Társadalmi innováció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A társadalmi innováció definíciója a nemzetközi szakirodalomban nem egységes, ezért a magyar Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TinLab) a következő meghatározásra tett javaslatot 2021-ben:

"A társadalmi innováció: olyan új vagy továbbfejlesztett folyamat, amely társadalmi szükségletek újszerű megoldásának létrehozását célozza meg, vagy társadalmi részvétel, gyakorlatok, kapcsolatok és viselkedési formák új kombinációja révén fejleszt megoldásokat. A társadalmi innováció fontos feladata a termék és üzleti folyamat innovációs eredmények társadalmi elterjesztésének támogatása is. A társadalmi innováció a többi innovációtípus komplementer folyamataként értelmezhető."

A definíció-javaslat háttere[szerkesztés]

Magyarországon a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról külön jogszabály rendelkezik. A TinLab munkacsoportja kidolgozta és kezdeményezte a definíció beemelését a vonatkozó jogszabályba[1]. A jogalkotó számára javaslatként azt is megfogalmazták, hogy a 2014. évi LXXVI. törvény 3§   6. pontjának c. alpontjaként kerüljön be a jogszabályba a társadalmi innováció meghatározása.

Külső hivatkozások és források[szerkesztés]

  1. ELTE Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor
  2. Társadalmi innovációs Fehér Könyv
  3. A SozialMarie szervezet meghatározása a társadalmi innovációról
  4. Kovács Erika – Németh Orsolya: A társadalmi innovációk sikertényezőinek alkalmazási lehetőségei a magyarországi telemedicina fejlesztésekre (Gazdaság & Társadalom / Journal of Economy & Society 15 (33) (2022) 1, 47–66.)
  5. HÁRFA Alapítvány, TinLab mentorhálózat