Tóth Szabolcs (rockzenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tóth Szabolcs
Életrajzi adatok
Becenév Szabi
Született 1974. október 29.
Budapest
Származás  Magyarország
Pályafutás
Műfajok pop-rock
Aktív évek 1993 - napjainkig
Együttes Sugarloaf
Kapcsolódó előadó(k) Madison
Hangszer gitár
Tevékenység gitáros
Kiadók Record Express, Universal Music, Warner Music Hungary, Gold Record
Együttesének weboldala

Tóth Szabolcs (Budapest, 1974. október 29. –) Fonogram-díjas magyar rockzenész, zenekarvezető, gitáros.

Élete[szerkesztés]

Zenei alapismereteit a Somogyi Béla Zenei Általános Iskolában kezdte. Első hangszeres ismerkedése a hegedű volt, bár csak rövid ideig tartott. Zongorával folytatta, majd 13 éves korában megfertőzték a ’80-as évek angolszász new wave irányzatai, és ettől kezdve a gitár lett a fő hangszere. Tanulmányait Hajnóczi Csabánál kezdte, majd több kitérő után Vörös Andrásnál tanulta meg a modernkori gitározás alapismereteit. Kezdeti szárnypróbálgatások után 16-18 évesen a Madison nevű formációban kezdett el egyre hangosabb sikereket elérni. 1993-ban már önálló lemezszerződést ajánlott a zenekarnak Szigeti Ferenc a Zebra kiadó akkori művészeti igazgatója, de a zenekar feloszlott, mert abban az évben érettségiztek.

Sugarloaf[szerkesztés]

Több formációban való közreműködés után 1995-ben megalapította a Sugarloaf zenekart. 1998-ban Movie című dalukat több külföldi zenei csatorna is játszotta (MTV, VIVA, MCM International) valamint a magyar Z+, ezeknek köszönhetően hamarabb értek el külföldön sikereket, mint itthon. 1999-ben turnéztak többek között Franciaországban, Olaszországban, Németországban és a Benelux államokban. 2000-ben Manga! című lemezünket Cannes-ban mutatták be, ahol számos nemzetközi elismerést kapott. Erről a lemezről Tóth Szabolcs L.C. című dala A világ nem elég (The World Is Not Enough) című James Bond film lehetséges soundtrack-jei között is szerepelt egy német producer jóvoltából. A zenekar több jelölést és díjat is kapott, pl. az év videóklipje vagy az év zenekara (Mahasz, zenei szaklapok).

A Sugarloaf 2003-ban megnyertue a Tv2 Dalnokok ligája című zenei vetélkedőjét (amelynek finálé dalát Harmath Szabolccsal, Csajtai Csabával és Orbán Tamással közösen írták). A műsor alatt Tóth folyamatosan dolgozott át külföldi és hazai slágereket más-más zenei stílusba. Hol musical, hol dixiland, hol opera vagy tehcno műfajokba. Ez a feladat remek stílusgyakorlat volt a számára, hogy kiélhesse hangszerelési ambícióit, és ezáltal olyan szerzőkkel tudjon együtt dolgozni, mint Körmendi Péter, Illényi Katica vagy Dezső Balázs.

A Sugarloaf-ot több éven keresztül folyamatosan jelölték különféle díjakra Az év dalától kezdve az Év koncert DVD-je, az Év Zenekara vagy Viva Comet-díjra.

Egyéb munkái[szerkesztés]

Tóth Szabolcs 2000 és 2015 között több mint hat nagylemezt írt, több ezer koncertet játszott le, írt reklám és szignálzenéket, szerkesztett zenei műsorokat. 2012-ben a Megasztár 6 tehetségkutató majd 2014-ben az X-faktor ötödik évada versenyzőinek művészeti vezetője volt.

Lemezei[szerkesztés]

Sugarloaf[szerkesztés]

 • Manga (2000)
 • Re-Manga (2001)
 • Nő a baj (2003)
 • Neon (2006)
 • Stereo (2008)
 • Instant Karma (2011)
 • Ki követ (single) (2014)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

 • 2001: Arany Zsiráf - Legjobb videóklip
 • 2003: Dalnokok Ligája első helyezett
 • 2005: VIVA Comet - Legjobb együttes (jelölés)
 • 2006: Fonogram díj - Legjobb dal (jelölés)
 • 2009: VIVA Comet - Legjobb együttes (jelölés)
 • 2010: GoTV - Az év zenekara

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]