Tacoma Narrows hidak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tacoma Narrows hidak
A Tacoma Narrow híd
A Tacoma Narrow híd
Elhelyezkedése Tacoma és Gig Harbor városok között Washington állam
Áthidalt akadály Puget Sound öböl
Szerkezettípus függőhíd
Legnagyobb támaszköz 853 m
Teljes hosszúsága 1822 m
Szélesség 27,43 m
Magasság (a víz felett) 57,15 m
Sávok száma 4 (keleti), 4 (nyugati)
Átadás ideje 1950. október 14. (nyugati) 2007. július 15. (keleti)
Elhelyezkedése
Tacoma Narrows hidak (USA)
Tacoma Narrows hidak
Tacoma Narrows hidak
Pozíció az USA térképén
é. sz. 47° 16′ 05″, ny. h. 122° 33′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 16′ 05″, ny. h. 122° 33′ 02″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tacoma Narrows hidak témájú médiaállományokat.
A híd összeomlása (19.1 MB video, 2:30)
A híd a leszakadás pillanatában

A Tacoma Narrows hidak USA, Washington 16-os útjának hídjai, mely a Puget Sound öböl Tacoma Narrows szorosa felett ível át. Az eredetileg itt álló híd, a "Gallopping Gertie" 4 hónappal felavatása után, 1940. november 7-én az erős szél okozta belengés, és a rezonancia miatt leszakadt.

A leszakadás lehetséges okai[szerkesztés]

Rezonancia A híd leszakadását a rezonancia jelensége okozhatta. Minden merev testnek saját rezgései vannak. Ha a külső rezgések olyan frekvenciájúak, ami közel esik a testek sajátrezgési frekvenciájához, akkor lép föl a rezonancia jelensége.

A külső rezgés gerjeszti, fölfokozza a sajátrezgés mértékét. A fölfokozás oka az, hogy a külső gerjesztés által az adott rendszerbe egy-egy kitérés ideje alatt bevitt kis energiaadagok fokozatosan összegeződnek és egyre nagyobb rezgési amplitúdót (=kitérést) okoznak.

A Tacoma-híd esetében a széllökések frekvenciája a híd sajátrezgési frekvenciája közelébe esett és néhány órai külső gerjesztés ideje alatt hozta olyan mértékű lengésbe a hidat a szél, hogy az leszakadt.

Aeroelasztikus lebegés Az erős és szokatlanul egyenletes szél létrehozhatja az aeroelasztikus lebegést. Ami talán hihetőbb magyarázat a rezonanciát okozó, egyenletes időközönként lecsapó széllökéseknél. A fenti wiki linken több példavideót is láthatunk arról, mi történik ha egyenletes erőhatás ér egy rugalmasságra képes testet, és ahol szintén hivatkoznak a Tacoma hídra. A jelenség megfigyelhető még ezen a hírhedt argentin játszótéren, ahol a hintákat belengeti az egyenletes légmozgás: http://tu.tv/videos/hamaca-paranormal-que-se-mueve-sola

Külső hivatkozások, források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tacoma Narrows hidak témájú médiaállományokat.