Táplálkozási kozmetikumok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nutrikozmetikumok, táplálkozási kozmetikumok[szerkesztés]

A nutrikozmetika, nutrikozmetikum, étkezési kozmetikum, étrendi kozmetikum, táplálkozási kozmetikum szó eredete[szerkesztés]

A nutrikozmetika, nutrikozmetikum szó az angol nyelvi környezetben elterjedt, (egyes számban) nutricosmetic, (többes számban) nutricosmetics magyarosan átírt formája. Két idegen szó összetételéből áll, amelyek egyike a táplálkozással kapcsolatos, nutri- kezdetű latin, illetve angol eredetű szavak.

Latinul: nutricatus, azaz szoptatás, táplálás; nutrico, nutricor, azaz szoptat, táplál, felnevel; nutrimen, nutrimenta, nutrimentum, azaz táplálék, eledel; nutrio, nutrior, azaz szoptat, táplál, etet.

Angolul: nutrition, azaz táplálás, élelmezés, táplálkozás, táplálék, élelem, étel; nutritional, azaz táplálkozási, nutrify, azaz élelmez, táplál.

Ezzel a szóval eleddig a leggyakrabban a külföldről behozott élelmiszerek csomagolásán találkozhattunk, ’nutrition facts’ alakban, ami alatt az élelmiszer tápanyag összetételét sorolják fel. A nutrikozmetika, nutrikozmetikum, nutricosmetic(s) szóösszetétel második tagja, a kozmetika, kozmetikum szó mára már meghonosodott a magyar nyelvben noha nem magyar eredetű, nem cseng idegenül a magyar fül számára. Jelentését értjük, de ma már nem mindig fordítjuk le így: szépítő, szépítőszer. Furcsán hangoznék, ha azt mondanánk, hogy elmegyünk a szépítőszereshez. Most még ugyanilyen furcsán hangzik az étkezési kozmetikum, élelmezési kozmetikum, élelmiszer kozmetikum, táplálkozási kozmetikum, étrendi kozmetika, étkezési szépítés, étkezési szépítőszer, étrendi szépítészet, táplálkozási szépítkezés kifejezés is. Ám itt az idő, hogy megbarátkozzunk ezekkel is, hisz a kozmetikai iparág egy új ágacskáját bontogatja! Étrend-kiegészítők, táplálék-kiegészítők formájában találkozhatunk az ehhez a kozmetikai ághoz köthető, elfogyasztható, lenyelhető szépészeti szerekkel.

A táplálkozási kozmetikumok története[szerkesztés]

Az ovguide.com internetes portál, valamint az angol nyelvű Wikipedia szerint Ake Dahlgren a svédországi Oregrundban született és a Svájcban található Neuchatel-ben hunyt el 1997-ben. Édesanyja Ewa Holmbom, édesapja Albin Dahlgren, kertészeti szakértő volt. (A nevek svéd karakterek híján nem a svéd helyesírásnak megfelelő betűkészlettel vannak leírva.)

Ake Dahlgren tudós, biokémikus, aki számos étrend-kiegészítőt fejlesztett ki. Sokak Őt tekintik a „nutrikozmetikumok szülőatyjának”. Leghíresebb készítménye Imedeen néven kerül(t) forgalomba, amelyet az 1980-as évek végén fejlesztett ki. Megfigyelte, hogy bizonyos tengeri élőlényekből származó kivonatok szájon át való fogyasztása segíthet megvédeni és helyreállítani a bőr szerkezetét és működését. A készítmény márkanevét jelenleg egy dán cég tulajdonolja.

Táplálkozási kozmetikumok hazánkban[szerkesztés]

A nyugati világban már elterjedőben lévő táplálkozásii kozmetikumok Magyarországon csak az utóbbi időben kezdek megjelenni. Ilyen Magyarországon forgalmazott táplálékkozmetikum például a MAKKA Beauty Coffee, azaz Szépség Kávé, amely kollagén peptidet tartalmaz, és a MAKKA Fiber Coffee, azaz a magas rosttartalmú MAKKA Rost kávé, amely az élelmi rost mellett zöldkávéból kivont klorogénsavat tartalmaz. Külföldön és itthon kerülnek forgalomba, ezért van idegen elnevezésük is. Kiemelkedő minőségű, azonnal oldódó 100% arabika kávéhoz hozzáadott hatóanyagokat tartalmaznak. Ezekkel a termékekkel Hajdu Tünde és Mák Kálmán az elsők között vezette be a hazai piacra a táplálkozási kozmetikumokat – noha kezdetben még nem ismerték e kifejezést, csak a belső sugallatra hallgatva adtak a kávéhoz olyan hatóanyagokat, amelyek e termékeket a nutrikozmetikumok körébe vonják.

