Técsői járás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Técsői járás elhelyezkedése Kárpátalján

A Técsői járás Kárpátalja keleti részén helyezkedik el, nyugatról a Huszti és az Ökörmezői járással, északról az Ivano-frankivszki területtel, keletről a Rahói járással, délről Romániával határos.

Történelem[szerkesztés]

A Técsői járás területe ősidők óta lakott. Területén az ember 50 ezer évvel ezelőtti letelepedésének nyomait találták meg Apsa környékén, Nagyugolyka területén pedig paleolit korból származó, 30 ezer évvel ezelőtti leletek is előkerültek, de a környéken III. VI. századból való, a Kustánfalvi kultúrához tartozó, úgynevezett Kárpáti kurgánok maradványaira bukkantak, és vaskori leletek is előkerültek a járás területén.

A mai járás 1946-ban jött létre, melyhez 62 település tartozik, ezek közül 18 hegyvidéki státussal rendelkezik.

Gazdaság[szerkesztés]

Terület és népesség[szerkesztés]

A Técsői járás területe 1818 km², népessége 2001-ben 171 850 fő volt. Ebből a városi népesség, tehát a Técsőn vagy az öt városi jellegű település valamelyikében élők 45 252 főt, az 56 faluban élő vidéki népesség pedig 126 598 főt tesz ki, a városi népesség aránya tehát 26%.

A lakók többsége ukrán nemzetiségű (78,4%), őket a román határ mentén élő román kisebbség (11,9%) követi számban, majd a magyarok következnek (3,6%).

Települések, közigazgatás[szerkesztés]

A járási hivatal épülete Técsőn

(Zárójelben az ukrán név szerepel.) A Técsői járás településhálózatát egy város, öt városi jellegű település és 56 falu alkotja. A közigazgatás helyi szintjén a járásban egy járási jelentőségű városi tanács, öt városi jellegű települési tanács és 31 községi tanács működik. A városi jellegű települések közül Dombó tanácsához két falu is tartozik, a községi tanácsok közül pedig 17 önálló, 14 pedig több falut összefogó közös tanács.

Város[szerkesztés]

Városi jellegű települések[szerkesztés]

Községi tanácsok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Técsői járás témájú médiaállományokat.