Tűréshatár (film, 2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tűréshatár
(導火綫 Tou fó szín)
2007-es hongkongi film

Donnie Yen (sötét dzsekiben) és Collin Chou MMA-stílusú küzdelmének egy részlete
RendezőWilson Yip
ProducerSi Nan-szun
Donnie Yen
Műfaj
Forgatókönyvíró司徒錦源 Szíthou Kham-jűn
Nicholl Tang
FőszerepbenDonnie Yen
Louis Koo
Collin Chou
Ray Lui
Fan Ping-ping
ZeneChan Kvóng-ving
Operatőr張文寶 Cőng Man-pou
Vágó張嘉輝 Cőng Ká-faj
Gyártás
Ország Hongkong
Nyelvkantoni
Játékidő88 perc
Forgalmazás
ForgalmazóHongkong Mandarin Films
Kína Polybona Films
USA The Weinstein Company (Dragon Dynasty, DVD)
BemutatóHongkong 2007. augusztus 9.
USA 2008. március 14.
Díj(ak)Legjobb akciókoreográfia
27. Hong Kong Film Awards
Golden Horse Awards (2008)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tűréshatár,[1] angol címén Flash Point (eredeti címén 導火綫, jyutping: Dou6 Fo2 Sin3, magyaros: Tou fó szín) egy 2007-ben készült hongkongi akciófilm, melyet Wilson Yip rendezett. A főbb szerepekben Donnie Yen, Collin Chou, Louis Koo és Fan Ping-ping látható.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 1997 előtt játszódik, a rendőrség beépíti Wilsont (Louis Koo) Hongkong egyik befolyásos, három testvérből álló drogkereskedő maffiacsaládjába. Egy balul elsült akció közben a maffiózók rájönnek, hogy Wilson a beépített tégla. Wilson társának, Ma felügyelőnek (Donnie Yen) mindent be kell vetnie, hogy megmentse társát és elkapja a szökni próbáló három testvért.

Előkészületek és forgatás[szerkesztés]

Donnie Yen több mint 20 harcművészt hívott meg a filmhez, a koreográfia tervezésekor pedig arra törekedett, hogy a harcok valósághűek legyenek és minél kevesebb speciális effektust kelljen alkalmazni. A filmben Yen az MMA (vegyes harcművészetek) stílusában küzd. A film kedvéért Yen külön edzett MMA-stílusban és több órányi ringküzdelmet nézett végig, hogy hűen visszaadhassa az MMA lényegét a filmben. A Flash Point forgatását 2006. november 13-án kezdték meg, akkor még A City Without Mercy munkacímen.

Fogadtatása és hatása[szerkesztés]

Az SPL után Yen karrierjének másik, harcművészetileg kiemelkedő alkotása,[2] és a Todd Brown, a Twitch Film kritikusa szerint a legjobb akciókoreográfiája is egyben a Flash Point. Brown szerint Donnie Yen ezzel a filmmel érte el koreográfusi karrierjének csúcsát: „bebizonyította, hogy vitán felül a legjobb akciókoreográfus a világon, ha olyan koreográfiát akarunk, ami nem érződik koreográfiának. Ha csontig hatoló akcióra van szükség, ami olyan, mintha valóban megtörténhetne a való világban, akkor nincs senki, aki jobban csinálná, mint Yen és ez [a Flash Point] az ő legjobb alkotása e téren.”[3] A LoveHKFilm.com szerint a film „messze van a jó filmkészítéstől”, a történet elcsépelt, a színészi játék eltúlzott és rengeteg a logikai hiba, azonban „az ember néha csak akcióra vágyik, és a felvonultatott harcok a Flash Pointban eléggé kemények és ütősek ahhoz, hogy elégedetté tegyék a nézőt.”[4]

Csang Vej-li kínai női MMA-bajnok egy televízióműsorban bevallotta, hogy Donnie Yen inspirálta, hogy MMA-val kezdjen foglalkozni, és a Flash Pointból ismerte meg a sportot.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tűréshatár. Polmedia Official. (Hozzáférés: 2020. november 3.)
  2. Donnie Yen's Fists Of Fury: His Five Best Fights Of The Millennium. Twitch Film, 2011. április 18. [2011. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 27.)
  3. Brown, Todd: TIFF report: Flash Point Review. Twitch Film, 2007. augusztus 28. [2011. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 29.)
  4. Flash Point. LoveHKFilm.com. (Hozzáférés: 2011. december 29.)
  5. China Variety TV Show - Roast! with Zhang Weili and Donnie Yen. Youtube , 2019. december 10. (Hozzáférés: 2019. március 9.)

Források[szerkesztés]