A táplálkozási kozmetikumok jellemzői, leggyakoribb hatóanyagai[szerkesztés]

A táplálkozási kozmetikumok egy része olyan funkcionális élelmiszer – üdítőital, étel, gumicukor, kávé, stb., – amiről első ránézésre nem vehető észre, hogy szépítőszer is egyben. Természetesen lehetnek tabletták, kapszulák is – ahogyan azt már az étrend-kiegészítők esetében megszokhattuk. Tartalmazhatnak az egyéb étrend-kiegészítők esetében már jól ismert vitaminokat, ásványi elemeket, nyomelemeket, különféle színanyagokat. Ezekkel a készítményekkel előállítóik elsősorban a belső szerveinkre, szöveteinkre kívántak jótékony hatást gyakorolni. A táplálkozási kozmetikumok esetében a kozmetikai ipar által ápolt, szabad szemmel jól látható testterületeink, a bőr, a köröm, a haj szépségéért felelős összetevők kerülnek előtérbe. Ilyen összetevő például a kollagén, a II. típusú kollagén, a hyaluronsav, ami a porcok, ízületek, bőr, köröm, haj regenerálódását, megszépülését segíti elő.

A kozmetikai ipar legújabb szolgáltatása: bőr és testszépítés elfogyasztható kozmetikumokkal[szerkesztés]

A nutrikozmetika, nutrikozmetikum szóösszetétel az utóbbi időben jelent meg Magyarországon. Étkezési kozmetikumok, étrendi kozmetikumok, táplálkozási kozmetikumok, belsőleg alkalmazható kozmetikumok, elfogyasztható kozmetikumok, lenyelhető kozmetikai készítmények elnevezéssel illethetjük magyarul. Mindez első hallásra furcsán hangozhat, miután megszokhattuk, hogy a kozmetikusok csak külsőleg juttatnak fel valamit a kezelt bőrfelületre. Az étkezési, táplálkozási kozmetikumok lényege pedig éppen az, hogy nem külsőleg, hanem belsőleg kell alkalmazni – tehát el kell fogyasztani, akár egy tál ételt, meginni, akár egy csésze kávét, vagy lenyelni, akár egy szem kapszulát, tablettát, s a bennük lévő hatóanyagok belülről kifelé irányban fejtve ki hatásukat, eredményezik a bőr megszépülését, regenerálódását. Napjainkban még csak elvétve találkozhatunk olyan kozmetikussal, aki belsőleg alkalmazható kozmetikai étrend-kiegészítő adásával is elősegíti vendégei szépülését.

Legyünk „önmagunk kozmetikusa” táplálkozási kozmetikumok fogyasztásával![szerkesztés]

Az olyan táplálkozási kozmetikumok, mint az élelmi rostot, valamint zöldkávéból kinyert klorogénsavat tartalmazó MAKKA Rost Kávé, a kollagén peptidet tartalmazó Beauty Coffee elfogyasztásával, valamint a spirulina, chlorella algából álló AlgaVit étrend-kiegészítő kapszula szedésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy bőrünket önmagunk tegyük szebbé, feszesebbé, rugalmasabbá. A kávétasakok száz százalékban kiváló minőségű, azonnal oldódó arabika kávét és a hozzáadott hatóanyagot tartalmazzák. Tudvalevő, hogy az algák a tenger olyan kincsei, amelyek elfogyasztásától sokan iszonyodnak, de kapszulába préselve mégis bejuttathatók az emberi szervezetbe azok a fontos ásványok, nyomelemek, színanyagok, alga zselatin, amelyek hozzásegíthetnek a megszépüléshez.

A bőrelváltozások okai (kezdeti) belszervi megbetegedésekben, tápanyaghiányban keresendők![szerkesztés]

Ahhoz, hogy az imént említett nutrikozmetikumok hatásmechanizmusát, a belülről kifelé megvalósuló szépítési folyamatot megértsük, előbb tudatosítanunk kell magunkban, mik is lehetnek az okai a bőrünkön megjelenő foltoknak, kiütéseknek, rendellenes helyen erőteljesebb szőrszál növekedésnek vagy a haj foltokban való elvesztésének, bőrszárazságnak és egyéb olyan elváltozásoknak, amelyeket általában a kozmetikai szalonokban kérünk, hogy tüntessenek el. Az okok egyike a bőr számára szükséges tápanyagok hiánya, amiket az ilyen készítményekkel pótolhatunk.

