.[1]

A gyilkosságot május 9-én tervezték megtenni. Ezen a napon tárgyaltak Kófúban egy az Aumhoz köthető ingatlanügyet, amin Takimoto is jelen volt. Az egyik Aum-tag kifigyelte melyik Takimoto gépkocsija, amit meg is talán egy Mitsubishi Galant személyében. Telefonon értesítette két társát, akikkel Mahamudra tartózkodott. Az egyikük Nakagava Tomomasza volt, aki a Szakamoto-gyilkosságnál is segédkezett.

Mahamudra Takimoto kocsijához ment és mintegy 30 cm³ szarint engedett bele a szélvédőn át a motorháztető terébe. Takimoto, amikor beszállt a kocsiba, belélegezte ugyan a kipárolgó anyagot, de az nem tudott teljesen bejutni az utastérbe egy alátétnek köszönhetően. Bár Takimoto látása enyhén károsodott a szarintól, azonban nem halt meg és nem szenvedett súlyosabb sérülést sem.[1]

Második kísérlet: VX[szerkesztés]

A csoport nem adta fel és ezúttal másik anyaggal próbálkozott. Egy hajkenőcsbe VX idegmérget[2] kevertek, amit egy áruház kilincsére kentek rá 1994 szeptemberében. Ám amikor az oda betérő Takimoto megfogta a kilincset akkor épp kesztyűt viselt. Miután látta, hogy a kesztyű valamilyen anyagtól koszos lett, levette és eldobta. Októberben néhány társával Inove Josihiró (akit 2018-ban szintén kivégeztek) megpróbálta ismét megmérgezni Takimotót VX-el, ám az akciót le kellett fújni, mert rendőrök jártak a közelben.

Takimoto sokkal elővigyázatosabb volt, mint az gondolták, ugyanis maga hozta ezeket az óvintézkedéseket, amelyekkel megúszta a támadásokat.

Harmadik kísérlet: botulizmus-baktérium[szerkesztés]

1994. november 4-én (pont Szakamoto meggyilkolásának évfordulóján) az Aum Clostridium botulinum baktériummal mérgezett gyümölcslével.[3] Takimoto akkor egy olyan központban tartózkodott Fudzsinomijában, ahol az Aumtól megszökött emberek voltak. Takimoto, aki gyanakvó volt, csak igen keveset kortyolt a gyümölcsléből. Ráadásul a baktériumok nem voltak elég erősek, így hasmenésen túl nem okoztak nagyobb bajt.[1]

A további kísérletek megelőzendő Takimoto családját védelem alá vették és az ország különböző pontjain helyezték biztonságba.

Jegyzetek[szerkesztés]