Ugrás a tartalomhoz

Tölténykirálynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tölténykirálynő
(Miss Bala)
2019-es amerikai–mexikói film
RendezőCatherine Hardwicke
ProducerPablo Cruz
Kevin Misher
AlapműGerardo Naranjo, Mauricio Katz: Miss Bala
Műfaj
ForgatókönyvíróGareth Dunnett-Alcocer
FőszerepbenGina Rodriguez
Ismael Cruz Córdova
Anthony Mackie
ZeneAlex Heffes
OperatőrPatrick Murguia
VágóTerilyn A. Shropshire
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Canana Films
Misher Films
OrszágUSA, Mexikó
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Költségvetés15 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing
BemutatóUSA 2019. február 1.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel15,4 millió $[1][2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tölténykirálynő (eredeti cím: Miss Bala) 2019-ben bemutatott amerikai-mexikói akció-thriller, melyet Catherine Hardwicke rendezett és Gareth Dunnet-Alcocer írt a 2011-es azonos című mexikói film alapján.[3] A főszerepet Gina Rodriguez, Ismael Cruz Córdova és Anthony Mackie alakítja.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. február 1-jén mutatta be a Columbia Pictures, Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva. Bevételi szempontból megbukott; világszerte 15,4 millió dolláros bevételt hozott a 15 millió dolláros gyártási költségvetésével szemben.[4][5] Bár Rodriguez alakítása kapott némi dicséretet, de a kritikusok kedvezőtlenül összehasonlították a filmet az eredetivel, mondván, hogy „unalmas akció és kiszámítható történet”.[6]

A történet középpontjában egy nő áll, aki egy mexikói drogkartell lekapcsolására készül, miután barátját elrabolják.

Cselekmény[szerkesztés]

Gloria Fuentes egy latin-amerikai kozmetikus Los Angelesben, aki elutazik, hogy meglátogassa legjobb barátnőjét, Suzut a mexikói Tijuanában.

Amikor a páros egy helyi éjszakai klubba megy, Suzu azt tervezi, hogy lenyűgözi a helyi rendőrfőnököt, Saucedót, hogy segítse esélyeit a közelgő „Miss Baja California” szépségversenyen való részvételre. Amikor Gloria a mosdóba megy, fegyveresek törnek be a szellőzőn keresztül, és megpróbálják elrabolni Gloriát a fülkéből, de a lánynak sikerül elmenekülnie, miközben a klubban lövöldöznek. Káosz alakul ki, Gloriát elválasztják Suzutól. Másnap reggel Gloria nem tudja felvenni a kapcsolatot Suzuval, és úgy dönt, hogy egy rendőrrel együtt megpróbálja megtalálni a barátnőjét. Tájékoztatja a rendőrt, hogy információi vannak a klubot megtámadó férfiakról, és a rendőr beleegyezik, hogy bevigye őt az őrsre kihallgatni. Azonban ehelyett egy távoli területre hajt, kiszáll, otthagyja az autót és Gloriát a Los Estrellas, a támadás mögött álló kartell tagjai elkapják.

Az emberrablók elviszik a főhadiszállásukra, ahol Lino, a Los Estrellas vezetője beleegyezik, hogy segít megtalálni Suzut, ha a lány hajlandó nekik dolgozni, mivel amerikai állampolgársága miatt hasznos lehet nekik. Gloria vonakodik, de végül beleegyezik. Első dolga, hogy beszáll egy autóba, és leparkol egy épület sarkán. Gloria ezt megteszi, és amikor kiszáll az autóból, csatlakozik Lino embereihez egy domb tetején, azok felrobbantanak egy bombát, amely az autóhoz van erősítve, és felgyújtják vele az épületet. Gloria később rájön, hogy az épület valójában a kábítószer-ellenes hatóság (DEA) rejtekhelye volt, ahol három ügynök tartózkodott, akiket a kartell műveleteinek megfigyelésével bíztak meg.

Lino ezután regisztráltatja Gloriát a Miss Baja szépségversenyre; a próba alatt megpróbál megszökni a fürdőszobán keresztül, ám Brian Reich, a DEA egyik vezető ügynöke elfogja és letartóztatja, mivel gyanítja, hogy köze van a robbantáshoz. A férfi kiengedi a lányt az őrizetből, de csak azután, ha beleegyezik, hogy az informátora lesz. Brian nyomkövető csipet tesz a lány mobiltelefonjába, és visszaküldi a Los Estrellas-hoz.

Gloria visszatér Suzu lakására, és ott találja Linót. A férfi újabb feladatot ad: vezessen San Diegóba az autójába rejtett pénzzel és droggal. A határátlépés után Gloria egy fegyverarzenált kap egy Jimmy nevű fegyverkereskedőtől, hogy vigye vissza Mexikóba, és azt az utasítást kapja, hogy szállítsa le egy nagy parkolóba. Gloria tájékoztatja Briant a parkolóban való találkozóról, aki megígéri, hogy biztonságba helyezi a nőt. Miközben Gloria az átadást végzi, Brian parancsnoksága alatt megjelenik a helyi rendőrség, és tűzharc tör ki. Gloria egy közeli kapuhoz menekül, arra számítva, hogy Brian megmenti őt, de hamarosan rájön, hogy a férfi hazudott, és nem állt szándékában segíteni neki. Lino, aki látja, hogy Gloria a lövöldözés közepén rekedt, a lány mellé rohan, de a lábába kap egy lövést. Egy pillanatnyi bizonytalanság után Gloria felsegíti Linót, és elmenekül vele Lino autójával, miközben az emberei feltartóztatják a rendőröket. Brian meghal a lövöldözésben.