A valódi, ősi hagyományokon nyugvó magyar népi orvoslás, a hagyományos kínai orvoslás, az indiai ayurvédikus orvoslás, az arab orvoslás tudja, hogy ezeknek a külső, nem veleszületett, nem sérülésből eredő, nem rovarcsípés okozta bőrelváltozásoknak az oka nem a bőrfelületen keresendő, és nem pusztán csak ott kezelendő, hanem a szervezeten belül; azaz a bőrelváltozások azt jelzik, hogy a belső testi-lelki egyensúly kicsit vagy jobban megbomlott. Ezeket, a bőrön mutatkozó, a belső testi, szervi egyensúly megbomlását jelző tüneteket hatékonyan akkor tudjuk elmulasztani, ha a kezelést kívülről és belülről is végezzük.

A szájon át elfogyasztott hatóanyagok a szervezet által feldolgozva eljutnak a bőrbe, körömbe, hajba, ahol visszapótlódnak azok az építőelemek, amiknek a mennyisége a helytelen életmódnak, a helytelen táplálkozási szokásoknak vagy csak egyszerűen az öregedésnek köszönhetően lecsökkentek. A bőrünk, körmünk, hajunk folyamatosan változik, megújul. A hajunkon, körmünkön ezt a változást, növekedést rendszeresen érzékeljük, hisz még alkalmanként le is vágjuk, ha túl hosszúnak találjuk. A bőrünk felszíne is kopik – bár erről nem igazán szoktunk tudomást venni. A hámsejtek folyamatosan képződnek, átalakulnak, elhalnak, lekopnak. Amennyiben visszapótoljuk a hiányzó tápanyagokat, nem öregedést, hanem fiatalodást fogunk észrevenni, mert a megújuló sejtek már nem tápanyaghiányosan, hanem tápanyagokkal telve folytatják életciklusukat. A bőrünk esetében el kell telnie – bőrállapottól függően – legalább egy-két hónapnak ahhoz, hogy észrevegyük a változás, a szépülés jeleit.

A bőrszárazság[szerkesztés]

A bőr szárazsága az emésztőrendszerhez, tápcsatornához köthető egyensúlyvesztésre utal. Meglehet, hogy valaki úgy érzi, bármit megehet, rendben van az emésztése, tápanyag felszívódása, szervezete anyagcseréje, kiválasztása, rendezett a széklete, vizelete, ám mégis száraz a bőre az alsó lábszárán, karján vagy könyökén vagy valahol máshol. Az ilyen száraz bőr jelenthet salakanyag lerakódást valamelyik bélszakaszban, ami hosszú ideig semmi zavaró panaszt nem okoz, ám a bőrtünetek már kezdik kongatni a vészharangot – amit legtöbbünk nem hall meg.

Ezek a salakanyag lerakódások rosttartalmú ételek, étrend-kiegészítők fogyasztásával (részben) kitakaríthatók. A nutrikozmetikumok, táplálkozási kozmetikumok kényelmes megoldást kínálnak mindazoknak, akik nem szeretnek különféle tablettákat, kapszulákat, porokat fogyasztani, vagy természetesen magas rosttartalmú ételeket enni.

A bélbolyhok közötti lerakódások szemléltetése[szerkesztés]

A bélbolyhok közötti lerakódásokat úgy kell elképzelnünk, mintha a hajkeféből soha nem szednénk ki a benne felhalmozódó kihullott hajat. A hajréteg egyre csak vastagszik, vastagszik, de még a hajkefe kiválóan alkalmas a haj kikefélésére mindaddig, amíg már olyannyira megtelik, hogy használhatatlanná válik. Ilyenkor vagy megtisztítjuk, és akkor újra tudjuk szépen ápolni vele a hajunkat, vagy eldobjuk, és veszünk egy új hajkefét.

