Töltény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A képen két töltény látható: a bal oldali egy 7,62x51 mm NATO vaktöltény, a jobb oldali pedig egy 9 mm PAK riasztó töltény.

A töltény egy olyan, többnyire lövés leadására nem alkalmas lőfegyver-eszköz, amely a felsorolt alkotóelemek: szilárd lövedék, hajítótöltet (robbanótöltet), gyújtóelegy (ill. csappantyú) és az ezeket egybefoglaló hüvely közül egyet vagy többet nélkülöz.
Kivételt képez a definíció alól a vaktöltény és a gáztöltény, amelyek, noha nem rendelkeznek szilárd lövedékkel, de lövés leadására egyaránt alkalmasak. Továbbá előbbi annak gyakorlására, utóbbi pedig különböző mértékű és minőségű gáztámadásra lett kifejlesztve.

Jelenleg a magyar jogrendben és a szakmai terminológiában hivatalosan nem létezik szabatos és pontos töltény-definíció. Külföldi (pl. angolszász és német) definíciókban csak a töltény szerepel, az egyes csöves tűzfegyverekhez rendszeresített töltényeket nem választják külön lőszerekre is, tehát az adott fegyverhez rendszeresített „lőanyag” (gyakorló-, vak-, élestöltény stb.) egységesen tölténynek minősül.

A hatályos magyar jogszabályok szerint a töltény egyik speciális fajtája a lőszer (mint élestöltény), amely a fent megnevezett elemeket együttesen tartalmazza és lövés leadására tervezték. Ez a meghatározás beleilleszkedik a 20. század eleje óta Magyarországon alkalmazott töltény fogalmába (lásd korabeli fegyverkezelési és lőutasításokat).

1841-ben Johann Nikolaus von Dreyse német feltaláló készített először papírhüvelyű töltényt.

Részei[szerkesztés]

Fajtái[szerkesztés]

  • hüvelytöltény: az osztott lőszerek egyik eleme, amely rendszerint magába foglalja a hajítótöltetet (egységcsomag) is.
  • gáztöltény: olyan tölténytípus, amely lövedék nélkül készül. A hüvelyt nyálkahártyát irritáló gázzal, esetleg vegyi vagy biológiai harcanyaggal töltik.
  • gyakorlótöltény: az úgynevezett szárazgyakorlat elvégzésére alkalmas tölténytípus, lőszerutánzat, amely lövés leadására nem alkalmas, a lőfegyvert kezelő személy megfelelő lőfegyvertechnikai ismerettel való ellátásra lett kifejlesztve. Általában kilőhető lövedék (a hüvelybe kilőhetetlen módon besajtolva) és hajítótöltet nélkül készül. A töltés-ürítés helyes begyakorlására lett megtervezve.
  • vaktöltény: gyakorló töltény, amely a lőfegyvert kezelő személy gazdaságos kiképzésére és képzési minőségének szinten tartására, esetleg továbbfejlesztésére, gyakorlatoztatásra szolgál. Ismertetőjele, hogy a hüvelyszáj virágsziromszerűen van összesajtolva.

A leggyakoribb kézi lőfegyver kaliberek, a teljesség igénye nélkül[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a töltény címszót a Wikiszótárban!