Téli gumi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A téli gumiabroncsok jobb tapadással rendelkeznek havon (továbbá nedves vagy sáros útfelületen), mint a nyári abroncsok. Mélyebb profillal vannak ellátva, amelyek hatékonyabban szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat. Mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkeznek.

Az „M+S” jelzés megtalálható az összes téli abroncson, ellenben csak az egy hópelyhet és egy hegycsúcsot ábrázoló nyomat garantálja az abroncs „téli” mivoltát. Ezt a jelzést 3PMSF-nek nevezzük. Ez a nem hivatalos minőségtanúsítvány amerikai és kanadai gyártók által volt először használva. Azóta minden ilyen jellel ellátott abroncs a téligumi kategóriába sorolható.[1]

Technikai tulajdonságok[szerkesztés]

Több szempontból is különbözik egy téli abroncs egy nyáritól.[2]

A gumi anyagában[szerkesztés]

A téli abroncs a nyáritól anyagának alacsony hőmérsékleten való rugalmasságában is különbözik. A gumi hatékonysága 7°C alatt a legmagasabb mértékű (viszont hét fok felett a téli abroncs veszít teljesítményéből).

Az abroncs futófelületében[szerkesztés]

A téli abroncs jellegzetessége a futófelület tekintetében is megnyilvánul. Sokkal több bemetszés található rajta és sokkal sűrűbben barázdált a téli abroncs profilja (ötször több barázda, mint egy nyári abroncson), továbbá a szélesebb központi barázdák gyorsabban távolítják el a vizet és a hólét.

Javaslat[szerkesztés]

Ugyanazon a tengelyen használjon ugyanolyan típusú, ugyanannyira kopott abroncsokat, és a megszokott nyomást 0,2 bar-ral emelje meg bennük (ugyanis a hideg miatt ez csökken).

A jogszabályozás[szerkesztés]

Magyarországon nincs kötelező téli abroncs használat, kivéve ha azt tábla jelzi. Mindenesetre a havas, téli időben erősen tanácsolt hazánkban is téli abroncsokkal felszerelni gépjárművét.[3] A téli abroncsok sebességmutató indexe lehet magasabb, mint a gépjármű végsebességéhez társított abroncs sebességindexe, vagy kisebb, ha az nem esik a Q (160km/h) sebességtartomány alá.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]