Radjah ásólúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tadorna radjah szócikkből átirányítva)
Radjah ásólúd
Tadorna radjah radjah alfaj
Tadorna radjah radjah alfaj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Tarkalúdformák (Tadorinae)
Nemzetség: Ásóludak (Tadorini)
Nem: Tadorna
Faj: T. radjah
Tudományos név
Tadorna radjah
(Lesson, 1828)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Radjah ásólúd témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Radjah ásólúd témájú kategóriát.

A radjah ásólúd (Tadorna radjah) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.

Az ásóludak közül ez az egyetlen trópusi övben előforduló faj.

A nevében szereplő „Radjah” szó a Maluku-szigeteken beszélt nyelvből származik és madarat jelent.

Előfordulása[szerkesztés]

Elterjedése[szerkesztés]

Ausztrália, Indonézia és Pápua Új-Guinea területén honos. Kóborlásai során eljut Kelet-Timorra és betelepíteték Szingapúrba.

Élőhelye[szerkesztés]

A monszunesőknek kitett vidékeken honos, az ott található mocsarak, folyópartok lakója. Előfordul édes- és brakkvizű területeken is. Elsősorban az álló vagy a lassan folyó vizeket kedveli. A száraz időszakban a mangroveerdőkbe vagy a mocsarakba húzódik vissza. Minden vizes élőhelyen a fákhoz, erdőkhöz kötődő faj, sokat pihen a fák ágai között.

Alfajai[szerkesztés]

Két alfaja jól megkülönböztethető a tollazat alapján.

  • Tadorna radjah radjah - háta sötétbarna, fehér mellén egy vékony, fekete szalag halad keresztül. A Maluku-szigetek és Új-Guinea szigetének partvidéki mocsaraiban honos.
  • Tadorna radjah rufitergum - háta és a mellén áthaladó szalag vörösesbarna színű. Ausztrália északi részén, a trópusi övben vannak szétszórt populációi. Előfordul Nyugat-Ausztrália állam északnyugati területein, az Északi területen és Queenslandben is.

Megjelenése[szerkesztés]

Az ásóludak közül az egyik legkisebb testű faj, testhossza 44-48 centiméter, átlagos testtömege 886,5 gramm. A fajnál nincs ivari dimorfizmus, mindkét ivar megjelenése hasonló. Testének java része fehér, háta sötétebb, az északi alfajnál sötétbarna, a délinél vörösesbarna színű. Csőre és lába rózsaszínű, szeme fehér.

A legtöbb récefélével ellentétben nincs külön nászruhája és nyugalmi ruhája; egész évben egyformán néz ki.

A vízen
és a levegőben

Életmódja[szerkesztés]

Táplálkozása[szerkesztés]

Szürkületkor táplálkozó faj, élelmét hajnalban vagy kora este keresi. Olykor éjszaka is kutathat táplálék után. a nappalt pihenőhelyén tölti, ami kilométerekre is lehet a táplálkozó helyektől. Napközben többször repül oda-vissza a két hely között. Alacsonyan repülő faj, sokszor alig a vízfelszín felett száll. Fás területeken gyakran átrepül az ágak között, nem szeret a fakorona fölé kirepülni. Táplálékát főleg a vizek partján keresi, a vízen úszva ritkán látható. Tápláléka puhatestűekből, növényi anyagokból és magvakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási szokásairól viszonylag keveset lehet tudni. A szaporodási időszak kezdete az esős évszak kezdetével esik egybe. Akkor kezd el fészkelni, amikor a vizek apadni kezdenek és szárazra bukkannak a táplálékkal bőven ellátott partszakaszok. Fészkelési időszaka az Északi Területen februártól májusig tart, Queenslandben viszont novembertől januárig tart. a különbség oka, hogy mindkét területen máskor kezdődik az esős évszak. Mint az összes ásólúd, a Radjah ásólúd is zárt helyen fészkelő faj. elsősorban faodvakba építi fészkét. Fészekalja 6-12 tojásból áll, melyen 30 napig kotlik. Mint az az ásóludaknál tipikus, itt is kizárólag a tojó kotlik, a hím azonban a környéken tartózkodik és a fiókákat már közösen nevelik fel.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj elterjedési területe Ausztráliában a 20. század során beszűkült. Állományait az országban nagyjából 150.000 egyedre becsülik. Az Indonéziában és Pápua Új-Guineában élő madarak számáról nincs pontos adat. Számukat csak nagy tűréshatáron belül tudják megbecsülni, valószínűleg 10.000 és 100.000 egyed között lehet.

Összességében a faj még nem ritka, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján is a „nem veszélyeztetett” kategóriába van besorolva.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Radjahgans című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]