TL;DR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A TL;DR az internetes szleng egyik kifejezése, az angol „too long, didn’t read” (magyarul: „túl hosszú, nem olvastam el”) kifejezés rövidítése. Használatos kisbetűs, tl;dr alakban, sőt találkozhatunk vele TLDR, tldr formában, közbeékelt írásjel nélkül is.[1] Eredetileg elsősorban internetes hozzászólásokban fordul elő, olyankor, amikor a hozzászóló arra akar utalni, hogy egy bizonyos szöveget, amire reagál, a hossza miatt nagyrészt vagy teljesen figyelmen kívül hagyott. Jelentheti az angol „too lazy, didn’t read” („túl lusta voltam elolvasni”) kifejezés rövidítését is. Legkorábbi ismert előfordulása 2003-ból származik, 2013 óta szerepel az Oxford Dictionary Online szókészletében.[2]

A redditen továbbfejlődött az értelme: hosszabb cikkek közlése esetén mellékelnek hozzájuk egy rövid, egy-két mondatból, vagy legfeljebb egy rövid bekezdésből álló összefoglalót, melyet a tl;dr kifejezéssel jelölnek meg. Ilyen összefüggésben használatos főnévként is, például cikkíróknak küldött szerkesztői üzenetekben: „Please include a TL;DR along with your post” (magyarul: „Kérjük, csatoljon a poszthoz egy TL;DR-t [rövid összefoglalót] is”).[3] 2011 óta a redditen „autotldr” bot is működik, mely automatikusan készít rövid összefoglalókat a cikkekről.[4] (A tudományos publikációk világában egyébként ilyen összefoglalókat már hosszú ideje készítenek az egyes közlemények mellé, ezekre angolul az abstract – és egyre gyakrabban magyarul is az absztrakt – név használatos; ezek ugyanígy néhány mondatban foglalják össze az adott kutatás legfontosabb céljait és eredményeit, és általuk az olvasó eldöntheti, hogy rászánja-e az idejét az egész cikk elolvasására, esetleg akár fizetős letöltésére.)

A kifejezés inspirálta a https://tosdr.org/ oldal születését, melynek neve a Terms of Service; Didn’t Read (magyarul: Általános Szerződési Feltételek – nem olvastam el) kifejezés rövidítéséből jött létre, és arra utal, hogy a különböző szolgáltatók többnyire igen hosszadalmasan részletezett általános szerződési feltételek elfogadásától teszik függővé szolgáltatásaik elérését, ezeket a jellemzően unalmas szövegeket pedig nagyon sokan olvasatlanul szokták elfogadni. A https://tosdr.org/ weboldal célja épp ezért az, hogy közérthetően elemezze a nagyobb szolgáltatók szolgáltatási és adatvédelmi politikáját, felhívva az ügyfelek figyelmet az azokban rejlő esetleges kockázatokra, az ügyfelekre nézvést potenciálisan hátrányos, eldugott részletekre.[5]

Szintén a kifejezés hatására hozta létre a 444.hu szerkesztősége a https://tldr.444.hu/ oldalt, melyen kifejezetten részletes, olvasáskor is hosszabb figyelmet igénylő tényfeltáró riportok, oknyomozó cikkek jelennek meg.

Források[szerkesztés]

  1. https://en.wiktionary.org/wiki/TLDR
  2. Oxford Dictionaries Online quarterly update: new words added to oxforddictionaries.com today. OxfordWords blog. Oxford University Press, 2013. augusztus 28. [2016. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 4.) „TL;DR, abbrev.: ‘too long didn’t read’: used as a dismissive response to a lengthy online post, or to introduce a summary of a lengthy post.”
  3. Too long; didn't read (TLDR or TL;DR). reddit
  4. overview for autotldr (angol nyelven). reddit . (Hozzáférés: 2017. február 9.)
  5. Caldwell, Patrick: Too Long, Didn't Read My Rights. The American Prospect, 2012. augusztus 14. (Hozzáférés: 2014. december 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a TL;DR című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.