T. Tóth Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
T. Tóth Sándor
Életrajzi adatok
Született1913. március 21.
Torboszló
Elhunyt2007. augusztus 20. (94 évesen)
Kolozsvár
Sírhely Házsongárdi temető
Ismeretes mint matematikatörténész
Pályafutása
Kutatási terület matematikatörténet
Munkahelyek
Babeş–Bolyai TE egyetemi docens

T. Tóth Sándor (Torboszló, 1913. március 21.Kolozsvár, 2007. augusztus 20.) erdélyi magyar matematikatörténész, egyetemi oktató.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A középiskolát a tordai I. Ferdinánd Líceumban végezte, majd a kolozsvári I. Ferdinánd Egyetemen matematika szakos tanári képesítést szerzett (1935), és a iaşi-i egyetemen tett véglegesítő szakvizsgát (1937). Tanított a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, a szatmárnémeti Református Kollégiumban, Bánffyhunyadon az ipari líceumban, majd Marosvásárhelyen, a Református Kollégiumban, amelynek az államosítás előtt ő volt az utolsó igazgatója. Az 1949-50-es tanévben Maros megyei matematikai szaktanfelügyelő. 1950-től a Bolyai Tudományegyetemen, 1959 után a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen előadótanár (docens), egy akkor bevezetett hagyomány nélküli tantárgy, a matematikatörténet előadója. 1977-ben nyugdíjazták.

A matematika történetével még aktív tanárkodása idején kezdett el foglalkozni. Végigjárta Erdély könyvtárait, levéltárait, és mikrofilmre vette a matematikával kapcsolatos dokumentumokat. Tudománytörténeti munkássága nyugdíjba vonulása után teljesedett ki. Számtalan cikket, tanulmányt közölt különböző folyóiratokban (Matematikai Lapok, Korunk, Művelődés stb.)

Könyvei[szerkesztés]

  • Tóth Alexandru, Istoria matematicii, Universitatea Babeş–Bolyai, 1971. (litografált jegyzet)
  • Tóth Alexandru, Apariţia şi răspândirea cifrelor în Ţările Române, Editura Tehnică, Bucureşti, 1972 (ugyanaz magyarul is: A számok megjelenése és elterjedése a román országokban, Bukarest 1972)
  • Tóth Alexandru, Primele manuscrise matematice româneşti din Transilvania, Editura Dacia, Cluj, 1974.
  • Szabó Árpád, T. Tóth Sándor, Matematikai műveltségünk keretei. Középkor és reneszánsz, Gondolat Kiadó, Budapest, 1988.
  • T. Tóth Sándor, Az erdélyi matematika történetéből, Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 2004.

Válogatás cikkeiből[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja a kolozsvári Házsongárdi temető III. b. parcellájában van, átellenben az Apáczai Csere János sírjával.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Páll Árpád: Hagyomány nélküli tudományág. T. Tóth Sándor matematikatörténeti kutatásairól. In: Harangszó a mélyből. Beszélgetések romániai magyar értelmiségiekkel. Budapest 1999. 297–307.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]