Túl a fenyvesen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Túl a fenyvesen
(The Place Beyond the Pines)
2012-es amerikai film
Rendező Derek Cianfrance
Producer Lynette Howell, Sidney Kimmel, Alex Orlovsky, Jamie Patricof
Műfaj
Forgatókönyvíró Derek Cianfrance, Ben Coccio, Darius Marder
Főszerepben Ryan Gosling
Bradley Cooper
Eva Mendes
Ray Liotta
Olga Merediz
Mahershala Ali
Zene Mike Patton
Operatőr Sean Bobbitt
Vágó Jim Helton, Ron Patane
Gyártás
Gyártó Electric City Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New York
Játékidő 140 perc
Költségvetés 15 millió amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Stanley Kimmel Entertainment
Bemutató USA 2013. április 19.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 3 961 160 amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Túl a fenyvesen (eredeti cím: The Place Beyond the Pines) 2013-ban bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, melyet Derek Cianfrance rendezett, valamint Ben Coccio, Darius Marder és Cianfrance írt. A főszerepekben Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Ray Liotta és Mahershala Ali látható.

A filmet a 2012-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, majd 2013. március 29-én került az Egyesült Államokban a mozikba. A Focus Features megvásárolta a forgalmazási jogokat, miután lenyűgözte a film bemutatója. Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, bevételi szempontból sikert aratott. A filmzenét Mike Patton komponálta. Arvo Pärt és Ennio Morricone zeneszerzők zenéje is szerepelt benne.

Cselekménye[szerkesztés]

Luke Glanton (Ryan Gosling) sikeres motoroskaszkadőr egy cirkuszban, aki hamarosan tudomást szerez arról, hogy az egykori szerelme, Romina (Eva Mendes) titokban fiút szült neki, ezért Luke otthagyja munkáját. Hogy gondoskodni tudjon fiáról és Romináról, bankrablónak áll és több bankot rabol ki, ebben segítségére van Robin (Ben Mendelsohn), akinek teherautójába felhajt a rablások után. Azonban Robin úgy gondolja, hogy napi két bankrablás neki már túl kockázatos lenne, és kiszáll az üzletből. Luke motorját szétvágja, és amikor Luke egy pisztollyal fenyegeti, másik motort ad neki.

Avery Cross (Bradley Cooper) fiatal rendőrtiszt, akinek ugyanúgy van felesége és egy egyéves fia, mint ahogy Luke-nak.

Egy újabb bankrablás után (amit Luke egyedül hajt végre, a másik motorral) Luke szembe találja magát Avery-vel, aki üldözi, majd amikor Luke egy magánházba menekül, a rendőr lelövi, ő pedig lövést kap a térdébe. Luke kizuhan az emeletről és azonnal meghal.

Avery tudomást szerez róla, hogy az elhalálozott Luke-nak volt egy fia, és lelkiismeret-furdalása lesz. Korrupt kollégái bele akarják vonni az illegális üzelmeikbe, de Avery feladja őket az államügyésznél, és politikusi pályára lép.

Tizenöt évvel később az apák bűnei kísértenek a két fiú életében.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]