Ugrás a tartalomhoz

TT32

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TT32
Dzsehutimesz és Iszet temetkezési helye
Elhelyezkedésel-Khokha
Felfedezés dátumaaz ókor óta nyitott
Alaprajz
TT32 alaprajz
Előző
Következő
TT31
(Honszu)
TT33
(Pediamenopet)
TT32 (Egyiptom)
TT32
TT32
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 25° 43′, k. h. 32° 29′25.716667°N 32.483333°E
A Wikimédia Commons tartalmaz TT32 témájú médiaállományokat.
Dzsehutimesz
G26
t Z4
mss

TT32 (Theban Tomb 32) egy Dzsehutimesz (közismertebb alakban: Thotmesz) nevű tisztviselő sírja Thébában, a thébai nekropolisz területén. Dzsehutimesz Ámonháznagya, a délvidéki szántóföldek elöljárója, kormányzó, Ámon magtárainak felügyelője, Eszna kormányzója, Őfelsége első istállómestere és királyi írnok volt II. Ramszesz uralkodásának idején. Az építmény az Ámon-papság és az Ámon-papok gazdagsát, hatalmát mutatja, a sír nagyobb néhány Királyok völgyebeli uralkodósírnál. Felesége, Iszet Nebtuu és Ámon énekesnője.

A sír az ókor óta nyitva állt, első modern említése Napóleon egyik mérnökétől származik. 1902-től Dzsehutimesz és szülei szobrait már kiállítoták. 1983-tól Kákosy László vezetésével kezdték feltárni, majd az ásatás vezetését Schreiber Gábor vette át 2020-as haláláig. Az ásatások 2006-ig folytak, eddig két kötetben jelent meg a feltárás dokumentációja. 2009. november 6-tól a kairói Egyiptomi Múzeum 44. termében időszakos kiállítást tartottak e munka eredményéből.

A sír a középbirodalmi szaffsír hagyományaira építkezik, de számos ponton eltér attól. Nagy méretű, monumentális építmény, amelyet egykor még egy kis piramis is díszített. A sír udvara több pülónnal tagolt, három önálló részre oszlik, ami egyedülálló jelenség. Már az előudvar is ritka, két előudvar Thébában ennél a sírnál van egyedül, ezzel a szakkarai nemesi sírokhoz hasonlít. Az udvarról egy kultuszkamra (inkább egy kétoszlopos terem) nyílik, ahonnan hosszú folyosó vezet a sírkamrához. A folyosó végig lejtős, és különleges vonalvezetése van. E folyosók általában egyenesek, Dzsehutimesz folyosója azonban a hossza első harmadánál egy spirált ír le. A legvégén akna, az akna alján nyílik a házaspár sírkamrája. Mindketten gránitból faragott szarkofágban nyugodtak. A spirál előtt egy keresztfolyosót kezdtek kialakítani, ami közvetlenül érintkezik egy másik sírral, Amenhotep papéval.

A sírba a XX. dinasztiától a XXII. dinasztiáig folyamatosan temetkeztek, de később is, egészen a római korig előfordult másodlagos temetkezés.

Források

[szerkesztés]