Törcsvári kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Törcsvári kastély
A törcsvári (Drakula) kastély
A törcsvári (Drakula) kastély
Ország Románia
Mai település Törcsvár

Épült 14. század
Állapota
Építőanyaga
Tulajdonos Habsburg–Toscanai Domonkos
Látogatható igen
Elhelyezkedése
Törcsvári kastély (Románia)
Törcsvári kastély
Törcsvári kastély
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 30′ 54″, k. h. 25° 22′ 02″Koordináták: é. sz. 45° 30′ 54″, k. h. 25° 22′ 02″
Törcsvári kastély weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Törcsvári kastély témájú médiaállományokat.

A törcsvári kastély (románul Castelul din Bran) Romániában, Erdélyben, Brassótól 30 km-re délnyugatra, a Törcsvári-szoros előtt álló Törcsvár falu mellett helyezkedik el. A kastély ma múzeumként működik, mellette pedig egy kis falumúzeum található. A romániai műemlékek jegyzékében a BV-II-m-A-11610.01 sorszámon szerepel.[1]

Története[szerkesztés]

A vár I. Lajos magyar király engedélyével, 1377-ben épült a mellette elhaladó, fontos kereskedelmi út ellenőrzésére és a havasalföldi román vajdák betörései ellen. Fekvéséből adódóan a nehezen bevehető várak közé tartozott.

1448-ban, Hunyadi János által kiadott oklevélben (melyben parancsot ad ki az ottani várnagyoknak) szerepel Törcsvár neve.

1498-ban II. Ulászló zálogba adta a várat Brassónak.

Castelo de Bram.jpg

1512-ben a várat, Brassó város 100 forint értékben felújíttatta, Zeller Mátyás építőmester vezetésével.

1568-ban a kastély végleg Brassó fennhatósága alá került, aminek következményeként János Zsigmond fejedelem évi 200 forintra adó fizetésére kötelezte őket.

1612. április 5-én Báthory Gábor legyőzvén a brassóiakat és rozsnyói várat, a törcsvári kastély ellen indult, amikor Henklischer János várnagy harc nélkül átadta a kastély kulcsait a fejedelemnek. Később azonban a kastély visszakerült az időközben a fejedelemnek behódolt brassóiakhoz.

1660-ban II. Rákóczi György, a Mikes Mihály vezette székely katonákkal elfoglalta a várat.

1690-ben Thököly Imre seregeivel sikertelenül ostromolta a várat.

A brassói szászok 1916-ban visszaajándékozták IV. Károly királynak, aki feleségének, Zita királynénak adta a várat.

1918-ban román fennhatóság alá került, majd 1920-ban Karl Schnell brassói polgármester Mária román királynénak ajándékozta az 1918. december 1. Nagy-Románia egyesülése alkalmából. A királynő átépítette és romantikus kiegészítésekkel restauráltatta, majd leányának, Ilona hercegnőnek hagyta örökségül, aki 1931. július 26-án ment férjhez Habsburg Antalhoz. A házaspár később Ausztriába költözött, s 1948-ban – a királyi család száműzetése után – a törcsvári kastély a román állam tulajdonává vált. Az államosítás után kifosztották és sorsára hagyták a kastélyt, restaurálása csak 1987-ben kezdődött, a munka legnagyobb része 1993-ra készült el.[2]

A román visszaszolgáltatási törvény alapján, a már 50 éve múzeumként működő romantikus várkastélyt Ilona hercegnő gyermekei – a Bécsben élő Mária Magdolna és az amerikai építészként is ismert Domonkos – vették át a román kulturális minisztériumtól 2009-ben.[3]

A kastély leírása[szerkesztés]

A kastély egyik tornya
Belső folyosó

A kastély 100 m magas hegyen épült, trapéz alaprajzú, É–D-i irányú belsőtornyos vár. A várnak egyetlen bejárata van, egy vastag falú, szűk bejáratú kaputorony, melyhez eredetileg elmozdítható falépcső, ma kőlépcső vezet.

Az északi oldalon, egy kétemeletes torony, mellette egy hétemeletes, befelé keskenyedő, négyszögű bástya található, amelynek tetejére egy figyelőtornyot építettek. A nyugati oldalon egy kerek torony található, melynek az alagsorában nagyon alacsony bejáratú, ablaktalan börtön volt. Földszintjén a darabontok szobája volt, az udvar közepén pedig a kb. 70 m mélységű kút található.

A kastélyt a közelmúltban teljes mértékben restaurálták, jelenleg nagyon jó állapotban vannak a falai. A belső helyiségekben a román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg.

A kastély igen látogatott belföldi és külföldi turisták által egyaránt, ugyanis a legendákból és horrorfilmekből ismert Drakula grófként azonosított Vlad Țepeș egyik kastélyának tartják. Azonban a közhiedelemmel ellentétben, a havasalföldi fejedelem soha nem volt birtokosa a várnak, abban csak rövid ideig raboskodott.[4]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lista monumentelor istorice: Județul Brașov. Ministerul Culturii, 2015. (Hozzáférés: 2017. január 28.)
  2. Elköltözött Drakula Törcsvárról – Híradó.hu, 2009. május 31.
  3. Drakula kastélya ismét a Habsburgoké – Sulinet.hu, 2009. május 31.
  4. A törcsvári Drakula-kastély. Csurtusék utaznak, 2011. február 27. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.) (magyarul)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Törcsvári kastély témájú médiaállományokat.