A bélrendszerünk esetében nem áll előttünk egy ilyen egyszerű, kényelmes megoldási lehetőség, azaz a salakanyagokkal telt bélrendszerünket nem dobhatjuk el és nem cserélhetjük le egy újra, hanem csak a megtisztítást választhatjuk – ha nem akarunk együtt élni a zavaró bőrtünetekkel vagy más betegségekkel. Ha véglegesen szeretnénk megszabadulni tőlük, akkor nem lég az időleges eltüntetést nyújtó külsődleges kezelés; a tünetek okát és nem a tüneteket kell megszüntetni. Ha a szimptómák okát szüntetjük meg, a szimptómák véglegesen elmúlnak. Ha a tüneteket rejtjük el, de az azokat kiváltó okokat nem kezeljük, a tünetek egy idő elteltével visszatérnek, kiújulnak, és a kezelést meg kell ismételni. A tünetek felületi eltüntetése sokszor látványosabb és gyorsabb szépülést eredményez, így esetenként javasolható a külsődleges és belsődleges szépítés együttes alkalmazása – mindaddig, amíg a bélbolyhok közötti lerakódások lassú kitakarítási folyamata meg nem hozza a kívánt bőrállapotot.

Csak rajtunk áll, mikor látunk neki a kitisztításnak: akkor, amikor még csak kevés salakanyag lerakódás van a bélbolyhok között, vagy akkor, amikor már vastagon el vannak lepve – azaz olyan, mint mikor a hajkefe tüskéi már alig látszanak ki. A „nagytakarítás” gyorsasága, azaz a rostos étkezésre való áttérés, illetve a beszedett étrend-kiegészítők hatásának látható kialakulása annak a függvénye, milyen mértékű a salakanyag lerakódás. Súlyosabb kórállapotokban mindenképp célszerű akadémikus orvosi vizsgálatra is elmenni, azt megállapítandó, milyen elváltozások vannak még a bélrendszerben. Bizonyos esetekben ajánlatos tartózkodni a drasztikus, a beleket gyötrő, kellemetlen, fájdalmas kezelésektől, béltisztító eljárásoktól; és célszerűbb a kíméletesebb, az emberi életvitelhez közelebb álló megoldásokat választani, azaz természetes rostokban gazdag ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, illetve rosttartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztani, s mindemellett kellő mennyiségű folyadékot, tiszta vizet inni.

Ha a bélbolyhok közötti terület el van tömődve salakanyaggal, az értékes, étellel, étrend-kiegészítővel bevitt tápanyagok felszívódása nem történik meg, – tehát hiába is visszük be azokat a szervezetünkbe, nem hasznosulnak, nem épülnek be.

A meridiánok és a bőrelváltozások kapcsolata[szerkesztés]

A keleti gyógymódok ismerői számára teljesen természetes, hogy testünket nemcsak vérerek és nyirokerek hálózzák be, hanem meridiánok, nádik, energiacsatornák is, amelyekben áramlik a csí, kí, prána, életenergia, életerő. Ezek a láthatatlan, de megfelelő elektromos műszerrel kimutatható csatornák mentén megjelenő bőrelváltozások az adott meridiánhoz tartozó szervben, szervekben kialakult elváltozásokat jelzik már akkor, amikor betegségi tüneteket még nem érzékelvén, még nem keresünk fel semmilyen fehér köpenyes szakrendelést.

Az étrendi kozmetikumok, táplálkozási kozmetikumok, nutrikozmetikumok vagy más, egészséget támogató szerek, természetes ételek időben elkezdett fogyasztásával az adott meridiánhoz tartozó bélszerv megbillent egészségi egyensúlyának helyreállításával a meridián mentén mutatkozó bőrtünetek eltűnhetnek, vagy – ha az egyensúlyi állapot helyreállítása nem sikerül a kívánt mértékben – halványulhatnak, enyhülhetnek.

A bőr állapotának és bőrtápláló hatóanyagok kapcsolata[szerkesztés]

