Tárom megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tárom megye
Ország Irán
SzékhelyeAb Bar
TartományZandzsán tartomány
Kerületek
  • Central District
  • Chavarzaq District
IdőzónaUTC+03:30
Elhelyezkedése
Tárom megye (Irán)
Tárom megye
Tárom megye
Pozíció Irán térképén
é. sz. 36° 57′, k. h. 48° 54′Koordináták: é. sz. 36° 57′, k. h. 48° 54′
A Wikimédia Commons tartalmaz Tárom megye témájú médiaállományokat.
Zandzsán tartomány megyéinek elhelyezkedése

Tárom megye (perzsául: شهرستان طارم ) Irán Zandzsán tartományának északkeleti megyéje az ország északnyugati részén. Északon Kelet-Azerbajdzsán és Ardabil, északkeleten Gilán, keleten Kazvin, délen Szoltánije városa, nyugaton Zandzsán városa határolja. Székhelye Ab Bar városa. Második legnagyobb városa Chavarzaq. Területe 2 235 km², lakossága 43 964 fő.[1]

A 49 500 km² vízgyűjtő területtel rendelkező Gilvan-folyó vezeti el a környező hegyek felszíni vizeit. A 30 méter magasból alábukó Hashtarkhan Tarom-vízesés Lar falu közelében található a Tárom-hegységben A hegység legmagasabb csúcsai elérhetik a 2800 méteres magasságot is. A megyében a legmelegebb pont a Ghezel Ozan-völgyben található, amely mintegy 300 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. tárom városa adja a megye lakosságának mintegy 5 százalékát. A megye átlagos tengerszint feletti magassága 400 méter.

Az éghajlat szubtrópusi, az éves átlagos csapadékmennyiség 200 mm, ami főleg a téli hónapokban hullik le.

A megye legfontosabb gazdasági ága a mezőgazdaság. Főleg olajbogyót termesztenek, mely az ország olajbogyó termésének a 27 százalékát adja. Ezen kívül még gránátalmát, rizst, fokhagymát, paradicsomot, zellert, sárgadinnyét, görögdinnyét, fügét, szőlőt, mogyorót, diót, cseresznyét, sárgabarackot, őszibarackot, nektarint és burgonyát termesztenek.

Tárom megye közigazgatási egységeit 8 település adja: Ab Bar (آب‌بر), Chavarzaq (چورزق) és további 5 település.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 (2006) (angol nyelven) (Excel). Iráni Iszlám Köztársaság. [2011. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tarom County című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) شهرستان طارم című perzsa Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.