TV Sports: Baseball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TV Sports: Baseball
FejlesztőCinemaware (Amiga, DOS), Beam Software (NES)
KiadóData East
Mindscape
TervezőScott Orr
Denny Thorley
ZeneszerzőMarshall Parker
PlatformokAmiga, DOS, Nintendo Entertainment System
Kiadási dátumNintendo Entertainment System
  • US 1991. október
DOSAmiga
MűfajSport
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Bo Jackson Baseball baseball-videójáték, melyet a Cinemaware fejlesztett és a Data East jelentetett meg. A játék 1991-ben jelent meg DOS és Nintendo Entertainment System, illetve 1992-ben Amiga platformokra. A játék címadója Bo Jackson amerikai sportoló, aki a játék megjelenésekor sikeres baseballozó és visszavonult amerikaifutball-játékos volt. A Bo Jackson Baseballt Európában a Mindscape jelentette meg, TV Sports: Baseball címmel, a TV Sports sorozat tagjaként.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékosok 5–9 játékrészre korlátozhatják a mérkőzések hosszát. A játékban öt különböző dobódobás szerepel, ezeket lassú, normál és gyorsabb sebességgel is lehet dobni.[1]

A játékban kettő játékmód szerepel; barátságos mérkőzés és rájátszás. Mindkettőt egy és két játékos is játszhatja, illetve utóbbiban a mesterséges intelligencia által vezérelt csapatok mérkőzéseit is meg lehet tekinteni vagy gyorsan szimulálni. Ezek a bajnokság felgyorsítására szolgálnak. A játékhoz a Major League Baseball és Major League Baseball Players Association licencét sem váltották meg, így a csapatok a székhelyükül szolgáló városok nevén szerepelnek, míg a játékosok a valós másuk nevének kifigurázott alakjában kaptak helyet.

A játékban egy csaláskóddal egy olyan csapatot is meg lehet nyitni, melynek mindegyik posztján Bo Jackson játszik.[2] Az Amiga- és DOS-verzióban egy ligamód is helyet kapott, ez a Nintendo Entertainment System-verzióban nem szerepel.[3] A számítógépes kiadásoknak ezen felül fejlettebb 16 bites grafikája van.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Computer Gaming World szerkesztője negatívumként emelte ki, hogy ugyan a játék a dobozán „minden idők legteljesebb számítógépes baseballjátékának” hirdeti magát, azonban abban valós csapatok vagy játékosok sincsenek, illetve az opciók is hiányosak. Külön kiemelte, hogy a játékban Jackson olyan statisztikát kapott, amire a valós életben sosem volt képes. Ezekkel szemben magát a játékmenetet dicsérte és összegzésként kiemelte, hogy „[…] a Bo Jackson Baseball gyors tempójú játéktermi játékként azért nyújt néhány élvezhető, jól kidolgozott funkciót.”[7] Az Electronic Gaming Monthly három szerkesztője 4/10-es, illetve a negyedik 5/10-es pontszámot adott a játékra. A grafika tekintetében megosztottak voltak a vélemények, azonban abban mind egyetértettek, hogy a játékmenet nem jó és a játék nem rendelkezik elegendő egyedi opcióval hogy kitűnjön a tömegből.[5] A Nintendo Power 3,3/5-ös (grafika), 3/5-ös (irányítás), 2,6/5-ös (kihívás), illetve 2,8/5-ös (téma és szórakozás) pontszámokat adott a játékra.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bo Jackson Baseball című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Marriott, Scott Alan: Bo Jackson Baseball (angol nyelven). AllGame. All Media Network. [2014. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
  2. Bo Jackson Baseball Cheats (angol nyelven). CheatsCodesGuides. IGN Network. [2008. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
  3. Bo Jackson Baseball - Manual (angol nyelven). Lemon Amiga. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
  4. Bo Jackson Baseball (angol nyelven). Hall of Light. (Hozzáférés: 2020. június 7.)
  5. a b Steve, Ed, Martin, Sushi-X (1991. október). „Bo Jackson Baseball” (angol nyelven). Electronic Gaming Monthly (27), 18. o, Kiadó: EGM Media, LLC.  
  6. a b (1991. szeptember) „Bo Jackson Baseball” (angol nyelven). Nintendo Power (28), 81. o, Kiadó: Nintendo of America.  
  7. Rogers, Win (1992. május). „Bo Knows Arcade Baseball” (angol nyelven). Computer Gaming World (94), 59. o, Kiadó: Russell Sipe.  

További információk[szerkesztés]