A ráncok, szemráncok, a bőr rugalmassága, feszessége, teltsége, hidratáltsága, fényessége, fiatalossága, természetes színe valamint a kollagén és a hyaluronsav és más bőrtápláló hatóanyagok között szoros kapcsolat áll fenn. Igen sokan fordulnak kozmetikushoz a szemük környékén megjelenő szarkalábak, arcukon és más testtájakon keletkező ráncok eltüntetése végett. Az étrendi kozmetikumok a bennük lévő vegyületeknek, hatóanyagoknak, többek között a kollagénnek és a hyaluronsavnak köszönhetően, belülről kifelé hatván visszapótolják a bőrbe azokat a bőrépítő anyagokat, amelyeknek a hiánya előidézi a ráncosodást, a bőr rugalmasságának, feszességének, teltségének, színének, fényének elvesztését, szárazságát, öreges megjelenését. Az imént említett hatóanyagok megtalálhatók például a kakastaréjban, a kocsonyában, a porcokban, a porclevesben, ám a mai étkezési szokások, divatirányzatok ezeket az ételeket nem részesítik előnyben, és sokak undorodnak is ezek elfogyasztásától. Drágább természetes forrásuk még az algák, a tenger gyümölcsei, ám ezeket szintén sokan nem szeretik. Ajánlatos fogyasztani a halakat, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek, ám hazánkban alacsony a halfogyasztás hányada. A természetes, egészséges mennyiségű sófogyasztás is elősegíti a hidratáltság megtartását. A köles kovasavtartalmát fontos kiemelni. Itthon kevesen fogyasztanak köleskását, ám a keleti konyhában ez mindennapos étel. Az imént kiragadott néhány, a hazai étkezési szokásokat jellemző példa azt vetíti előre, hogy az új étrend-kiegészítő család, a nutrikuzmetikumok családja előkelő helyet fog elfoglalni az életünkben, hisz szépek, örök fiatalok szeretnénk lenni; ugyanakkor finnyásak vagyunk, nem szeretünk bármit megenni.

A Beauty kávéban az imént kiemelt hatóanyag, nevezetesen a kollagén, pontosabban a kollagén peptid megtalálható. Ez a kávé azok számára lehet különösen vonzó választás, akik nem szeretnek látványosan, mások előtt, például a munkahelyükön semmi gyógyszert, étrend-kiegészítőt bevenni, rohanó életmódjuk miatt nincs idejük arra, hogy kozmetikusnál kényeztettessék magukat. Csak egyszerűen megisszák a reggeli, déli kávéjukat, és eközben szép csendben, lassan, fokozatosan, észrevétlenül szépülnek. Ha nincs módunk a munkahelyünkön tárolni a teljes dobozt, csak kiveszünk egy tasakkal, ami aromazáró tasak, s a zsebünkben bárhová elvihetjük. Egy csésze forró vízben pillanatok alatt feloldódik, az ízén a hozzáadott hatóanyag íze nem érződik.

A hétvégi családi ebéd keretében pedig még több módon gondoskodhatunk arról, hogy kollagént juttassunk a szervezetünkbe; például úgy, hogy kollagénben gazdag halleves, rákleves, csirkeleves, kakasleves, porcban gazdag csontleves, porcleves, kocsonya kerül az asztalra. Mindezek titka: hosszú ideig, lassú tűzön főzve készítjük el annak érdekében, hogy a zselatin jól kioldódjon a levesbe tett alapanyagokból.

Dohányzás[szerkesztés]

Természetesen vannak olyan életmódbeli, szenvedélybeli szokások, amelyek elősegítik a ráncosodást, a bőr korai öregedését, s amelyekkel szemben nehéz harcolni, ám a ráncok eltüntetéséhez, a barázdák mélységének csökkentéséhez erőt kell venni magunkon, és javasolt felhagyni a dohányzással. Bármilyen jó hatást is fejtenek ki a bőrre a nutrikozmetikumok, nem csodaszerek; és a dohányzás okozta bőrrombolással szemben nem jelent harci eszközt. Bőrünk regenerálódásának akkor van jó esélye, ha felhagyunk azokkal a szokásainkkal, amelyek előidézték a kialakult állapotot.

Napozás, leégés [szerkesztés]

A tenger gyümölcsei, az algák, valamint ezek szárítmányai, kivonatai természetes formában tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek megóvják a bőrt a leégéstől, és elősegítik a megszépülését. Az algák a tengerekben, óceánokban úszva, lengedezve folyamatosan napfényen vannak, ami a napszakok váltakozásától függően, hol erősebben, hol gyengébben éri őket. Ennek az erős napfénynek való kitettség okán az algák önmagukban megtermelik azokat az összetevőket, amelyek megóvják őket a megégéstől. Bizonyos algák nagy mennyiségű karotenoid, növényi színanyagot, astaxanthint tartalmaznak. Ha mi magunk elfogyasztjuk az algákat, algakészítményeket, úgymond belsőleg védjük magunkat a napégéstől. Természetesen tudjuk, bőrünk alapszíne, alaptípusa, belső szennyezettsége is befolyásolja, milyen mértékben vagyunk fogékonyak a napégésre. Ha túl sokat tartózkodunk szabad bőrfelülettel a tűző napon, különösképpen vízparton, fokozottabban kell védekeznünk.

