Távol-Kelet az első világháborúban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Távol-keleti hadszíntér
I. világháború
Csingtao ostroma, 1914.
Csingtao ostroma, 1914.
Dátum 1914. augusztus 3.1914. november
Helyszín Kína, Marshall-szigetek, Karolina-szigetek, Mariana-szigetek, Bismark-szigetek, Német-Új-Guinea
Eredmény antant győzelem
Harcoló felek
Japán Japán
 Egyesült Királyság
 Franciaország
 USA
Oroszország Oroszország
 Új-Zéland
 Ausztrália
Flag of the German Empire.svg Németország
 Osztrák–Magyar Monarchia
Kaiserin Elisabeth cirkáló

A távol-keleti hadszíntér az első világháború egyik, nem túl nagy véráldozattal járó harctere volt, Japán hadserege és az Egyesült Királyság és gyarmatainak csapatai rövid idő alatt elfoglalták a távol-keleti német gyarmatokat a Csendes-óceán térségében. Az egyetlen nagyobb csata Csingtao ostroma volt.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A német szigetek elfoglalása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csingtao ostroma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csingtao

Csingtao egy nagyon jól felszerelt, erősen védett kikötő volt. A tenger felől 2db hadihajó(Kaiserin Elisabeth, Jaguar), és kb.300 akna védte. A szárazföldön 5 sáncerőd, 2db repülőgép, 1db kötött léggömb, és számos löveg védte a németek legerősebb távol keleti kikötőjét. A helyörség kb.3000 fős volt.

A csata

Japán hadüzenete után, a németek felkészültek a védelemre. A minden évben érkező utánpótlás elmaradt. De így is védhető volt a kikötő. A japánoknak egy pár fős brit haderő is segített. A japánok hajói ágyúzták a kikötőt, repülőik bombázták a sáncokat. Majd a gyalogsák,(kb. 50000 fő)megindult. Az első támadást visszaverték, de két hónapnyi ostrom után a németek november 7. én átadták a kikötőt a japánoknak.

Az ostrom magyar vonatkozású eseményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák–Magyar Monarchia Kaiserin Elisabeth cirkálója 1914 nyarán a Távol-Keleten, a Sárga-tengeren tartózkodott, majd behajózott a Németország által bérelt Csingtao kikötőjébe. Japán 1914. augusztus 16-i ultimátumában Németországot a bérelt terület elhagyására szóllította fel. Mivel az ultimátum megválaszolatlan maradt, Japán 1914. szeptember 28-án megkezdte Csingtao ostromát. A kikötő védelmét a Kaiserin Elisabeth, továbbá két német hadihajó biztosította. 1914. november 1-jén miután a túlerővel szemben tarthatatlanná vált a helyzet, Makoviz Richárd kapitány parancsot adott ki a Kaiserin Elisabeth elsüllyesztésére, amely november 3-án hullámsírba merült. A cirkáló legénysége a japán hadifogságból 1920 februárjában szabadult ki.

Német hadiflotta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Gunther Plüschow: My escape from Donington hall, preceded by an account of the siege of Kiao-Chow in 1915 (Download)])