Törökország múzeumai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az isztambuli Dolmabahçe palota, ma múzeum
Török és Muszlim Művészetek Múzeuma, Isztambul
Az Ankarai Néprajzi Múzeum

Törökország múzeumai a köztársaság kikiáltását követően jelentős mértékben fejlődtek, főleg annak köszönhetően, hogy Kemal Atatürk nagy jelentőséget tulajdonított az anatóliai műemlékek kutatásának és kiállításának. A köztársaság kikiáltásakor még csak kevés múzeum létezett: az Isztambuli Régészeti Múzeum (Asar-ı Atika Müzesi), az Isztambuli Katonai Múzeum (a Hagia Irene épületében), az Iszlám Múzeum (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) az isztambuli Szulejmán-mecset épületegyüttesében és az Oszmán Birodalmi Múzeum (Müze-i Humayun) intézményei pár nagyobb városban.

A Török Régészeti Múzeum (Türk Asar-ı Atikası), amelyet a köztársaság fennállásának első éveiben alapítottak, tanulmányokat folytatott a régészeti és néprajzi leletek összegyűjtése, válogatása, katalogizálása és védelme érdekében. Anatólia több tartományában is helyreállították és múzeummá alakították a hatalmas épületeket, például templomokat, mecseteket és karavánszerájokat. A Topkapı palota, amelyet múzeummá alakítottak a bútorai és műalkotásai kiállításával, 1927-ben nyílt meg a nagyközönség előtt. Ugyanebben az évben az Iszlám Múzeumot átalakították Török és Muszlim Műalkotások Múzeumává, a konyai Mevlana dervisház szintén múzeum lett.

Az Ankarai Néprajzi Múzeum, az első, melynek épülete már múzeumnak épült, 1930-ban épült fel. Új múzeumok jöttek létre Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama és Edirne városában is. A Hettita Múzeum, amelyet 1940-ben alapítottak Ankarában, helyreállítás és felújítás után Anatóliai Civilizációk Múzeuma néven nyílt meg 1968-ban.

Ma 99 múzeum igazgatósága tartozik a Kulturális és Turisztikai Minisztérium fennhatósága alá, emellett 36 tartományban 151 magánkézben lévő múzeum és 1204 magángyűjtemény található.[1]

Múzeumok listája[szerkesztés]

Adana[szerkesztés]

Afyonkarahisar[szerkesztés]

Ankara[szerkesztés]

Antalya[szerkesztés]

Aydın[szerkesztés]

Gaziantep[szerkesztés]

Bayburt[szerkesztés]

Hatay[szerkesztés]

Isztambul[szerkesztés]

İzmir[szerkesztés]

Konya[szerkesztés]

Manisa[szerkesztés]

Mersin[szerkesztés]

Tekirdağ[szerkesztés]

Trabzon[szerkesztés]

Uşak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Türkiye özel müze zengini”, 2011. szeptember 14. (Hozzáférés ideje: 2013. március 4.) (Turkish nyelvű)