Mindenesetre az AlgaVit szedésével tehetünk egy lépést a leégés megelőzése érdekében. Naptej, napozó krém, napolaj, valamint napernyő használata mellett szedve, önmagunkon figyelhetjük meg a változást.

Mindeközben ajánlatos kísérletet tennünk arra, hogy szelíd, nem drasztikus méregtelenítő kúrák segítségével megszabadítsuk testünket, szervezetünket a felhalmozódott, lerakódott salakanyagoktól.

Akinek dezodor használata nélkül nehezen elviselhető hónaljszaga, izzadtságszaga van, az biztos lehet abban, hogy teste tele van olyan salakanyaggal, amelytől részben vagy – a lehetőségekhez mérten – egészben érdemes volna megszabadulni. Vélhetően igen népes ez a „szagos” tábor, különösen a világnak e civilizált fertályán. Korral járva sokszor romlanak az anyagcsere-folyamatok, amelynek köszönhetően a bőr szaga is megváltozik, esetenként kellemetlenné válik. Nos, az ő esetükben nagyon fontos a bőrre kenhető napozószerek, napernyő, fejfedő használata!

A méreganyagok, salakanyagok, lerakódások egy részétől a kiválasztáson keresztül, azaz a széklettel, vizelettel, más részétől a bőrünkön keresztül igyekszik megszabadulni a szervezetünk – még akkor is, ha nem végzünk célzott méregtelenítő kúrát. Ez azt jelenti, életvitelünk során minél több méreganyagot juttatunk be a szervezetünkbe, folyamatosan annál többtől kényszerülünk megszabadulni – és ami még bennünk van, annak egy része éppen még a bőrünkben tartózkodik, és az erőteljes napfény hatására perzselődik, tehát hozzájárul a leégéshez. Emellett a napfény, a meleg, a szauna elősegíti a bőrön át történő méreganyag ürülést – ezt mindannyian tapasztalhatjuk nyaranta a strandon vagy a zsúfolt tömegközlekedési járműveken. Sokszor bűzösen izzadó emberek vesznek bennünket körül. Akinek a teste nincs tele salakanyagokkal, annak a verejtéke sem kellemetlen! Aki nem hiszi, járjon utána – vagy kezdjen el mélázni azon, hogy a forró égövi, természetes környezetben élő népek miért nem félnek az éltető napfénytől! Pusztán a barna bőr védené meg őket? A természetfilmekben a filmek készítői sok mindenről beszámolnak, de arról nem szoktak beszélni, hogy a lencsevégre kapott emberek bűzölögnek! Ezek a népek soha nem panaszkodnak a sok kultúrában Napistenként tisztelt égitestre!

Források[szerkesztés]

1. Dr. Boros Szilvia Ph.D.: Nutrikozmetikai fejlesztések a bőr fiatalságáért, Interherb weboldala (https://web.archive.org/web/20150515012508/http://www.interherb.hu/cikkek/nutrikozmetikai-fejlesztesek-a-br-fiatalsagaert

2. www.ovguide.com internetes portál Ake Dahlgrenről szóló rövid ismertetése

3. Kim, HH; Cho, S; Lee, S; Kim, KH; Cho, KH; Eun, HC; Chung, JH (2006). "Photoprotective and anti-skin-aging effects of eicosapentaenoic acid in human skin in vivo". Journal of lipid research 47 (5): 921–30. doi:10.1194/jlr.M500420-JLR200. PMID 16467281.

4. Nichols, JA; Katiyar, SK (2010). "Skin photoprotection by natural polyphenols: Anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms". Archives of dermatological research 302 (2): 71–83. doi:10.1007/s00403-009-1001-3. PMC 2813915. PMID 19898857.

5. Katiyar SK, Ahmad N and Mukhtar H (2000). "Green tea and skin". Arch Dermatol 136 (8): 989–94. doi:10.1001/archderm.136.8.989. PMID 10926734. Kline & Company, Nutricosmetics 2006: Japan, United States and Western Europe

6. Györkösy Alajos: Magyar-latin és Latin-magyar szótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1970

7. Országh László: Magyar-angol és Angol-magyar szótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1990

8. beautyhigh.com weboldalról: Nutricosmetics

9. nutraceuticalsworld.com weboldal általánosan áttekintve

10. Fenyves Judit: A táplálkozási kozmetikumok története, kollagenkave.hu: http://www.kollagenkave.hu/index.php/informaciok/159-a-taplalkozasi-kozmetikumok-tortenete