Tafelspitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tafelspitz
Főtt marhahús snidlinges mártással és almás tormával
Főtt marhahús snidlinges mártással és almás tormával
Nemzet, ország Ausztria
 Magyarország
Alapanyagokmarhafartő, marhacsont, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, vöröshagyma
Fűszereksó, bors, babérlevél, sáfrány
Ismertebb receptekTafelspitz recept
A Wikimédia Commons tartalmaz Tafelspitz témájú médiaállományokat.

A Tafelspitz (ejtsd: táfelspicc) 19. századi osztrák, főtt marhahús étel. Magyar megfelelője a tányérhús.

Története[szerkesztés]

A Tafelspitz elnevezés, megegyezés szerint a Monarchia, azon belül is Bécs nevéhez fűződik. Ennek igazolására a bécsi polgárok statisztikai adatokkal alátámasztott, nagymérvű marhahús fogyasztását, és a 19. század első feléből származó szakácskönyveket hozzák fel példaként. Adolf Friedrich Karl Hess Servierkunde című 1911-ben kiadott receptgyűjteményben jelenik meg először. Akkoriban, egy 1912-es hivatalos szakiskolai könyv szerint:

Őfelsége privát tányérjáról soha nem hiányzik egy jó darab főtt marhahús, amely az egyik legkedvesebb étele.

A marhahús felhasználhatóságának megítélése a korabeli kulináris és táplálkozás-élettani viták tárgyát képezte. Anna Hofbauer 1824-ben megjelent „Általános osztrák, avagy legújabb bécsi szakácskönyv” című műve nem kevesebb, mint havi huszonegy alkalommal javasolja a főtt marhahús fogyasztását zöldségekkel, és más köretekkel.[1]

Magyarországon[szerkesztés]

Krúdy Gyulának a nagy gazdasági világválság (1933) alatt kelt sorai szerint:

A tányérhús nem más, mint korán feltett “tehénhús”, az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a kalarábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve. De a kel levele, bimbója, a zeller már igen jó a leveshús mellé, valamint az ecetes torma vagy paradicsommártás is.

Számos megjelenési formában ismert, ahogy a hazánkban elterjedt főtt marhahús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal, már ugyancsak tafelspitznek minősíthető.[2] Gundel János 1869-ben megvette a Király utcában található Bécsi Sörházat. Az étterem egyik specialitása a bécsi tányérhús volt.[3]

Elkészítése[szerkesztés]

A megtisztított marhafartőt és csontot rakjuk fel hideg vízbe főni, majd adjunk hozzá fűszereket és különböző zöldségeket. Lassú tűzön főzzük a húst 4-5 órán keresztül. Végeredményül egy puhára főtt marhahúst és egy tartalmas, finom levest kapunk. A húst felszeletelve tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma mártást, almás tormamártást is kínálhatunk mellé.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bécsi Konyha és a tányérhús története. foodandwine.hu. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
  2. A táfelspicc (tányérhús) receptje. foodandwine.hu. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
  3. https://hu.wikipedia.org/wiki/Gundel_J%C3%A1nos

Források[szerkesztés]