Tűzoltás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tűzoltó szócikkből átirányítva)
Indulásra kész tűzoltóautó New Yorkban

A tűzoltás olyan cselekmény, amely a pusztító tüzek eloltására irányul. A tűzoltó feladata, hogy megakadályozza emberek életének, környezetének és tulajdonának tűz általi lerombolását.

Története[szerkesztés]

Tűzoltás (Massueville, Québec, Kanada)

A tűzoltás legrégebbi ismert ábrázolása a Ninive melletti Nimrudból származik. Ezen a kb. 2800 éves illusztráción az emberek hosszú nyelű kanalakkal öntözik a várból kidobált égő fáklyákat. Ktészibiosz és tanítványa, Hérón i. e. 250 körül megalkották az első tűzoltásra is alkalmas kéthengeres, szelepekkel ellátott nyomószivattyút, amely az idő múlásával feledésbe merült. A 15. századtól ún. vízipuskát, a 17. századtól ún. gólyanyakú fecskendőt használtak.

1672-ben feltalálták a nyomótömlőt, és a fecskendők légkazánnal való ellátását, ezzel jelentős fejlődést érve el a tűzoltás terén.

1829-ben Amerikában elkészítették az első működőképes gőzfecskendőt, amely kb. 630 liter vizet 28 méter magasra tudott fellőni. Ettől kezdve hanyagolni kezdték a kézi működtetésű tűzoltási módszereket, és egyre jobban próbáltak a gépi meghajtásúakra átállni. Magyarországon ezzel a gőzfecskendővel legelőször 1873-ban, Pesten oltottak tüzet. A 20. század elején jelentek meg az első villamos-, és belső égésű motorral meghajtott fecskendők. Majd a bevált dugattyús rendszert felváltotta a centrifugál-szivattyú, amelyet a mai, korszerű gépjárműfecskendőkön is alkalmaznak.

A második világháború után kezdték használni a porral, illetve habbal oltó fecskendőket.[1]

A szervezett tűzoltás kezdetei Magyarországon[szerkesztés]

Köhler István tűzoltószer gyáros tűzoltószekere Karcagon

A szervezett tűzoltás elsőként 1835-ben Aradon, 1866-ban Sopronban, 1868-ban Esztergomban,[2] 1870-ben Pesten kezdődött meg. Az elsők közt alakultak meg Komárom, Székesfehérvár és Gyula egységei is.[3] 1871-ben alakult meg a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, amelynek elnökévé gróf Széchenyi Ödönt választották.[4]

A tűzoltók kötelezettségei[szerkesztés]

A tűzoltók elsődleges célja, hogy életeket mentsenek. De sok más, egy közösség életét javító, vagy épp megmentő szolgálatot is tesznek, mint például:

  • Vészhelyzeti egészségügyi szolgáltatások, mentők segítése
  • Veszélyes hulladékok kezelése
  • Felkutatás és megmentés
  • Katasztrófaelhárítás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Képes diáklexikon, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 303. o.
  2. Archivált másolat. [2012. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 9.)
  3. http://193.224.76.4/download/konyvtar/digitgy/phd/2005/komjathy_laszlo.pdf[halott link]
  4. OSZK. [2007. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 7.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Neil Wallington: A tűzoltóautók és a tűzoltás világenciklopédiája. Tűzoltás és mentés – a világ tűzoltóinak képes atlasza több mint 700 képpel az egykori és a legújabb eszközökről; ford. Márkus János; Athenaeum 2000, Bp., 2005