A banda egy erődített táborba vonul vissza, ahol Gloria találkozik egy Isabella nevű nővel. Isabella elmagyarázza, hogy őt is megfenyegették, hogy csatlakozzon a Los Estrellashoz, akik különleges tetoválást viselnek, amely a tulajdonukat jelöli. Amikor Gloria megtudja, hogy Lino elrendelte mindenki telefonjának átvizsgálását, hogy téglát találjon a csoportban, egy másik telefonba helyezi a nyomkövető csipjét. Lino autózni viszi Gloriát, hogy találkozzon néhány rokonával, és együtt töltsék az időt, miközben Lino megosztja álmát az egyszerű vidéki életről. Gloriát harci taktikára és a fegyverek kezelésére is kiképzi. Amikor visszatérnek a táborba, a banda értesíti Linót, hogy megtalálták a téglát. Gloria rémületére kiderül, hogy ő tette a csipet Isabella telefonjába. Lino a helyszínen kivégzi a nőt, és másnap Gloria dühösen nekiesik.

Veszekedésük ellenére Lino megkéri Gloriát, hogy segítsen neki meggyilkolni Saucedót, aki veszélyt jelent az üzletére; hogy motiválja, megmutat neki egy videót, amelyen Suzu különböző vevőkkel látható, amelyből kiderül, hogy a lányt prostitúcióra kényszerítették, miután elrabolták a szórakozóhelyen. Gloria beleegyezik, hogy részt vegyen a szépségversenyen, és meg is nyeri azt (miután Lino megvesztegeti a zsűrit), majd meghívást kap egy afterparty-ra Saucedo tengerparti házába. A partin beleegyezik, hogy az éjszakát Saucedóval töltse, és gondoskodik róla, hogy Lino tudja, hol találja meg. Összefut Suzuval is, és felfedezi, hogy van egy tetoválás a kezén, ami megegyezik Isabelláéval. Gloria végre összerakja a darabokat: Lino volt az, aki eladta Suzut prostitúcióra.

Miközben Gloria követi Saucedót a hálószobájába, egy képeslapra azt írja, hogy Lino meg fogja ölni. Saucedo fegyverrel kényszeríti, hogy elrejtőzzön, és elmenekül, éppen akkor, amikor a Los Estrellas megkezdi a támadást. Gloria ellop egy támadófegyvert egy sebesült katonától, és elindul, hogy megkeresse Suzut. Lábon lövi Saucedót, amikor meglátja, hogy Suzut emberi pajzsként tartja, de aztán Lino megöli őt, és megköszöni Gloria segítségét. Gloria Linóra szegezi a fegyverét, és bevallja, hogy mindent tud, ekkor a férfi manipulálja őt. Lino megpróbál alkudozni Gloriával, de ő végül megöli.

A két nőt hamarosan letartóztatják, amikor a rendőrség megérkezik a partira. Gloriát egy kihallgatószobába viszik; legnagyobb megdöbbenésére a kihallgatója Jimmy, aki elmagyarázza, hogy ő valójában a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beépített ügynöke, aki a Los Estrellas és más, a nemzetközi szervezett bűnözésben részt vevő mexikói kartellek felszámolásán dolgozik. Gloria alkut köt vele, hogy elkapja Suzut és tisztázza minden vádját: a CIA ügynökeként fog dolgozni, hogy beépüljön a kartellekbe. Visszaviszi Suzut a családjához, majd Jimmyvel együtt távozik.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[7]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. február 1-jén mutatták be, miután korábban 2019. január 25-re tűzték ki.[8][9] Az Egyesült Királyságban 2019. február 8-án jelent meg.[10]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Miss Bala (2019 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Miss Bala (2019). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. július 14.)
 2. Miss Bala (2019). The Numbers. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
 3. Fleming Jr, Mike: Catherine Hardwicke To Helm 'Miss Bala' Remake; Gina Rodriguez Courted. Deadline Hollywood , 2017. április 4. (Hozzáférés: 2018. július 22.)
 4. Travis Clark: The 16 biggest box-office flops of 2019. Business Insider, 2019. december 9. [2020. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
 5. Scott Mendelson: Box Office: 'Miss Bala' Flops, 'They Shall Not Grow Old' Expands On Quiet Super Bowl Weekend. Forbes, 2019. február 3. [2020. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
 6. Ryan Fujitani: Miss Bala Is A Rocky Remake. Rotten Tomatoes , 2019. január 31. (Hozzáférés: 2019. február 1.)
 7. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 22.)
 8. D'Alessandro, Anthony: Sony Dates Trio For 2019: 'Miss Bala', 'A Dog's Way Home' & 'The Crow'. Deadline Hollywood , 2018. március 2. (Hozzáférés: 2018. július 22.)
 9. Pederson, Erik: Sony Moves 'Escape Room' Up By A Month & 'Miss Bala' By A Week. Deadline Hollywood , 2018. október 12. (Hozzáférés: 2018. október 14.)
 10. Miss Bala - The First Trailer, Poster and Images. Filmoria.co.uk. (Hozzáférés: 2018. október 17.)

További információk[szerkesztés]