Ugrás a tartalomhoz

Tűjég

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tűjég természeti jelenség, mely akkor fordul elő, amikor a talaj hőmérséklete 0 Celsius-fok felett, míg a levegő hőmérséklete 0 Celsius-fok alatt van. A talaj alatti folyadék a kapilláris jelenség miatt kerül fel a felületre, ahol megfagy és tű alakú formákat alakít ki.

Tűjég
Tűjégoszlopok

A tűjégformák tipikusan néhány centiméter hosszúak. Amikor nőnek, akkor kis talajdarabkákat nyomnak fel, vagy le. Lejtős talajon hozzájárulhat a földcsuszamlás kialakulásához.[1][2] Egy másik neve a tűjégnek a „fagyoszlop”. Hasonló jelenség a fagyvirág, mely nem összetévesztendő a téli napokon az ablaküvegen látható jégvirág nevű képződménnyel. A fagyvirágok elpusztult vagy élő fákon alakulhatnak ki.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Isbell, D.: Needle Ice on Mt. Osceola Archiválva 2006. május 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, EPOD of July 10, 2005. URL last accessed 2007-12-07.
  2. Pidwirny, M.: Fundamentals of Physical Geography, 2nd ed., section 10(ag), Periglacial Processes and Landforms. URL last accessed 2007-12-07.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Needle ice című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.